واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مرگ تدریجی یک شاتلبا آغاز موفق آخرین ماموریت شاتل فضایی ایندیور این شاتل برای آخرین بار عازم ملاقات با ایستگاه بین المللی فضایی شد تا پس از بازگشت از این ماموریت برای همیشه به تاریخ فضانوردی بپیوند.غرش موتورهای اصلی فضاپیمای شاتل فضایی ایندیور بار دیگر بر پایگاه فضایی کندی در کیپ کاناورال در ایالت فلوریدا طنین انداز شد. این آخرین باری بود که این پایگاه فضایی شاهد برخاستن شاتل فضایی ایندیور بود و زمانی که در پایان ماموریت این شاتل فضایی بر باند فرود این پایگاه به زمین بنشیند تنها سفر پیش رویش موزه ای است که برای همیشه در آن آرام خواهد گرفت.
ساعت 8:56 بامداد ( به وقت محلی فلوریدا) روز دوشنبه شمارش معکوسی که از 2 هفته پیش در تعلیق مانده بود سرانجام به صفر رسید و ایندیور پس از 2 بار تاخیر در برنامه و برای آخرین بار مسیرش به سوی مدار زمین را آغاز کرد.هشت و نیم دقیقه بعد ایندیور وارد مدار زمین شد تا مسیرش را به آرامی به سوی قرار ملاقات نهایی اش با ایستگاه فضایی بین المللی طی کند.قرار بود روز 29 آوریل این پرواز صورت گیرد، باراک اوباما رییس جمهور ایالات متحده هم آن روز به فلوریدا پرواز کرده بود تا به همراه هزاران نفری که در محوطه بیرونی پایگاه جمع شده بودند و صدها نفری که در جایگاه ویژه نشسته بودند آخرین پرواز ایندیور سالخورده را شاهد باشد. اما تنها سه ونیم ساعت پیش از به پایان رسیدن شمارش معکوس، کارشناسان نقص فنی را در یکی از سیستم های پیشران ایندیور تشخیص دادند و اجازه پرواز را لغو کردند.فرصت بعدی پرواز هم به دلیل ترافیکی که در برنامه پروازهای فضایی دیگر بود از دست رفت و ایندیور تا دوشنبه بر سکوی پرواز باقی ماند تا سرانجام راهی ماموریتش شود.در این ماموریت 16 روزه، شاتل فضایی ایندیور تجهیرات متعددی از جمله ، 2 آنتن ارتباطی، یک بازوی روباتی، و یک دست و بازوی جدید برای روبات انسان نمای مستقر در ایستگاه به نام روبانات 2 را به ایستگاه بین المللی فضایی حمل می کند. همچنین تجهیزاتی علمی نیز برای نصب به این ایستگاه حمل می شوند. از جمله آنها می توان به طیفسنج مغناطیسی آلفا (AMS) اشاره کرد. این ابزار نوعی تشخیص گر ذرات است که دانشمندان امیدوارند به آنها در کشف یکی از اسرار آمیز ترین معماهای فیزیک یعنی، ماهیت ماده تاریک کمک کند. ایندیور که نام خود را از کشتی اکتشافی معروف کاپیتان جیمز کوک وام گرفته است، آخرین نمونه از 5 شاتل فضایی است که ساخته شد. این فضا پیما نخستین پروازش را در سال 1992 به انجام رساند و روز گذشته برای 25 امین و آخرین بار به سوی فراسوی جو زمین پر گشود.
با انجام این پرواز عملا پرواز هایی که شاتل های فضایی با خدمه کامل انجام می دهند به پایان رسید و تنها یک پرواز دیگر تا پایان همیشگی شاتل های فضایی باقی مانده است و پس از ان تنها یک بار شاتل فضایی آتلانتیس در ماه جولای و با تنها 4 خدمه به ملاقات ایستگاه فضایی خواهد رفت تا پرونده شاتل ها برای همیشه بسته شود.فرماندهی خدمه این ماموریت را مارک کلی فضا نورد برجسته ناسا بر عهده دارد که در این سفر چهارمین پرواز فضایی اش را تجربه می کند.جرج هانسون در این سفر که دومین سفرش به فضا است خلبانی شاتل ایندیور را بر عهده دارد و مایکل فینک (سومین سفر) ، روبرتو ویتوری ( سومین پرواز و از آژانس فضایی اروپا) ، اندرو فوستل (دومین پرواز) ،گرگوری کامیتوف (دومین پرواز) دیگر خدمه این ماموریت را تشکیل می دهند.روزگذشته بیش از 500 هزار نفر از نزدیک شاهد این آخرین پرواز شاتل فضایی ایندیور بودند که در میان آنها میهمان ویژه ای نیز خضور داشت. نماینده دموکرات کنگره از ایالت آریزونا ، گابریل گیفورد ، همسر فرمانده کلی در پایگاه کیپ کندی حضور داشت تا این پرواز را از نزدیک ببیند. او به همراه تیم پزشکی اش و در حالی که دوران دشوار نقاهیت پس از حادثه ترور در توسکان آریزونا را پشت سر می گذارد برای بدرقه همسرش در این پرواز حضور داشت که این نخستین حضور عمومی او پس از حادثه ترور به شمار می رود.یکی از نکات حاشیه ای این پرواز تصویری بود که یکی از مسافران پروازی که از نزدیکی محل پرتاب می گذشت از پنجره هواپیما گرفت و به سرعت به یکی از پر بازدید ترین عکس های منتشر شده برروی شبکه های اجتماعی تبدیل شد. این پرواز البته مسافر ویژه ای نیز دارد . به همراه خدمه شاتل ایندیور یک هشت پای کوچک نیز برای انجام آزمایش های زیست شناسی عازم ایستگاه فضایی شده است تا محققان تاثیر بی وزنی را برروی این گونه از موجودات بررسی کنند. هشت پایی که شاید به معروفیت پل، هشت پای پیشگوی جام جهانی فوتبال آفریقای جنوبی نشود اما نامش در تاریخ به عنوان اولین هشت پای فضا نورد ثبت خواهد شد.مطابق برنامه این ماموریت 17 روز به طول خواهد انجامید و با فرود ایندیور بر باند فرود پایگاه فضایی کندی به پایان خواهد رسید و پرونده شاتل فضایی ایندیور برای همیشه بسته خواهد شد. بخش دانش و زندگی تبیانمنبع: جام جم آنلاین
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 605]