واضح آرشیو وب فارسی:مهر: 14 بهمن روز ملي فناوري فضايي/مروري بر اولينهاي تاريخ فضانوردي/ انواع ماهواره ها در دنيا
مروري بر اولينهاي تاريخ فضانوردي/ انواع ماهواره ها در دنيا
فيروزكوه - خبرگزاري مهر: 14 بهمن ماه روز پرتاب ماهواره ملي "اميد" به فضا، با مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي به عنوان روز "فناوري فضايي" نامگذاري شده و به همين دليل تاريخچه فضانوردي و اولينهاي تاريخ فضانوردي به همراه انواع ماهواره ها در دنيا مرور مي شود.
به گزارش خبرنگار مهر، اولين ماهواره ايراني با نام اميد 14 بهمن به فضا پرتاب شد كه به دنبال آن نام جمهوري اسلامي ايران در ميان كشورهاي داراي فناوري ماهواره اي در جهان ثبت شد.
رونمايي از ماهواره ملي "طلوع"، نمونه مهندسي ماهواره ملي "مصباح دو"، نمونه مهندسي ماهواره دانشجويي "نويد علم و صنعت"، نمونه مدل اوليه ماهواره بر"سيمرغ" و موتور ماهواره بر آن، افتتاح نخستين مركز پردازش تصاوير ماهواره اي ايران و آزمايشگاه سه بعدي مجازي ماهواره اي در كنار اعلام خبر پرتاب موفق راكت كاوش 3 حامل نخستين محموله زيستي ايران، از دستاوردهاي فضايي كشور بودند كه روز ملي فناوري فضايي را به يك روز استثنائي بدل كردند.
خيليها دوست دارند به فضا بروند، شگفتيهاي كيهان را ببينند و بودن در شرايط بي وزني را تجربه كنند، اما اين تنها براي تعداد كمي از آدمها ميسر مي شود كه تا امروز بيش از 500 نفر مفتخر به انجام اين كار بزرگ شده اند.
حضور در فضا تجربه اي جديد و منحصر به فرد براي بشر پس از چندين هزار سال زندگي، بر روي سياره زمين است، پديده شگرف زندگي در فضا كه شايد بتوان گفت بارزترين خاصيت آن عدم وجود گرانش زمين و بي وزني است، قاعدتاً اثرات متعددي را بر ارگانيسم انسان در پي دارد.
فضانورد كيست؟
فضانوردي به مجموعه فعاليتهايي گفته مي شود كه در فضاي خارج از زمين و جو آن، توسط فضا نوردان انجام مي شود، بنابر اين به فعاليتهاي علمي - عملياتي بالاي ارتفاع ۱۰۰ كيلومتري از سطح زمين فضانوردي گفته مي شود.
تا كنون براي تعيين معني دقيق "سفر در فضا" تعاريف مختلفي ارائه شده است، در آمريكا فضانورد به كسي اطلاق مي شود كه از ارتفاع 50 مايلي (حدود 80 كيلومتري) از سطح زمين بالاتر رود، در حالي كه بر پايه تعريف فدراسيون بين المللي فضانوردي، پروازهاي فضايي آنهايي هستند كه بالاتر از ارتفاع 100 كيلومتري انجام شوند.
تاريخچه فضانوردي به زمان پرتاب موشكهاي حامل انسان يعني حدود ۵۰ سال پيش باز مي گردد، گرچه كاوش فضا به عنوان رقابت ميان كشورها آغاز شد، اما اين امر در سده بيست و يكم به طرحي بين المللي تبديل شده كه دانشمندان از كشورهاي گوناگون در هريك از مأموريتهاي آن شركت مي كنند.
تاريخچه تأسيس سازمان فضايي ايران
تاريخچه سازمان فضايي ايران مربوط به اوايل دهه ۵۰ خورشيدي است؛ در سال ۱۳۵۲ مركز سنجش از راه دور ايران براي فراهم آوردن امكان استفاده از ماهواره براي سازمان برنامه و بودجه تأسيس شد، بر اساس تصميم مجلس شوراي اسلامي در سال ۱۳۷۰، اين مركز زير نظر وزارت پست و تلگراف و تلفن قرار گرفت.
در سال ۱۳۸۲، شوراي عالي فضايي، با عضويت چندين نهاد دولتي و رياست رئيس جمهور تشكيل شد. اين سازمان داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي است، و به صورت مؤسسه دولتي وابسته با نهاد رياست جمهوري اداره مي شود.
با توجه به فعاليتهاي گوناگوني كه در زمينه فناوري فضايي و مسائل مربوط به فضا در سراسر دنيا در حال انجام است، ضرورت ايجاد سازماني واحد در كشورمان امري اجتناب ناپذير و نيازي غيرقابل انكار جلوه مي كرد.
فناوري فضايي، خوشبختانه از سالهاي پيش مورد توجه مسئولان، كارشناسان و متخصصان قرار گرفته و تا به امروز دستاوردهاي مثبت و بي شماري به همراه داشته است، اما نبود متولي خاصي كه بتواند اين فعاليتها را به طور متمركز هدايت كرده و در مسير اصلي و درست قرار دهد، باعث شده تا استفاده بهينه و صحيح از اين منابع صورت نگيرد.
جمهوري اسلامي ايران، به عنوان يكي از معدود كشورهاي منطقه خاورميانه، از سابقه طولاني در زمينه ارتباطات ماهواره اي برخوردار است و از سال 1348 با عضويت در برخي از مجامع بين المللي مرتبط با فضا خود را به عنوان كشوري پيشرو در امر هوافضا به دنيا معرفي كرده است.
در همين راستا براساس ماده 8 و 9 مصوبه 68159 مورخ سال 82 مجلس شوراي اسلامي، شوراي عالي فضايي با رياست رئيس جمهور و عضويت نهادهاي ذيربط تشكيل و بر اساس همين مصوبه سازمان فضايي ايران تأسيس شد كه رئيس سازمان فضايي ايران، دبير شوراي عالي فضايي است.
اولينها و ترينها در تاريخ فضا نوردي
* تا كنون بيش از 500 فضانورد از 38 كشور به فضا سفر كرده اند؛ اولين فضانورد تاريخ "يوري گاگارين" است كه پرواز خود را در مدار اطراف زمين همراه با كپسول Vostok 1در 12 آوريل 1961 انجام داد.
* اولين زن فضانورد تاريخ "والنتينا ولاديمرونا" است كه در ژوئن 1963 با كپسول Vostok 6به فضا سفر كرد.
* "آلن شپارد" اولين فضانورد آمريكايي در فضا است كه سفر خود را در مي 1961 انجام داد.
* در 23 جولاي 1980، "فام توان" از ويتنام به اولين فضانورد آسيايي تبديل شد. وي با كپسول روسي "سايوز 37" به فضا رفت.
* اولين فضانورد اروپايي كه وارد ايستگاه فضايي بين المللي شد "اومبرتو گويدوني" است كه در ماموريت STS 100شاتلهاي ناسا شركت داشت.
* در 21 جولاي 1969 نيل آرمسترانگ در ماموريت "آپولو 11" به عنوان اولين انساني كه قدم بر روي ماه گذاشت شناخته شد.
* جوانترين فردي كه به فضا رفت "گرمن تيتوف" بود كه در سن 26 سالگي همراه با فضاپيماي Vostok 2 به فضا رفت.
* پيرترين فضانورد تاريخ "جان گلن" است كه در سن 77 سالگي همراه با ماموريت STS-95 شاتل سفر كرد.
* طولاني ترين حضور يك فضانورد در فضا به نام "والري ولاديمرويچ پولياكوف" با 438 روز اقامت در فضا ثبت شد.
* دورترين مسافتي كه انسان تاكنون به آن سفر كرده در طول ماموريت آپولو 13 اتفاق افتاد، در اين ماموريت فضانوردان به فاصله 401 هزار و 56 كيلومتري از زمين رسيدند.
* اولين فضانوردي كه در يك ماموريت خصوصي به فضا رفت، "مايك ملويل" است كه سفر خود را با فضا پيماي خصوصي SpaceShipOne انجام داد.
ماهواره ها و اهميت آن
ماهواره يا "قمر مصنوعي"، به دستگاههاي ساخت بشر گفته مي شود كه در مدارهايي در فضا به گرد زمين يا سيارات ديگر مي چرخند.
اهميت ماهواره ها براي مخابرات و بررسي منابع زميني و پژوهش و كاربردهاي نظامي و جاسوسي روزافزون است؛ بخشي از پژوهشهاي علمي و تخصصي كه در آزمايشگاههاي مستقر در فضا انجام مي شود، هرگز نمي توانست روي كره زمين جنبه عملي به خود گيرد.
انواع ماهواره ها در دنيا
ماهواره ضد سلاح: بعضي مواقع "ماهواره هاي كشنده" نيز خوانده مي شوند و ماهواره هايي هستند كه براي خراب كردن ماهواره هاي دشمن و ديگر سلاحهاي مداري و اهداف ديگر طراحي شده اند كه هم آمريكا و هم روسيه از اين نوع ماهواره دارند.
ماهواره هاي ستاره شناختي: براي مشاهده فاصله سياره ها و كهكشانها و ديگر اشياي خارجي فضا استفاده مي شوند.
ماهواره هاي زيستي: ماهواره هايي هستند كه براي حمل ارگانيسمهاي زنده طراحي شده اند و عموماً براي آزمايشهاي علمي استفاده مي شوند.
ماهواره هاي مخابراتي: ماهواره هايي هستند كه براي اهداف ارتباط راه دور در فضا قرار گرفته اند؛ ماهواره هاي مخابراتي مدرن بيشتر از مدارهاي زمين، همگام مولنيا (Molniya) و پايينزميني استفاده مي كنند.
ماهواره هاي مينياتوري: ماهواره هايي هستند كه داراي وزن كم و سايز كوچك به طور غير عادي هستند؛ طبقه بندي جديدي كه براي گروه بندي اين ماهواره ها استفاده مي شود عبارت است از: ماهواره هاي كوچك "۵۰-۲۰۰kg"، ماهواره هاي ميكرو"زير ۲۰۰kg" و ماهواره هاي نانو "زير ۱۰ كيلوگرم".
ماهواره هاي هدايتكننده: ماهواره هايي هستند كه از پخش كردن سيگنالهاي راديويي استفاده مي كنند تا دريافت كننده هاي موبايل را در زمين فعال كنند تا مكان دقيق آنها مشخص شود.
ماهواره هاي اكتشافي: ماهواره هاي مشاهداتي زمين يا ماهواره هاي مخابراتي هستند كه براي كاربردهاي نظامي و جاسوسي مستقر شده اند.
ماهواره هاي زمين شناسي: ماهواره هايي هستند كه براي نظارت بر محيط، هواشناسي و ساختن نقشه و... استفاده مي شوند.
ماهواره هاي تتر (Tether): ماهواره هايي هستند كه به وسيله يك كابل كه به آنها "تتر افسار زد" مي گويند، به ماهواره هاي ديگر وصل مي شوند.
ماهواره هاي هواشناسي: به طور ابتدايي براي نشان دادن آب و هواي كره زمين به كار مي روند.
.................................................
گردآوري: عليرضا مهدي زاده
© 2003 Mehr News Agency .
جمعه|ا|14|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 927]