واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس مركز آمار خبر داد: آغاز اجراي طرح سرشماري عشاير كوچنده از دوم تير
خبرگزاري فارس: رئيس مركز آمار از آغاز اجراي طرح سرشماري عشاير كوچنده از دوم تير ماه با 5 هزار نيروي متخصص خبر داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس محمد مدد رئيس مركز آمار امروز در يك كنفرانس خبري به بيان اقدامات انجام شده جهت اجراي طرح سرشماري عشاير كوچنده پرداخت.
وي با بيان اينكه اين طرح هر 10 سال يكبار اجرا ميشود به اجراي آخرين طرح سرشماري عشاير كوچنده در سال 77 اشاره كرد و گفت: اين طرح در دوم تيرماه سال جاري به صورت همزمان در حدود 24 استان كشور برگزار خواهد شد.
رئيس مركز آمار با تاكيد بر اينكه عشاير كوچنده به اقوامي اتلاق ميشود كه اقتصاد آنها متكي به دامداري باشد و از نظر سلسله مراتب زيستي به صورت طايفهاي و قبيلهاي زندگي كنند، خاطرنشان كرد: اين اقوام علاوه بر اين به صورت كوچرو و دارايي ييلاق و قشلاق هستند.
وي تاكيد كرد: عشاير كوچنده بايد تمامي سه خصلت مذكور را به صورت توامان داشته باشند.
وي با بيان اينكه در حال حاضر پرسشنامهاي شامل سوالات مختلف تهيه شده است، گفت: طي اين پرسشنامه از مسائل اقتصادي، تعداد و انواع دام، محل ييلاق و قشلاق، فاصله و مسير حركت، نحوه تردد و حتي در مورد صنايع دستي اين عشاير و نقش اين صنايع در اقتصاد آنها، بهداشت و وضعيت سلامت و تحصيلات آنها سوالات جامعي مطرح شده است.
مدد تعداد اين سوالات را بيش از 60 مورد عنوان كرد و گفت: يكي از ويژگيهاي طرح سرشماري سال جاري اين است كه به منظور كنترل سري زماني، تمامي سوالاتي كه 10 سال پيش مطرح شده است الان نيز وجود دارد.
وي روش جديد آمارگيري با موبايل را از ديگر ويژگيهاي اين طرح دانست و تصريح كرد: نرمافزارهايي بر روي دستگاههاي موبايلي كه در اختيار آمارگيران قرار داده خواهد شد نصب ميشود كه قابليت ضبط مكانيابي ماهوارهاي و موقعيت جغرافيايي را داشته باشد و علاوه بر اين نقشه كوچ عشاير را نيز ضبط كند.
وي افزود: اين نرمافزار همچنين قابليت ضبط گويشهاي عشاير، نحوه پوشش لباس، چادر، نگهداري دام و نحوه زندگي عشاير را نيز دارد كه به نوبه خود ميتواند براي محققين قابل استفاده باشد.
رئيس مركز آمار تعداد نيروهاي متخصص كه در اين سرشماري فعاليت خواهند كرد 5 هزار نفر ذكر كرد و گفت: اين طرح با قرائت فرمان رياست جمهوري آغاز خواهد شد.
وي افزود: در اين طرح همچنين براي اولين بار از شماره ملي و شماره سريال شناسنامه افراد براي سرشماري استفاده ميشود كه به واسطه ارتباطي كه در اين زمينه با اداره ثبت برقرار خواهد شد امكان دوباره شماري به حداقل ميرسد.
مدد با بيان اينكه در حال حاضر از نظر تعداد عشاير استانهاي فارس و كرمان در ردههاي نخست قرار دارند و كمترين آمار در اين خصوص متعلق به استان گلستان است، تاكيد كرد: بر اساس آخرين سرشماري كه در سال 1377 انجام شد، 199 هزار و 930 خانوار با جمعيتي معادل يك ميليون و 300 هزار نفر در قالب جمعيت عشاير كوچنده زندگي ميكردند كه 60 درصد از اين جمعيت مردان باسواد و 40 درصد از آن را زنان باسواد تشكيل ميدادند.
وي خاطرنشان كرد: تعداد دامهاي سبك اين جمعيت در سال مذكور 22 ميليون راس و تعداد دامهاي سنگين آنها 384 هزار راس بوده است كه با وجود اينكه تنها 2 درصد از جمعيت كشور را تشكيل ميدادند حدود 28 درصد از گوشت دام سبك كشور را تامين ميكردند.
رئيس مركز آمار با بيان اينكه اين سرشماري تنها يك ماهيت برنامهريزي دارد، گفت: با رويكردي كه اين مركز با همكاري سازمان عشاير در خصوص استفاده از شماره ملي پيش گرفته است به نظر ميرسد امكان سالانه شدن و ثبتي شدن اين طرح فراهم شود.
انتهاي پيام/
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 392]