واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: كالبد شكافي پرونده خانه وحشت در گفتگو با دكتر حميد يعقوبي؛ جاني اتريشي گمشده در مرز واقعيت و خيال
------------
با برملا شدن ماجراي اسرارآميز خانه وحشت اتريش و انتشار خبر آزادي دختري كه 24 سال از سوي پدرش مورد آزار و اذيت قرار مي گرفت توجه بيشتر رسانه هاي خبري دنيا را به خود جلب كرد.
اين جنايت زماني آشكار شد كه فرزند بزرگ اليزابت كه به شدت بيمار بود، در 19 آوريل امسال در بيمارستان بستري شد.
اين آزارگر 73 ساله با فاش شدن راز جنايت 24 ساله اش چاره اي جز اعتراف به حقيقت نداشت. به گفته پليس، «جوزف فريتزل» متهم 73 ساله اين پرونده، مهندس برق است و به زنداني كردن دخترش در جايي كه رسانه هاي اتريشي آن را «خانه وحشت» ناميده اند، اعتراف كرده است.
دختر اين مرد همراه او در اين روزهاي وحشتناك در يك زيرزمين به مساحت 60 متر مربع و ارتفاع حدود 1.7 متر در خانه اي دو طبقه زندگي مي كردند. اين مرد همچنين به رابطه نامتعارف با دخترش اعتراف كرده، اما اصرار دارد كه هيچ اجباري در ميان نبوده است.
اين مرد همچنين مدعي شد كه با زور دخترش را به اين زندان برده، او را كتك زده و بر خلاف خواسته دخترش او را در آن جا حبس كرده است. او همچنين اعتراف كرده كه دخترش را مورد آزار و اذيت قرار داده است. «اليزابت» هم به پليس گفته است كه از ماه اوت سال 1984 تاكنون زنداني پدرش بوده و در اين دخمه كه در زيرزمين آپارتمان خانه پدري ساخته شده بود، هفت كودك به دنيا آورده است.
فريتزل به طور قانوني مسؤوليت سه نفر از اين بچه ها را از زماني كه نوزاد بودند، پذيرفت و به مقامهاي محلي و همسر 69 ساله اش رزماري ادعا كرد كه دخترشان آنها را پشت در خانه با يك نامه گذاشته و در نامه نوشته كه ديگر نمي تواند هزينه زندگي بچه ها را تأمين كرده و از آنها نگهداري كند. فريتزل از همسرش نيز هفت فرزند دارد.
او قبلاً ادعا كرده بود كه دخترش ناپديد شده و به يك فرقه پيوسته است. در حالي كه اليزابت فريتزل و فرزندانش كه از ماجرا جان سالم بدر بردند و بين پنج تا 19 سال سن دارند و تاكنون هرگز آفتاب را نديده اند، در تمام اين مدت در دخمه اي در زير زمين زنداني بودند.
پزشكان كه دنبال سرنخهاي پزشكي بودند، در يك اطلاعيه تلويزيوني از مادر وي خواستند كه خود را به بيمارستان برساند و اليزابت كه تنها ارتباطش با دنياي خارج يك تلويزيون و يك راديو بود، از پدرش خواست تا به او اجازه دهد به بيمارستان برود. فريتزل هم ناچار شد به دخترش اجازه دهد كه زندان را ترك كند و اين فرصتي براي فرار دختر بيچاره بود.
اين مرد همچنين در بازجوييهاي اوليه اظهار كرد كه اليزابت و فرزندانش را تهديد كرده كه اگر اتفاقي برايش بيفتد، آنها را با تنفس گاز سمي خواهد كشت. او همچنين قربانيان خود را تهديد مي كرده كه اگر در غياب وي، در اتوماتيك جايي كه در آن حبس شده اند باز شود، آن جا منفجر خواهد شد، اما به گفته كارشناسان پليس، اين ادعاها همگي ساختگي و غيرواقعي و تنها براي ترساندن قربانيان بوده است.
پليس از سر نخهايي جديد مربوط به پرونده اي ديگر خبر داده و اعلام كرد، در حال حاضر، مشغول بازجويي از فريتزل در مورد يك پرونده آزار و اذيت و قتل يك دختر نوجوان هستند.
مأموران پليس در اين پرونده به دنبال قاتل «مارتينا پوش»، دختر نوجواني هستند كه به گفته همسايه ها، چهره اش بسيار شبيه به اليزابت بوده و از سال 1984 ناپديد شده بود. جسد مارتينا دو سال بعد از ناپديد شدن در حالي كه در پلاستيك پيچيده شده بود در رودخانه اي در نزديكي ساختماني متعلق به فريتزل پيدا شد.
يكي از همسايه هاي اين نوجوان كشته شده به پليس محلي گفت: مارتينا بي نهايت شبيه به اليزابت بود، البته هنوز اين اتهام فريتزل ثابت نشده است و تحقيقات پليس در اين زمينه ادامه دارد.هنوز مدت زمان زيادي از برملا شدن راز خانه وحشت آزارگر اتريشي نمي گذشت كه در اقدامي بي سابقه ماجراي يك خانه وحشت ديگر در اسكاتلند فاش شد.
اين ماجرا در پي شكايت قرباني 37 ساله كه به طور مشابهي مورد سوءاستفاده قرار مي گرفت از سوي پليس اسكاتلند پيگيري شد. در بررسيهاي اوليه مشخص شد كه يك مرد 73 ساله پس از سوءاستفاده جنسي از دختر خود، از وي صاحب هفت فرزند شده بود. اين جنايت از سن 11 سالگي عليه جان مك ميلان اعمال شد. دختر وي در 26 سال بردگي جنسي از سوي پدرش، همواره با تبر از سوي وي تهديد مي شده است.
انگيزه اصلي جان مك ميلان از چنين جنايتي، دريافت كمك مالي از دولت به بهانه پرورش فرزندان نامشروع خود و دخترش بوده است.
متهم اتريشي گمشده در مرز واقعيت و خيال
دكتر حميد يعقوبي روانشناس باليني و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار ما، رفتار خشن اين دو مرد اتريشي و اسكاتلندي را تحليل كرده و مي گويد: اين تحليل را مي توان از دو سطح شخصيتي و اجتماعي- فرهنگي بررسي كرد. به طور كلي مي توان گفت كه فرهنگ غرب آزاديهاي زيادي دارد، اما خيلي نمي شود اينها را به بي بند و باري اخلاقي اتريشي ها و يا فرهنگ و قدمت تاريخي اسكاتلنديها مرتبط كرد.
مي توان اين گونه نظر داد كه روابط آزاد يك فرهنگ است، اما ارتباط جنسي پدر و دختر ارتباطي به فرهنگ ندارد. در اين كشورها نيز آزار فرزندان جرم است و اين دو نفر نيز به عنوان دو مجرم به شمار مي روند. چرا كه كودك آزاري در اروپا و غرب در چندين دهه به عنوان جرم پيگرد قانوني دارد.بر اين اساس، هر نوع رفتاري كه با هدف كنترل و يا تحت انقياد در آوردن يا ايجاد ترس، تحقير و يا توقعات بيجا از قرباني، خود از مصاديق كودك آزاري است و متأسفانه اين دو پدر نيز مرتكب آن شده اند. اين آزار مي تواند چند بخش داشته باشد. سوء استفاده جسمي و آزار فرزندان، سوءاستفاده عاطفي از آنان، غفلت يا سهل انگاري در تعليم و تربيت و به طور كلي هر نوع سوءاستفاده اي كه ماهيت عاطفي يا فيزيكي داشته باشد، در اين گروه قرار مي گيرد.
اين روانشناس باليني با طرح اين پرسش كه آيا در مورد اين پدر اتريشي با يك بيمار رواني مواجه هستيم؟ پاسخ مي دهد: بله، اما نوع بيماري او بسيار مهم است. اين مرد داراي اختلالات شخصيتي، عاطفي و هيجاني است. با توجه به اطلاعاتي كه از اين شخص در دسترس است و براساس گمانه هاي علمي اين سؤال مطرح است كه آيا بيماري اين مرد در حد جنون است؟
پاسخ منفي است، زيرا شخصي كه جنون دارد يا بيمار اسكيزوفرني است، براي انجام يك عمل نمي تواند برنامه ريزي قبلي كند و به اندازه 24 سال آن را مخفي نگه دارد، اما او نوعي اختلال سايكوتيك هذياني دارد. اين افراد به نظر سالم بوده و كاركرد دارند و در بيشتر زمينه ها افرادي باهوش به شمار مي آيند و ضريب هوشي بالايي دارند. اين افراد از حيطه خاص مشكل داشته و از لحاظ تفكر اختلال دارند و افكار آنها مي تواند غيرمنطقي و بيمارگونه باشد.
اينكه قرباني دخترش است و او پدرش، براي اين بيمار قابل درك نيست. در جايي از خبر آمده بود كه اين مرد حتي دختري را كه شبيه دخترش بوده، به قتل رسانده است. بر اين اساس مي توان اين گونه نتيجه گرفت كه او قصد تملك داشته است.
اين افراد شخصيتي درون گرا دارند و باورهاي عجيبي دارند، تفكراتشان سحرآميز و جادويي است و مرز بين واقعيت و خيال در آنها مشخص نشده است.
اعتراض نكردن قرباني به خاطر احساس بي هويتي
به گفته دكتر يعقوبي، اين پدر اتريشي بايد شخصي بسيار خشن و پرخاشگر باشد و اهل سوءاستفاده عاطفي است. حتي نوع كلامي كه با همسرش داشته بر سوءاستفاده عاطفي او تأكيد دارد. داشتن توقعات زياد، انتقاد و تحقير همسرش نشان دهنده شخصيت پرخاشگر اوست.
سوءاستفاده عاطفي همانند شستشوي مغزي عمل كرده و احساس ارزشمندي را از افراد مي گيرد. قرباني تصور مي كند چنانچه به حرف طرف مقابل گوش ندهد بلايي به سرش مي آيد، از تنهايي مي ترسد و به تدريج هر آنچه كه آزارگر بگويد قرباني بي چون و چرا آن را مي پذيرد. به عبارتي سوءاستفاده عاطفي چنان در مغز و استخوان قرباني رسوخ مي كند كه تا سالها تأثير آن باقي مي ماند.
قرباني آن قدر احساس بي هويتي مي كند كه در آن سالها هيچ اعتراضي نكرده و نقش قرباني بودن را مي پذيرد.
براساس اطلاعاتي كه از اين خانواده وجود دارد مي توان به يك نكته قابل توجه اشاره كرد و آن هم حاكم بودن فقر كلامي در ميان اعضاي خانواده است. به گونه اي كه تعدادي از فرزندان حتي توانايي انجام يك ديالوگ ندارند.
اين مرد اتريشي به نظر مي رسد كه از جمع گريزان بوده و بر اين باور بوده كه اقدام انجام شده، حق اوست. شايد احساس مي كرده كه حقش را از زندگي نگرفته و بر اين اساس مرز واقعيت و خيال نزد او به هم ريخته است. تهديدهاي مداوم او نسبت به خانواده نشان دهنده شخصيت ديكتاتوري است و همه را آزار مي داده است. همسر و دختر اين مرد چنان ترسي از او داشتند كه جرأت اعتراض نداشتند.
اين روانشناس با اشاره به دومين خانه وحشت در اسكاتلند كه در پي برملا شدن ماجراي تلخ پدر اتريشي، فاش شد، خاطرنشان مي كند: شايد با برملا شدن راز خانه وحشت اتريش، قرباني اسكاتلندي كه او نيز از سن 11 سالگي مورد سوءاستفاده پدرش قرار گرفته بود، جرأت اعلام شكايت پيدا كرده است.افرادي كه مورد سوءاستفاده عاطفي قرار مي گيرند معمولاً آن قدر تحت ملامتها بوده اند كه عزت نفس خود را از دست داده و خود را مقصر مي دانند.
دكتر يعقوبي درباره نحوه درمان اين دو مرد آزارگر و قربانيانشان مي گويد: اين دو متهم به رغم ارتكاب جرم بايد تحت مداوا قرار گيرند. از سويي قربانيان آنها از جمله دختران و فرزندانشان بايد به طور ويژه درمان شوند، چرا كه اين افراد هويتي براي خود ندارند. فرزندانشان نيز نياز به روان درماني هاي حمايتي دارند تا اثرات آن كه بر اثر شستشوي مغزي پدرشان برايشان ايجاد كرده، از بين رود و افكار و باورهاي جديدي در ذهنشان نقش بندد.
احتمال درمان شدن سريعتر پدران و دخترانشان نسبت به فرزندان بيشتر است، چرا كه آنها احساس بي هويتي شديد كرده و نمي دانند كه اين مرد پدرشان است يا پدر بزرگشان.
* مريم جعفري
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2276]