واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: سوپرفرلون، زنبور سرخ فرانسويهليکوپتر سوپر فريلون (Super Frelon) يک بالگرد ترابري سنگين تک موتوره مي باشد که در فرانسه توسط شرکت ايرواسپشال طراحي و ساخته شد و در چين نيز با نام Z-8 توليد مي گردد. فريلون در فرانسوي به معناي زنبور سرخ ميباشد.
اين پرنده در دو نوع نظامي و غير نظامي طراحي و توليد شده است که نمونه نظامي آن داراي سه نوع ترابري سنگين ، عمليات ضد زير دريايي(ASW) و ضد کشتي مي باشد. اين بالگرد بعد از تحويل به ارتش فرانسه به کشورهايي مثل آفريقاي جنوبي ، چين ، ليبي و اسرائيل نيز صادر شد. نمونه ترابري اين پرنده قدرت جابجايي 38 سرباز کاملا مسلح را دارد و مي توان از آن علاوه بر مقاصدي مثل جابجايي نيروها (هلي برن) در عمليات تخليه سريع نيز استفاده کرد. نمونه جنگ ضد زير دريايي و ضد کشتي آن نيز با استفاده از رادار جستجوي دريايي ORB-42 و 50 متر کابل نجات و همچنين داشتن امکاناتي از قبيل يک مسلسل 20 ميليمتري و سيستم ديد در شب، تله هاي حرارتي براي منحرف کردن موشک هاي حرارت ياب ، سيستم سوخت گيري هوايي و ليزري قابليت انجام انواع عمليات آفندي و جستجو و نجات دريايي را دارد. تاريخچه خدمتي آرژانتين 8 فروند سوپر فريلون اسراييلي که موتور هايشان با موتور T58 جايگزين شده بود به خدمت نيروي دريايي آرژانتين در آمدند و از آنها در جنگ فالکلند عليه شناورهاي بريتانيايي استفاده شد.چيندر خلال سالهاي 1977 تا 78 نيروي دريايي ارتش چين تعداد 13 فروند از اين پرنده را دريافت کرد که اين پرنده ها در دو نوع ضدزيردريايي و جستجو و نجات دريايي بودند. اين پرنده ها نخستين هليکوپتر هاي ارتش چين بودند که مي توانستند از روي جايگاههاي مخصوص حمل هليکوپتر شناورهاي چيني پرواز کرده و به انجام عمليات بپردازند.اين بالگردها که هنوز هم در چين مورد استفاده قرار مي گيرند همان گونه که قبلا اشاره شد با نام Z-8 در چين توليد مي شوند که اين امر نشان از کيفيت مطلوب طراحي اين بالگرد دارد.اين پرنده ها براي ايفاي نقش ضد زير دريايي خود به يک رادار جستجوي دريايي به همراه سونار HS-12 فرانسوي براي شناسايي اهداف و اژدر هاي A244S براي مقابله با اهداف شناسايي شده مجهز شده اند.نمونه جستجو و نجات دريايي اين هليکوپتر که به Z-8S معروف است داراي امکاناتي از قبيل نور افکنهاي جستجوگر قوي و همين طور سيستم جلونگر فروسرخ بهينه سازي شده و آويونيک پروازي جديد مي باشد، در حالي که نمونه ديگري از آن که به Z-8JH معروف است، نيز در حال خدمت است.نمونه Z-8A اين پرنده در فوريه سال 1999 به عنوان هواگرد ترابري سنگين ارتش چين مورد توجه مسئولان قرار گرفت و در سال 2001 دو فروند از آن که داراي رادار آب و هوا در دماغه بودند، براي مقاصد آموزشي و تحقيقاتي به ارتش چين تحويل شد که نظر مقامات نيروي زميني را جلب نکرد و آنها تصميم به خريد تعداد بيشتري ميل 17 گرفتند.اما نيروي هوايي ارتش چين، مثل نيروي دريايي اين هليکوپتر را براي انجام ماموريت هاي جستجو و نجات انتخاب کرد. اين پرنده ها که از نوع Z-8K و Z-8KA بودند از امکاناتي از قبيل پرتاب کننده منور ، کابين بهسازي شده ، برجک مجهر به سيستم جلونگر فروسرخ به همراه نور افکن قوي زير بدنه برخوردار بودند.
فرانسهاين بالگرد در اکتبر سال 1965 به هوا درياي ارتش فرانسه به عنوان هليکوپتر جنگ ضد زيردريايي براي حمايت از زير دريايي هاي مجهز به موشک هاي بالستيک اين کشور پبوست.بعضي از انواع اين پرنده نيز براي شرکت در جنگ عليه اهداف سطحي به رادار دماغه جهت هدايت موشک ضد کشتي اگزوسه مجهز شدند؛ اما در سال 2003 تمامي سوپر فريلون هاي هوادرياي ارتش فرانسه مشغول به خدمت به عنوان هليکوپتر ترابري شدند و سرانجام در سال 2010 از اين وظيفه نيز بازنشسته شدند تا با هليکوپتر مدرن NH 90 جايگزين گردند. عراقاين کشور از نمونه SA321H اين پرنده استفاده ميکرد که قادر به شليک موشک هاي ضد کشتي اگزوسه بود. از سال 1977 تعداد 16 فروند از اين پرنده ها وارد خدمت در ارتش عراق شد که در جنگ تحميلي عليه ايران به عنوان سکوي مناسبي براي پرتاب موشکهاي اگزوسه عليه شناور هاي ايراني (اعم از نظامي و غير نظامي) تا زمان آماده شدن جنگنده هاي ميراژ استفاده مي شدند که در اين ميان حد اقل 2 فروند از آنها توسط نيرو هاي ايراني ساقط شد. يکي از اين پرنده ها توسط موشک ماوريک شليک شده از فانتوم ايراني در عمليات مرواريد روي سکوي البکر منهدم شد. اسرائيل:اين رژيم براي ترابري نيروهاي خود در سال 1965 تعداد 12 فروند از اين پرنده ها را سفارش داد که بعد ها موتور استاندارد آنها را با موتور T58 تعويض کرد.همچنين اسرائيل از اين پرنده ها در جنگهاي يوم کيپور و لبنان نيز استفاده کرده بود که شايد از مهمترين موارد استفاده از اين پرنده حمله به يکي از سايتهاي پدافندي ارتش مصر در صحراي سينا بتوان اشاره کرد. ليبياين کشور 6 فروند از نوع SA-321GM مجهز به رادار و 8 فروند از نوع SA321M براي ترابري را در سالهاي 1980 تا 1981 دريافت کرد. آفريقاي جنوبينيروي هوايي اين کشور تعداد 16 فروند از اين پرنده ها را براي گشت زني در مرزهاي خود با آنگولا سفارش داد؛ اما بعدا در سال 1990 آنها را بازنشسته و با هليکوپتر پوما جايگزين ساخت.سوريه:برخي منابع بر اين باورند که اين کشور تعداد 12 فروند از اين هليکوپتر ها را خريداري کرده است؛ اما مدرکي دال بر عملياتي بودن آنها در دست نيست و از اين رو احتمال مي رود که اين پرنده ها به کشور ديگري مثل ليبي فروخته شده باشند.
مشخصات فنينوع: هليکوپتر ترابري سنگين يا جنگ درياييسازنده: فرانسهخدمه: 5نفرظرفيت: 27 سرباز مسلح يا 15 برانکاردطول: 23 مترارتفاع: 6.66 مترقطر پره اصلي: 18.9 متروزن خالي: 6.8 تنحداکثر وزن برخاست: 13 تنپيشرانه: 3 موتور توربو شفت Turboméca Turmo IIIC هريک با توان 1570 اسب بخارحداکثر سرعت مجاز: 275 کيلومتر بر ساعتحداکثر سرعت: 249 کيلومتر بر ساعتبرد عملياتي: 1020 کيلومترسقف پروازي:3150مترسرعت اوج گيري: 6.7 متر بر ثانيهمداومت پروازي: 4 ساعت بخش دانش و زندگي تبيانمنبع:هوانوردي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 461]