تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ دعايى زودتر از دعايى كه انسان در غياب كسى مى كند، مستجاب نمى شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827613398




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به مناسبت روز خيام/خيام نيشابوري به روايت تاريخ...


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به مناسبت روز خيام/خيام نيشابوري به روايت تاريخ...
مشهد - خبرگزاري مهر: حكيم ابوالفتح غياث الدين عمر بن ابراهيم نيشابوري معروف به خيام يا خيامي از رياضيدانان، منجمان، اطبا، حكما و شاعران نام آور ايراني درقرن پنجم و ششم هجري است كه سبب شهرت او به خيام به درستي معلوم نيست اما احتمال داده اند كه پدرش خيمه دوز بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر در نيشابور، تاريخ زندگاني وي با روايات افسانه آميز در هم آميخته است به موجب اين روايات، وي با حسن صباح و خواجه نظام الملك هم درس بوده است و اين بعيد به نظر مي رسد همچنين وي را در امر تهيه زيج جلالي ( 467 هجري ) در شمار ساير دانشمندان ذكر كرده اند كه خالي از اشكال نيست.

قديمي ترين ماخذي كه درباره خيام مطلبي در آنها مي توان يافت نامه اي است منتسب به سنايي، كتاب ميزان الحكمه عبدالرحمان خازني، كتاب الزاجر للصغار تاليف زمخشري، چهار مقاله نظامي عروضي سمرقندي وتتمه صوان الحكمه ابوالحسن بيهقي است.

مشهور است كه خيام به عراق و خراسان سفر كرده است و به روايتي زيارت حج نيز به جاي آورده است.

خيام در رساله "كون و تكليف" كه در جواب يكي از شاگردان ابن سينا نوشته، خود را شاگرد بوعلي خوانده است بنابراين او در 428 هجري كه سال وفات ابن سيناست، بايد جواني پخته و كامل بوده باشد.

وي با علماي طراز اول زمان خود مانند حجت الاسلام علامه محمد عزالي مرواده داشته است، خيام غالبا به تدريس حكمت و مطالعه درعلوم رياضي اشتغال داشته و مشهور است كه در تعليم بخل مي ورزيده است و گفته اند كه به همين سبب آثار زيادي از وي باقي نمانده است.

از آثار مشهور خيام در علوم رياضي به رساله جبر و مقابله كه مهمترين كتاب رياضي خيام است، رساله في شرح ما اشكال من مصادرات كتاب اقليدس، رساله في الاحتيال لمعرفه مقداري الذهب و الفضه في جسم مركب منهما( مقصود از آن بيان دستور ارشميدس و ترازوي اوست براي تعيين اوزان اشياء با توجه به وزن مخصوص هريك)، لوازم الامكنه درباره فصول و علت اختلاف هواي بلاد و اقاليم، رساله في الكون و التكليف، الجواب من ثلاث مسائل اشاره كرد.

از آثار فارسي وي كتب نوروزنامه كه صحت انتساب آن به خيام مورد ترديد واقع شده است، رساله در علم كليات ( يا رساله در كليات وجود يا رسانه وجوديه )، ترجمه خطبه الغراء، اصل اين خطبه از ابن سيناست در توحيد باري تعالي؛ خيام اين خطبه را در سال 472 به خواهش يكي از دوستان خود دراصفهان ترجمه كرده است.

اما شهرت عمده خيام به سبب رباعيات اوست. خيام پرگويي را دوست نمي داشته است، نه به تاليف كتابهاي مفصل علاقه نشان داده و نه به سرودن اشعار مفصل پرداخته است.

احتمال دارد به سبب اشتغال به فلسفه و رياضي، پرداختن به شاعري را برازنده شان خود نمي دانسته است و در ماخذ قديم هم شهرت او به سبب شاعري وي نيست.

كهن ترين منابعي كه مي توان در آنها از رباعيات خيام سراغ گرفت نزهه الارواح و روضه الافراح ( تاريخ الحكما ) شهروزي، مرصاد العباد نجم الدين رازي و پس از آنها تاريخ جهان گشاي جويني، تاريخ گزيده حمداله مستوفي ، مونس الاحرار بدرالدين جاجرمي و نزهه المجالس جمال خليل شرواني ر ا مي توان نام برد.
 شنبه 28 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 486]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن