واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نشست دوبلين ، اميدها به حذف بمبهاي خوشه اي
سياسي. روابط بينالملل . تسليحات. سلاح متعارف
رئوف پيشدار : بيش از يكصد كشور جهان نمايندگان خود را به دوبلين ايرلند فرستادهاند تا در نشستي دوازده روزه كه از دوشنبه ۳۰ارديبهشت شروع شده است ، به اجماعي جهاني براي دستيابي به تفاهمي در مورد منع توليد ، كاربرد و ذخيرهسازي و تجارت بمبهاي خوشهاي بپردازند ...
... كه عمده كاربرد آن عليه انسانهاست و در جنگهايي كه اين نوع بمب بكار گرفته شده ، بالاترين تلفات انساني را به جاي گذشته است كه يك نمونه آن ، استفاده گسترده آمريكا از اين نوع بمب در جنگهاي ويتنام است كه بر اثر آن صدها هزار ويتنامي كشته و در آتش ! سوختند.
نشست دوبلين، در ادامه بحثهايي صورت ميگيرد كه در فوريه ۲۰۰۷در اسلو آغاز شد.در آن سال نمايندگان چهل و هفت كشور جهان به ابتكار نروژ با هم به گفت و گو نشستند و بيانيه مشتركي را مبني بر ممنوعيت استفاده ، توليد، نقل و انتقال و انبار بمبهاي خوشهاي تا سال ۲۰۰۸ميلادي امضا كردند. نشستهاي آتي در ليما، وين و ولينگتون امكان نگارش پيش نويس اين معاهده را كه قرار است در نشست دوبلين به بحث گذاشته شود ، فراهم آورد.
در متن اين پيش نويس استفاده ، توليد و تجارت بمبهاي خوشهاي منع شده و يك مهلت شش ساله براي انهدام انبارهاي موجود بمبهاي خوشهاي در نظر گرفته شده است.
در پيش نويس اين معاهده پاكسازي مناطق آلوده به بمب خوشهاي و كمك به قربانيان آن پيش بيني شده است.سند نهايي قرار است طي روزهاي دوم و سوم دسامبر آينده در اسلو به امضاي تمام كشورهاي جهان و حتي كشورهايي كه در روند تهيه پيش نويس شركت نكردهاند ، برسد. هدف از برگزاري كنفرانس دوبلين ، دستيابي به توافقي بدون ابهام است كه همان كاركرد تاريخي كنوانسيون اتاوا را داشته باشد. بر اساس اين كنوانسيون استفاده از مين هاي ضدنفر در سال ۱۹۹۷ميلادي ممنوع شد.
بزرگترين توليدكنندگان ، استفادهكنندگان و در عين حال دارندگان ذخاير عمده بمبهاي خوشهاي مانند آمريكا ، پاكستان ، هند و انگليس و نيز رژيم صهيونيستي در نشست دوبلين غايب هستند. آنها خواستار استنثا شدن از معاهده و مانند انگليس و رژيم صهيونيستي بزرگترين دارندگان انبارهاي بمب هاي خوشهاي ، ناديده گرفته شدن اين انبارها هستند. اين كشورها و رژيم صهيونيستي همچنين با ممنوعيت استفاده از اين بمبهاي مرگبار براي غير نظاميان مخالفند كه آمريكا اخيرا از آن به صورت گسترده در عراق و رژيم صهيونيستي در جنگ ۳۳روزه با مقاومت اسلامي لبنان استفاده كردند.
براساس كنوانسيونهاي بينالمللي در نزد سازمان ملل متحد ، كاربرد بمب هاي خوشهاي ممنوع و اين نوع بمب از انواع بمبهاي ممنوعه شناخته مي شود ، اما بياعتنا به اين كنوانسيونها ، بارها در جنگها از آن استفاده شده است كه منابع اطلاعاتي نظامي و سازمان ملل(از جمله در گزارش هاي اخيرشان از لبنان ) ، بيشترين سهم را در اين بكارگيري به آمريكا و رژيم صهيونيستي ميدهند .
هزاران نفر از مردم غيرنظامي بويژه زنان و كودكان فقط طي سالهاي اخير در جريان استفاده از بمبهاي خوشهاي توسط آمريكا و انگليس و رژيم صهيونيستي در عراق و افغانستان و لبنان و اراضي اشغالي فلسطين كشته يا دچار نقص عضو جدي شده اند. رژيم صهيونيستي در جريان تجاوز خود به لبنان در سال ۲۰۰۶به عمد مناطق مسكوني و غير نظامي لبنان را با بمبهاي خوشه اي بمباران ميكرد تا تلفات انساني هرچه بيشتر افزايش يابد شايد مقاومت ناچار به تسليم گردد!
نهادهاي بينالمللي مدافع حقوق انسان و سازمان بهداشت جهاني گزارش مي كنند كه باقي ماندن بمبهاي خوشهاي عمل نكرده، همچنان در مناطق مختلف از جمله افغانستان ، عراق ، لبنان و اراضي اشغالي فلسطين ساليانه هزاران قرباني ميگيرد.
سازمانهاي غيردولتي مخالف جنگ و مخالف سلاحهاي كشتار جمعي ، از تصميم دولتهاي انگليس و آمريكا و رژيم صهيونيستي و شماري ديگر از كشورها مبني بر عدم اجراي قاطعانه مقررات ممنوعيت استفاده از بمبهاي خوشهاي انتقاد كرده و خواستار توقف كاربرد اين گونه سلاحها شده اند. سازمان ديده بان حقوق بشر پيش از اين از آمريكا و انگليس و رژيم صهيونيستي براي مخالفتشان با دنبال كردن روند مبارزه با بمبهاي خوشهاي در خارج از چارچوب كنوانسيون سلاحهاي متعارف سازمان ملل انتقاد كرده بود.
به گزارش اين سازمان ، جنگ افزارهاي خوشهاي در دست كم ۷۵كشور جهان ذخيره و نگهداري و در ۲۳كشور مورد استفاده قرار گرفته است .
بمب خوشه اي، بمبي است كه پيش از اصابت به هدف و يا در برخورد منفجر مي گردد و هزاران تركش رها ميسازد كه با سرعت بسيار در هر جهت و يا در جهاتي دقيق بر مبناي هدف موردنظر، پراكنده ميشوند. به طور كل، خرج انفجاري اين بمب يك چهارم (و يا حتي كمتر) وزن كل آن است و باقي بمب از تركشهاي مرگبار و آتش زاي متعدد تشكيل شده است. بمب خوشهاي نسل جديد يا -كلاستر بمب> از يك كانتينر يا محفظه اصلي تشكيل شده كه صدها بمب كوچك را در منطقهاي وسيع رها ميسازد. اين بمبها در برخورد با زمين منفجر مي گردند.اين بمبها تكههاي منفجر نشدهاي را بر جاي ميگذارند كه مانند مين عمل ميكنند و سالها پس از پايان جنگها هم بر اثر تماس مردم با آنها منفجر ميشوند.
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 358]