واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: لزوم راه حل تازه در دارفور
آفريقا- اميررضا نوري زاده:
در شرايطي كه بحران درمنطقه دارفور سودان روبه وخامت ميگذارد و مذاكرات نيز راه به جايي نبرده است
سخن از بكار گيري يك سياست واحد جهاني براي حل اين بحران پيش آمده است كه ميتواند شامل اقدامات سخت گيرانهاي چون تحريمهاي اقتصادي باشد.
اما برخي از تحليلگران بر اين باورند كه حتي اقداماتي از اين دست هم نمي توانند باعث شوند كه مجريان آن به اهداف مورد نظرشان دست يابند و در مقابل انها ريسك وخيم تر شدن اوضاع در اين منطقه از جهان رابالا مي برند در آمريكا رسانه ها بسيار محتاطانه با اين قضيه برخورد مي كنند و حتي روزنامه ليبرالي چون نيويورك تايمز كمتر به اين موضوع پرداخته است.
اما مشاوران سياسي احزاب دمكرات و جمهوريخواه در كنار چهره هاي سرشناس فرهنگي چون اومبرتو اكو ،هارولد پينتر ،جورج كلوني و مت ديمون همگي خواهان اقدام عاجلي دراين زمينه شده اند. اما تنها اقدامي كه تاكنون براي ايجاد تغييري در شرايط دارفور صورت گرفته است مربوط به حضور نيروهاي فرانسوي دركنار جمعي از نيروهاي نظامياروپا از كشورهايي چون لهستان ،سوئد ،روماني واتريس در افريقاي مركزي و چاد است كه با اهدافي بشر دوستانه در اين منطقه حاضر شده اند اما به دقعات درگيريهايي با نيروهاي دولتي سودان داشته اند.
اعزام اين نيروها با علم به اين نكته انجام شده كه تنهابا اعمال فشارهاي واقعي مي توان كاري كرد تا دولت سودان حاضر به پذيرش نيروهاي حافظ صلح اتحاديه افريقا –سازمان ملل شود ،مذاكره با جامعه بين المللي را آغاز كند، دست از ارسال سلاح براي شورشيان جانجاويد بردارد و به آوارگان اجازه دهد تا به دهكده هايشان باز گردند .اما اعمال فشار براي نيل به اين اهداف در شرايط فعلي بسيار مشكل به نظر مي رسد و براي مصال اجراي طرح منطقه پرواز ممنوع در سودان تقريبا غير ممكن استچراكه سودان وسعتي به اندازه اروپاي غربي دارد و دارفور به تنهايي به اندازه فرانسه است.
بنابراين شايد بتوان گفت كه اجراي سياستهاي جديدي ازسوي جامعه بين المللي مي تواند در حل اين مشكل كارساز باشد و برخي از عناصر در داخل دولت سودان حضور دارند كه شايد از سياستهاي جديدي كه در مورد اين كشور اعمال شود حمايت كنند و راه را براي بازگشت آوارگان به خانه هايشان و كاهش تنشهاي بين المللي هموار كنند .از جمله سياستهاي كاربردي مي توان به عادي سازي روابط با دولت سودان با اميد به از ميان بردن موانع اعزام نيروهاي حافظ صلح به اين كشور نام برد .درمرحله دوم مي توان امنيازات سرمايه گذاري را براي سودان قائل شد تا امكانات جديدي براي شكوفايي اقتصادي بوجود آيد و در كنار اينها دعوت شورشيان به مذاكره اين امكان را بوجودمي آورد كه دولت سودان اعتمادبيشتري نسبت به اقدامات ياد شده داشته باشد .
ازجمله ديگر اقدامات مي توان به درخواست از چين براي كاهش ميزان نفوذش در سودان وحتي تهديد اين كشور به اقداماتي از جمله تحريم المپيك 2008 پكن اشاره كرد .پس از انجام اين اقدامات مي توان اميدوار بود كه دولت سودان درجامعه بين المللي حضوري دوباره داشته ابشد و نمايندگان اين كشورد ر عرصه هاي فرهنگي سياسي و علمي جهان حضور داشته باشند .
سودان همچنين بايدبا اتحاديه آفريقا به تفاهم برسد هر چند كه اكثر كشورهاي جهان تاكنون اقداماتي براي رسيدن به چنين هدفي راناديده گرفته اند .اما انجام چنين سياستي و رسيدن به اهداف مذكور نيازمند هماري تمامي كشورهاي قدرتمند جهان است و اقدامات يكجانبه و راديكال براي تغيير شرايط دردارفور و بهبود اوضاع آوارگان اين منطقه هرگز به صمر نخواهدرسيد اما نبايدفراموش كرد كه زمان براي انجام اين قادامات به سرعت از دست مي رود و با ازدست دادن زمان جان انسانهاي بيشتري دردارفور به خطر مي افتد انسانهايي كه شايدديگر هيچ اميدي به آينده ندارند .
منبع: هشهري امارت به نقل از ديلي استار
تاريخ درج: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 15:29 تاريخ تاييد: 25 ارديبهشت 1387 ساعت 01:37 تاريخ به روز رساني: 25 ارديبهشت 1387 ساعت 01:35
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]