واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: ساخت كاتاليزورهاي جديد
تهران-خبرگزاري ايسكانيوز: كاتاليزورهاي جديد در دانشگاه علوم پايه زنجان طراحي و ساخته شد.
به گزارش روز سه شنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" تترامتيل پايپريدين- 1- اكسيل (TEMPO) پليمر جديدي است كه ميتواند به عنوان كاتاليزور در اكسيداسيون الكلها استفاده شود و جايگزين مناسبي براي فلزهاي واسطه در اين فرآيند است. اين كاتاليزور پس از انجام فرآيند قابل بازيافت است، علاوه بر اين، فلزهاي سنگين از فرايند اكسيداسيون حذف گشته و همچنين امكان استفاده از اتمسفر هوا در اين فرايند فراهم ميشود كه اين امر از لحاظ زيست محيطي بسيار با اهميت است.
دكتر بابك كريمي عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پايه زنجان، در زمينه تهيه كاتاليزور TEMPO بر پايه جامد نانوساختار SBA_15 (جامدي متخلخل با نظم بسيار زياد) و استفاده از آن در واكنش اكسيداسيون الكل تحت اتمسفر پژوهش نموده است.
وي در توضيح اين فعاليت گفت: كاتاليزور TEMPO در شرايط عادي در دماي بالاتر از 4 درجه سانتي گراد تخريب و كاربري خود را از دست ميدهد. در اين پژوهش نشان داده شده كه با توزيع TEMPO به روي جامد نانوساختار SBA_15 و افزايش فاصله ذرات آن از يكديگر دماي تخريب تا 220 سانتيگراد بالا ميرود.
به گزارش ايسكانيوز به نقل از نانو؛ شكل منظم و متخلخل SBA_15، توزيع يكنواخت مراكز فعال كاتاليزور را امكانپذير مينمايد، در نتيجه كاتاليزور خوشرفتار و تكرارپذير ميشود. با كمك اين كاتاليزور الكلها، به مواد كربونيلي اكسيد ميشوند كه كربونيلها مادهاي اوليه براي بسياري از صنايع، همچون عطرسازي ميباشند.
اين پژوهش در قالب پروژهي كارشناسي ارشد دانشجو عباس بيگلري و با راهنمايي دكتر كريمي به عنوان استاد راهنما به اتمام رسيده و هزينههاي طرح توسط مركز تحقيقات تكميلي در علوم پايه زنجان تامين شده است.
مجري اين طرح با عنوان اينكه بخشي از اندازهگيريها و آناليز نمونهها در خارج از كشور و توسط پروفسور جيمز كلارك و دكتر ويتالي بودارين از مركز شيمي سبز دانشگاه يورك انگلستان انجام شده، به نبود و ناكافي بودن دستگاههاي مناسب از جمله تخلخل سنج، دستگاه طيف مغناطيسي، ميكروسكوپ تي. اي. ام، دستگاه ايكس. آر. دي و ... اشاره كرده و اين امر را از مهمترين مشكلهاي پيش روي محققان در اين زمينه دانستند.
كريمي در انتها با تقدير از حمايتهاي ستاد از پژوهشگران، ابراز اميدواري كردند كه با تخصيص اعتباراتي صرفاً براي خريد تجهيزات به پژوهشگران، تحت عنوان حمايتهاي تشويقي، شاهد رشد چشمگير پژوهشها در مراكز مختلف پژوهشي باشيم.
جزئيات اين پژوهش كه از حمايتهاي تشويقي ستاد بهرهمند شده در شمارهي ويژه مجلهي Angew-chem.Int.Ed معتبرترين مجلهي شيمي دنيا (شماره 38، جلد 46، صفحهي 7213-7210 ، سال 2007) منتشر شده است./د/184/120
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 351]