واضح آرشیو وب فارسی:مهر: يك محقق تاجيك:استالين 13 ساله بود كه شاهنامه به دست گرفت
مراسم بزرگداشت فردوسي توسط رايزني فرهنگي ايران و بخش فرهنگي حكومت شهر دوشنبه، 25 ارديبهشت در تاجيكستان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روابط عمومي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در اين مراسم "شمسالدين نورالديناف" مسئول فرهنگ وزارت حكومت شهر، سنت شاهنامهخواني را يكي از سنتهاي قديمي ماوراءالنهر و ايران و يكي از پيوندهاي فرهنگي فارسيزبانان دانست و از سفير و رايزن فرهنگي كشورمان به خاطر پشتيباني از برگزاري اين مراسم تشكر كرد.
وي گفت: در سال 1989كوششي براي شاهنامهخواني توسط استاد لايق شيرعلي از راديو صورت گرفت كه بنده هم افتخار همكاري داشتم. شاهنامهخواني باعث خودشناسي و وطنپرستي همه ما گرديد.
علياصغر شعردوست سفير ايران گفت: محفلي چنين باشكوه براي بزرگداشت فردوسي و شاهنامه نشانة علاقة مردم تاجيكستان به روح وطنپرستي ملت تاجيك است. شاهنامه سند هويت ماست. شاهنامه سندي است كه هزار سال از آن گذشته، دستفرسود زمان نشده و بر فخامت زبان گواهي ميدهد.
وي افزود: آنچه فردوسي هزار سال پيش در توس سروده است، امروز هم در خجند و مشهد و شيراز هواخواهان بسيار دارد. تا زماني كه از فردوسي وطنشناسي ميآموزيم، هجوم فرهنگهاي بيگانه نميتواند خللي به ما رساند.
علياصغر شعردوست اضافه كرد: شاهنامهخواني سنتي طولاني داشته است. نقالي اصلاً بر پايه شاهنامه بنا شده است. اين هنر پرمعنا، ادبيات و مفاهيم اخلاقي و حماسي كه در شاهنامه نهفته، در محافلي برده كه حتي مردم بيسواد بودهاند. اين كتاب يكي از ارجمندترين مفاهيم ديني، حماسي و اخلاقي را در خود دارد كه هر كس به فراخور دانش خود از آن بهره بردارد. تا آدمي در اين گنبد دوار زندگي ميكند، فردوسي زنده است. تا وقتي كه به اين طريقت افتخارآميز راه ميسپريم، تا آدمي زنده است، تا فضيلتهاي آدمي زنده است، فردوسي و شاهنامه هم زنده است چرا كه با يك عنصر قدسي پيوند دارد و اين پيوند قدسي ناميرا است. امروز مردمان فارسيزبان و هر كه در اين محدودة جغرافياي فرهنگي زندگي ميكند، مفتخر به آن است. هنوز روح فردوسي ما و شما را به هم پيوند ميزند و به جهانيان سند هويت خود را نشان ميدهيم.
"ولي صمد" پژوهشگر تاجيك هم درباره نگاه استالين به شاهنامه گفت: استالين 13 ساله بود كه شاهنامه به دست گرفت. پدر استالين شاهنامه را خوب ميدانست. استالين 30 سال بر شوروي سروري كرد. از 1936 تا 1948 در همة برنامههاي ادبيات و هنر جمهوري هاي شوروي شركت كرده بود ولي در هيچ يك سخنراني نكرده بود. او در جشنوارهاي كه سال 1942 براي تاجيكستان برگزار شده بود به تجليل از ادبيات تاجيك پرداخت.
وي اضافه كرد: استالين در سخناني تاجيكان و ادبيات فارسي و تاجيك را ستود كه اين يك امر غيرعادي بود و تأكيد او در سخنراني خود بر نقش فردوسي بود. اين امر موجب كدورت سروران ديگر جمهوري ها شد.
"قهرمان سليماني" رايزن فرهنگي ايران در دوشنبه نيز گفت: ما و شما در آسياي مركزي در پي چه چيزي هستيم؟ اين سرزمين اقليم و جغرافياي شاهنامه است. اگر در ارگ بخارا هنوز آخور اسب سياوش وجود دارد، به خاطر اين است كه هنوز سياوش در زندگي اين مردم حضور دارد. اگر تپه افراسياب در سمرقند امروز يكي از كانونهاي باستاني است، روايت زندگي و تاريخ مردم ايراني نژاد است.
وي ادامه داد: ما يك گذشتة تاريخي پر ارج و قرب داريم و شاهنامه راوي تاريخ اين مرز و بوم و ريشهها و پيوندهاي تاريخي و هويت اين گسترة جغرافياي فرهنگي است. مظلوم ترين شهيد تاريخ اساطيري ايران زمين (سياوش) در اين سرزمين است. به عبارتي اين قلمرو گسترهاي است كه مردمان ايراني نژاد در گذر زمان براي آباداني و تبديل كردن آن به كانوني زنده از تمدن كوشيده اند، امري كه امروز هم دوام دارد. ايراني نژادان باشندگان ديروز و امروز اين سرزمين هستند.
سليماني گفت: اجازه ميخواهم اين محفل را در كنار محفل بزرگداشت فردوسي، محفل «خودشناسي و بازشناسي هويت ملي» بنامم.
در اين مراسم گروهي از دانشآموزان مدارس تاجيكستان قطعاتي از شاهنامه سرودند. در پايان نيز به سه نفر از دانشآموزان برگزيده جوايز ويژهاي اهدا شد.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]