واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ويژگي هاي پژوهش دانش آموزي
مهم ترين ويژگي پژوهشي که توسط دانش آموزدوره ابتدايي انجام مي گيرد ،ساده و کودکانه بودن آن است . بايد در نظر داشته باشيم پژوهشي که دانش آموزان 7تا15 ساله انجام مي دهند، به هيچ عنوان قابل مقايسه با پژوهش هاي دانشگاهي و آکادميک نبوده و سادگي، کم حجم بودن و پاسخ دادن به پرسش هاي دانشگاهي محدود از برجستگي هاي اساسي آن است معلمان بايد در پروژه ها و پژوهش هايي که براي دانش آموزان خود در نظر مي گيرند ، به اين نکته مهم توجه کنندکه اين پروژه توسط کودک دبستاني انجام خواهد شد و هدف از اين کار ، تعميق يادگيري ، د وري از حافظه پروري ،مکاشفه شخصي و لذتي است که مي خواهيم کودک خود به آن دست يابد. ويژگي هاي مهم يک پژوهش دانش آموزي که لازم است معلمان در ارائه پروژه به دانش آموز خود مد نظر قرار دهند ، به قرار زير است:
1- موضوعي که براي پژوهش توسط دانش آموز ان ارائه مي شود بايد بسيار ساده باشد.2- اگر قرار است به صورت کتابخانه اي و با بهره گيري از منابع مکتوب انجام شود ، تاکيد لازم به عمل آيد تا ضمن جلوگيري از رونويسي محض و کامل از روي منابع ،دانش آموزان تنها در صفحات محدود(2الي 3 صفحه ) به پاسخ دادن به نکته ها و پرسش هايي که در باره موضوع پژوهش طرح شده ، اکتفا کنند.
3- معلمان ، با ارائه روش هايي جهت انجام پژوهش ، براي تحقيق ميداني و پاي گذاردن دانش آموزان در جامعه تاکيد کنند.4- معلمان ، به عنوان راهنماي تحقيق، دانش آموزان را به سمت و سويي هدايت کنند که در متن مکتوب پژوهش و نيز ارائه شفاهي و قرائت آن در کلاس هاي درس ، از واژگان ساده و در حد سن و مقتضيات روان شناختي خود استفاده کنند.5- به پژوهش هايي که به نوعي آمارگيري ساده اي را در خود نهفته دارند ، اهميت داده شود.6- به انجام پژوهش هايي باموضوعاتيکه مشکلات روز، عيني و قابل لمس دانش آموزان را مطرح مي کنند،توجه شود . مانند: آلودگي هوا و محيط زيست، مشکلات دوران بلوغ و..........7- معلمان بايد در نظر داشته باشند ممکن است برخي از پژوهشها شخصا" توسط دانش آموزان انجام نشده و به طور مشخص ، محتواي علمي آنها با روحيه ، سن ، اطلاعات و توانايي هاي دانش آموزان همخواني نداشته باشد . در اين گونه موارد ،لازم است قبل از انجام تحقيق ، در مرحله انتخاب موضوع و يا پس از اتمام پژوهش و ارائه آن ، مقابله علمي با اين قبيل فراگيران به عمل آيد و به دانش آموزان گفته شود که انجام ناقص يک پژوهش توسط خود آنها ، بهتر از انجام کامل تحقيق توسط ديگران است .
8- معلمان به دست ورزي هاي انجام شده در تدوين تحقيق توسط شخص دانش آموز بها و ارزش بيشتر قائل شوند (طراحي جلد ، نقاشي روي جلد تحقيق و حاشيه هاي اوراق،کاردستي ضميمه پژوهش، کارتها، نمودارها و..) واز پدران و مادران دانش آموزان مؤکداً بخواهند از انجام اصل تحقيق و نيز فعاليتهاي جنبي پژوهش فرزندان خود خودداري کنند و اجازه دهند رشد فکري، عاطفي و بدني فرزندان آنها متوازن و منطقي انجام پذيرد .البته عدم اختصاص نمره به اين قبيل کارها و ارزشگذاري واقعي به کارها و پژوهش هايي که عليرغم ضعيف و نا مناسب بودن از لحاظ ظاهر و محتوا، مشخص است که شخصا" توسط کودکان و نوجوانان انجام پذيرفته، مي توان در تعديل اين رويه که هم اکنون به شدت جاري و ساري است، موثر باشد. 9- معلمان مي توانند از پرسش ها و نکات حل نشده اي که در انتهاي هر يک از پژوهش هاي دانش آموزان به آنها اشاره شده است ، به عنوان دستمايه اي جهت پژوهش هاي بعدي استفاده کنند. اين امر ، تمريني است براي پژوهشگران در آينده و پاسخگويي به شبهات پرسش هاي ديگر پژوهشگران.10- معلمان بايد ترتيبي اتخاذ کننده تا شيوه هاي متنوعي از پژوهش دانش آموزي (به غير از انجام تحقيق به صورت مکتوب و کتابخانه اي) به فراگيران معرفي شود تا آنها به فراخور توان، علاقه و امکانات شخصي و خانوادگي خود يکي از آنها را به عنوان شيوه پژوهش انتخاب و تحقيق خود را بر اساس شيوه مذکور به انجام رسانند. بخش پژوهش هاي دانش آموزيمنبع: آموزش و پرورش منطقه ي 6 شهر تهرانتنظيم: نسرين صادقي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]