واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نسبت فلسفه اسلامي با يوناني-6/الهيات در فلسفه اسلامي خيلي پررنگتر از الهيات يوناني است
الهيات در فلسفه اسلامي خيلي پررنگتر از الهيات يوناني است
استاد گروه فلسفه دانشگاه تبريزدر مورد تفاوت فلسفه اسلامي با يوناني گفت: الهيات به معناي الاخص در فلسفه اسلامي بويژه در متافيزيك خيلي پرملاتتر از الهيات ارسطو و افلاطون است هرچند كه تأملات فلوطين در اين خصوص جاي بحث دارد.
دكتر "مسعود اميد" درمورد اين نظر محمد عابد الجابري فيلسوف مراكشي كه معتقد است فلسفه اسلامي ادامه فلسفه يوناني است و ذات مستقلي براي آن قائل نيست به خبرنگارمهر گفت: دلايل ايشان را به نحو جزيي مطالعه نكردهام ، ولي اگر مراد ايشان اين باشد كه فيلسوفان ما هيچ تلاشي در حد فهم و تفسير و شرح فلسفه يونان نكردند اين پذيرفتني نيست. جابري بايد بپذيرد كه فيلسوفان ما در طول هزار و اندي سال بي كار ننشسته و شرح و تفصيلهاي مفصلي درباره فلسفه يونان وارد كردند.
وي افزود: فيلسوفان ما جمع بنديها و طبقه بنديهاي متفاوتي از فلسفه يوناني كردند. حداقل جابري بايد بپذيرد كه سعي و تلاش فيلسوفان اسلامي درجاي خود محفوظ است.
استاد گروه فلسفه دانشگاه تبريز ادامه داد: تصور ديگري از سخن جابري اين است كه در طول اين سالها ما حتي نتوانستيم حتي يك مسئله ويژه را توسط فيلسوفانمان (در عرصه فلسفه در معناي عام آن يعني اگر متكلمان و عارفان و اديبانمان و تأملات نظري آنها را هم درنظر بگيريم يعني مبادي علوم و منطق و الهيات بالمعني الاخص و بالمعني الاعم،) طرح و ايجاد نكرديم، اين ادعاي دشواري است. مسائل جديدي را فيلسوفان مسلمان بر مسائل يونان اضافه كردند.
اين محقق و پژوهشگر فلسفه يادآورشد: اگر هم فقط متافيزيك و بحثهاي موجود بما هو موجود مراد ايشان باشد بايد گفت چارچوب اينها مباحث يوناني است و در اين مورد سخن جابري قابل پذيرش است. چارچوب هم به اين معنا كه مقولاتي كه متافيزيك اسلامي استفاده ميكند تا بحثهاي فلسفي خودش را تبيين كند اين مقولات از قبيل، وجود، عدم، ماهيت، قوه، فعل، متغير، ثابت، مادي، مجرد، خدا و جهان، ساخته و پرورده متافيزيك يوناني است. ما حتي در متون ديني خودمان بسياري از اين مباحث را نداريم. بله فلسفه اسلامي مقولات مستقلي افزون بر اين مقولات نيفزود.
وي اذعان كرد: البته پارهاي از مسائل در اين هزار و اندي سال توسط فيلسوفان ما مطرح و تقويت شد، براهين جديدي بر اين مقولات اقامه شد.
اميد در مورد تفاوتهاي هستي شناختي فلسفه يونان با فلسفه اسلامي هم گفت:اگر فقط آراي افلاطون و ارسطو را در اين خصوص در نظر بگيريم هستي شناسي نزد ملاصدرا مقداري تفاوت كيفي با آنها پيداكرد. يعني آن نسبتي راكه براي مثال ملاصدرا بين علل عالي مثل واجب الوجود و علل مادون برقرار ميكند اين نوع علل حداقل به صراحت در آراي افلاطون و ارسطو به چشم نميخورد. يعني الهيات به معناي الاخص در فلسفه اسلامي بويژه در متافيزيك خيلي پرملاتتر از الهيات ارسطو و افلاطون است هرچند كه تأملات فلوطين در اين خصوص جاي بحث دارد.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]