واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: به مناسبت سالروز آزادي خرمشهر اشغال و آزادي خرمشهر حماسيترين مقاومت و دليرانهترين نبرد
اجتماعي. دفاع مقدس. سوم خرداد
ااز : علي مهرابي - اكنون كه بيش از ربع قرن از عمليات آزادسازي خرمشهر مي گذرد ،بيان خاطرههاي آن روز و بررسي عوامل پيروزي تداعيكننده حماسي ترين مقاومتها و دليرانهترين نبردهاي مردان اين سرزمين است.
بازگويي حكايت مقاومت مدافعان خرمشهر در برابر اشغالگران رژيم بعثي عراق وسلحشوري رزمندگان جان بر كف اسلام براي بيرون راندن ارتشي كه از حمايت همه جانبه قدرتهاي بزرگ و كشورهاي منطقه برخوردار بود ، هر ايراني آزاد انديشي را سرافراز و چهره وي را متبسم ميسازد.
خرمشهر در تاريخ ۴آبان ماه ۱۳۵۹پس از ۳۴روز مقاومت و ايستادگي ، سرانجام با چهرهاي خونين و پيكري زخم ديده به تصرف ناپاكان درآمد و دستهاي پليد اشغالگران بعثي برآن پنجه افكند و آن را خونين شهر ساخت .
مردم اين شهر كه عمدهترين مدافعان آن محسوب ميشدند در حالي كه زندگي روزمره خود را سپري ميكردند و هرگز انتظار حمله نا جوانمردانه ارتش كشور همسايه را نداشتند ، ناگهان آماج حملههاي سبعانه نيروهاي عراقي شدند و ناگزير دست خالي تنها با سلاحهاي سبك و كوكتل مولوتوف ۳۴روز در برابر نيروها وتجهيزات زرهي دشمن بعثي ايستادگي كردند و حماسه شگرفي از مقاومت وايثار را در تاريخ رقم زدند.
در لحظاتي كه شهر در ميان بهت و ناباوري همگان درآستانه سقوط قرارداشت و مي رفت تا ارتش تا بن دندان مسلح صدام اشغال آن را كامل كند، اندك رزمندگان باقي مانده هنگام خروج با چشماني اشكبار و قلبي محزون و مشتهايي گره كرده پيمان بستند كهاي شهر خونين شده، باز خواهيم گشت و تو را آزاد خواهيم كرد و دوباره خرمشهر را خواهيم ساخت . .. و سوم خرداد سال ، ۱۳۶۱تجلي اراده آهنين رزمندگان ميهن مان در عمليات بيتالمقدس و وفاداري به اين پيمان بود.
مسجد جامع خرمشهر دراين روز با ديوارها و پنجرههاي مجروحش پس از ۵۷۵روز اشغال، شاهد نماز شكر رزمندگان دليري بود كه با عشق و ايمان به سوي آن آمده بودند و اهتزاز پرچم سپاهيان اسلام بر فراز گنبد زخمي اين مسجد، شكوهي ديگر به آن بخشيد و التيامي برزخمهاي ايجاد شده بر اثر تيربارها وخمپارهها بود.
آزادي خرمشهر كه در ساعت ۱۱صبح روز سوم خرداد سال ۱۳۶۱مصادف با ۳۰رجب ۱۴۰۲و درست سه روز پيش از ميلاد سرور آزادگان جهان امام حسين (ع) به وقوع پيوست، حاصل رشادتها و رزم بيامان سلحشوران ارتش و سپاه درطول ۴مرحله عمليات بيتالمقدس بود كه از ۲۴روز قبل، يعني نيمه شب ۱۰ارديبهشت ماه آغاز شده بود.
رزمندگان اسلام در حالي كه در شرايط بسيار دشوار آب و هوايي ناشي از گرماي زياد خرداد ماه در جنوب ميجنگيدند در اوج اقتدار خرمشهر را آزاد كردند . عمليات بيتالمقدس از نظر توان ارتش عراق، وسعت منطقه درگيري و نيز تعدد موانع ايجاد شده از سوي دشمن بسيار بزرگ و شگفت انگيز بود. امام خميني (ره ) در اينباره در هشتم خرداد ۱۳۶۱فرمودند : فتح خرمشهر يك مسئله عادي نبود اينكه ۱۵الي ۲۰هزار نفر به صف براي اسارت بيايند و تسليم شوند مسئله عادي نيست . بلكه مافوق طبيعت است.
در اين نبرد علاوه بر پايان بخشيدن به ۱۹ماه اشغال بخشي از حساسترين مناطق خوزستان و آزادسازي خرمشهر، ضربهاي سنگين به توان رزمي و روحيه نيروهاي عراقي وارد آمد.
۱۹هزار اسير عراقي و ۱۶هزار كشته و مجروح بخش كوچكي از هزينهاي است كه ارتش عراق براي جاه طلبي بزرگ اشغال خرمشهر در جريان عمليات بيت المقدس متحمل شد. با اين حال دستاورد بزرگ بازپسگيري خرمشهر نه ۳۵۰۰۰ كشته و اسير عراقي و نه حتي آزادي خونين شهر، بلكه دستاوردي بس بزرگتر و عظيم تر بود . دستاورد بزرگ تر عمليات بيتالمقدس بازگشت روحيه و اعتماد به نفس نيروهاي مسلح ايران و تحميل اضطراب و ترس بر ارتشي بود كه ماه ها در پس لرزههاي فرار از خرمشهر شب را به صبح رساند.
ايران در جريان اين عمليات ۶۰۰۰شهيد ( ۴۴۶۰شهيد سپاه و ۱۰۸۶شهيد ارتش) و ۲۴هزار مجروح داد، با اين حال اثبات كرد كه از قدرتي بزرگ تر از معادلات نظامي و پشتوانهاي به مراتب عظيم تر از مولفههاي قدرت استراتژيك در حوزه دفاعي برخوردار است.
به راستي مدافعان خرمشهر با تكيه بر چه نيرويي توانستند ۳۴روز در برابر ارتش بعثي عراق كه تا بن دندان مسلح بود و از قبل خود را براي حمله و اشغالگري آماده كرده بود ، مقاومت كنند و رزمندگان دفاع مقدس چگونه شد كه همين ارتش كه با انواع موانع وامكانات موقعيت خويش در مناطق اشغال شده رااستحكام بخشيده بود ظرف كمتر از ۲۵روز شكست داده و دست شان را از مناطق اشغالي كوتاه كنند.
آنچه خمير مايه آن مقاومت و اين پيروزي است، چيزي جز ايمان و روحيه شهادت طلبي رزمندگان نميباشد.
اما با اين وصف صرف نظر از عزل بني صدر در سال ۱۳۶۰كه ميخواست با استراتژي منسوخ شده استفاده از زمان در برابر واگذاري زمين جنگ را اداره كند و همين تفكر وي و يارانش بود كه باعث شد مدافعان خرمشهر و ديگر مناطق اشغال شده كشورمان در نخستين سال تنها بمانند. پس از اين پيروزي، برخي تحليلگران، چند عامل را در برتري نظامي و سياسي ايران در اين موقعيت از جنگ به عنوان عوامل اساسي برشمردند:
.۱خاستگاه اجتماعي رزمندگان اسلام در بين مردم و تعهد و اعتقاد به آرمان انقلاب و رهبري امام خميني (ره)
.۲روحيه شهادت طلبي
.۳برخورداري از اراده مصمم و عزم راسخ براي جنگيدن
.۴افزايش هماهنگي بين نيروهاي ارتش و سپاه
.۵احياي مجدد توان نظامي ايران كه پس از انقلاب، رو به ضعف بود .۶برتري استراتژيكي و تاكتيكي ايران بر عراق
از ميان موارد فوق ، آنچه كه پيش از آن كم رنگ بود و بيش از همه در پيروزي عمليات بزرگي چون ثامن الائمه( شكست حصر آبادان) ، طريق القدس( آزادي بستان)، فتح المبين(غرب رودخانه كرخه) موثر واقع شد، موارد ۴و ۵ است كه بعد از عزل بني صدر مورد توجه بيشتر قرار گرفت.
سازماندهي بهتر نيروهاي نظامي انقلابي (سپاه وبسيج) ، تجربه جنگي و آموزش هاي تخصصي اين نيروها نيز از ديگر مواردي بود كه در كنار روحيه شهادت طلبي و ايمان باعث افزايش قدرت رزمي رزمندگان و مدافعان كشورمان شد.
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 539]