واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: خانه نشینی زنان مسلمان
برخی اسلام را محکوم به خانه نشینی زنان کرده اند. و آیات قرآن کریم را دلیلی بر این می دانند که زن مسلمان باید خانه نشین باشد .در حالی که تاریخ صدر اسلام و نگاهی به تفاسیر مشخص می کند می توان زن مسلمان بود و خانه نشین نشد.زنان عرب قبل از ظهور اسلام دارای پوشش و حجاب شایسته نبودند و با آشکار کردن زینتها و نمایش برخی از اندام خویش در جامعه حاضر میشدند. این وضع درزمان اسلام نیز ادامه داشت و آیات و دستورهای الهی به تدریج در شرایط و موقعیتهای مناسب نازل و بر مردم ابلاغ میشد، تا اینکه زمینه نزول آیات وجوب حجاب و حرمت خودنمایی در جامعه و مجالس عمومی آماده شد و آیات آن به مردم، به ویژه زنان ابلاغ شد.زن نباید برای خودنمایی و نمایش جاذبههای زنانه در میان مردم که عامل تضعیف و سقوط ارزشهای الهی و انسانی است حاضر شود اما به دلیل اهمیت موضوع که بیتوجهی به آن باعث فساد اخلاقی فردی و اجتماعی و تباهی ارزشهای راستین انسانی و الهی و جایگزین شدن ضد اررشها و حتی تلقی ارزش از آنها میگردد، پروردگار عالم مجدداً آن را با لحن توبیخآمیز وهشدار دهندهای مورد تاکید قرار میدهد، اما به دلیل موقعیت خاص و خطیر زنان پیامبراکرم صلیالله علیه واله وسلم خطاب را متوجه آنان میفرماید؛ ولی در واقع همه زنان مخاطب آیه هستند و به اصطلاح یک تیر و دو نشان است، چنانکه میفرماید:
وَقَرْنَ فِی بُیُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِیَّةِ (احزاب33)؛ در خانههای خود قرار بگیرید و همانند دوران جاهلیت نخستین- که زنان به منظور خودنمایی از منزل خارج میشدند- در میان مردم ظاهر نشوید.منظور از (وَقَرْنَ فِی بُیُوتِكُنَّ ) این نیست که زن به طور کلی در خانه بنشیند، بلکه این است که زن نباید برای خودنمایی و نمایش جاذبههای زنانه در میان مردم که عامل تضعیف و سقوط ارزشهای الهی و انسانی است حاضر شود، به قول استاد شهید آیتالله مطهری رحمهالله:تاریخ اسلام به صراحت گواه است که پیامبر اکرم صلیالله علیه واله وسلم زنان خود را به سفر میبردند و آنان را از بیرون شدن از خانه منع نمیفرمود. مقصود از این دستور آن است که زن به منظور خودنمایی از خانه بیرون نشود و مخصوصاً در مورد زنان پیغمبر اکرم صلیالله علیه واله وسلم این وظیفه سنگینتر و موکدتر است.چنانکه سیره حضرت زهرا علیهاسلام نیز این بود که به هنگام نیاز و ضرورت، در جامعه حضور شرعی، صحیح و عفیفانه داشتند، نه حضور با پایین آمدن ارزش و شخصیت زن، از بین رفتن عفاف و پایمال شدن ارزشها و حریمها. حضرت زینب علیهاسلام نیز که در دامن مطهر آن بانوی بزرگ اسلام و مادر نمونه پرورش و تربیت یافته بود با حضور عفیفانه و حفظ ارزشها در کربلا و... درخشید و سازنده حادثه عاشورا و حافظ اهداف بزرگ قیام حسینی گشت و به جوامع، بیداری و هوشیاری و حیات معنوی بخشید و خواهد بخشید. «تبرّج» به معنای ظاهر شدن در میان مردم است. برج ساختمانهای بلند نیز از همین ماده است، زیرا همیشه در برابر دیدگان مردم ظاهر است.خود آرایی و خودنمایی و بدحجابی زنان، عمل جاهلانهای است که زنان عصر جاهلیت قدیم به آن مبتلا بودند و زنان مسلمان نباید زیر بار چنین ننگی بروندمقصود از جاهلیت نخستین (الجاهلیة الاولی)- چنانکه تفاسیر میگویند- جاهلیت قبل از بعثت رسول گرامی اسلام صلیالله علیه واله وسلم بوده که در آن عصر وضعیت پوشش زنان، عفیفانه و خداپسندانه نبوده است، در حالی که موضوع عفاف و حجاب زنان، حکم و فرمان مشترک فطرت تمام انسانها و شریعت تمام ادیان الهی میباشد.
بنابراین طبق این آیه، خود آرایی و خودنمایی و بدحجابی زنان، عمل جاهلانهای است که زنان عصر جاهلیت قدیم به آن مبتلا بودند و زنان مسلمان نباید زیر بار چنین ننگی بروند. ضمن اینکه تعبیر به جاهلیت نخستین نشان میدهد که جاهلیت دیگری همانند جاهلیت قبل از اسلام در پیش است و این در حقیقت یکی از پیش گوییهای قرآن کریم است، که کاملاً با عصر ما منطبق میباشد و بلکه جاهلیت این عصر به اصطلاح متمدن به مراتب شدیدتر و بدتر و حتی به صورت مدرن است که مظاهر وحشتناک آن در دنیای غرب و کشورهای متمدن مادیگرا مشهود میباشد.متاسفانه جوامع اسلامی و جامعه اسلامی ایران نیز تا حدودی تحت تاثیر فرهنگ مبتذل غرب قرار گرفته و بعضی از زنان و مردان مسلمان با فراموشی فرهنگ غنی اسلام و مخالفت با فرمان پروردگار عالم درباره وجوب حجاب عفیفانه و غیرت مردانه، پیرو فرهنگ بیگانه شدهاند و ننگ جاهلیت مدرن را به جان خریدند . فرآوری : داودی بخش خانواده ایرانی تبیانمنبع : کتاب آسیب شناسی شخصیت و محبوبیت زن
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 474]