واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: غرب در انديشه جايگزين « كرزاي »
درحاليكه سياسمداران آمريكايي و اروپايي چشم انداز بحران افغانستان را بسيار تيره توصيف كرده اند و حتي برخي افغانستان را باتلاقي بدتر از عراق خوانده اند همزمان انتقادات و ايرادهاي غربي ها به خصوص مقامات آمريكايي از حامد كرزاي رئيس جمهور افغانستان درحال اوج گيري است .
در اين باره در گزارش اخير وزارت دفاع آمريكا دولت حامد كرزاي ضعيف ترين دولت در جهان و يك دولت « فاسد و فاقد رهبري » عنوان شد و رئيس ستاد فرماندهي ارتش آمريكا نيز اعلام كرد افغانستان پيش از آنكه به طرح هاي جديد از جمله افزايش نيروهاي غربي نياز داشته باشد به يك « حكومت شايسته تر » احتياج دارد.
در راستاي همين سياست دبيركل ناتو نيز ضمن حمله به دولت حامد كرزاي و بي كفايت خواندن آن تصريح كرد به جاي گروههاي شورشي و طالبان بايد دولت كرزاي را مسئول وضعيت وخيم كنوني افغانستان بدانيم .
اكنون با توجه به حملات و انتقادهاي تند سران غرب حامد كرزاي خود نيز به اين نتيجه رسيده است كه تاريخ مصرف وي در نزد غربيها رو به پايان است و غربيها به محض يافتن آلترناتيو مطمئن از وي كاملا قطع حمايت خواهند كرد.
موضع گيري هاي اخير كرزاي در برابر حملات آمريكا غيرنظاميان و محكوم كردن صريح اين حملات و اعلام آمادگي براي مصالحه همه جانبه با طالبان نيز در همين مقوله بايد ارزيابي شود. كرزاي كه مي داند نه تنها مورد عنايت غرب قرار ندارد بلكه مغضوب نيز واقع شده است سعي مي كند با چرخش در موضع سياسي خود را به گروههاي داخلي نزديكتر سازد. در ارزيابي كرزاي شريك كردن طالبان در حكومت و تقسيم قدرت با گروههاي مخالف بهتر از آن است كه به طور كامل قدرت را واگذار نمايد.
حامد كرزاي هفت سال قبل با حمايت آمريكا به رياست جمهوري افغانستان رسيد و غربي ها در اين مدت حمايت هاي همه جانبه اي از وي به عمل آوردند. اكنون پس از گذشت هفت سال آمريكا و متحدين غربيش نه تنها پيشرفتي در افغانستان نداشته اند بلكه اوضاع به شدت وخيم شده است . نه تنها استراتژي نيروهاي چند مليتي توفيقي در مهار اوضاع و سركوب گروههاي شورشي به ويژه طالبان نداشته است بلكه به اذعان منابع غربي گروه طالبان هم اكنون در بسياري از مناطق افغانستان حضور فعال دارد. به موازات اين ناكامي غرب در شكست طالبان گزارش هايي نيز منتشر مي شود كه ميليون ها دلار كمك هاي مالي و سرمايه گذاري غرب در افغانستان حيف و ميل شده و نتيجه اي در بر نداشته است .
هفته گذشته يك مقام اروپايي هشدار داد كه نظام دولتي افغانستان نابسامان است و اگر تدبيري انديشيده نشود كمك هاي مالي بين المللي به افغانستان سرنوشت فضاحت بار كمك هاي مالي به عراق را خواهد داشت .
در اين مسئله كه غرب از كرزاي نااميد شده است تقريبا ترديدي وجود ندارد اما آنچه كه موجب شده است غرب هنوز به حمايت نيم بند از كرزاي ادامه دهد عدم دستيابي به جايگزيني مناسب است .
هم اكنون بيش از هر كس « زلمي خليل زاد » سياستمدار افغاني الاصل آمريكايي براي جايگزيني كرزاي مطرح است ولي مشكلاتي در اين راه وجود دارد. نخست اينكه وي تابعيت آمريكا را دارد و قانون اساسي افغانستان اجازه نمي دهد رئيس جمهور تابعيت كشور ديگري را داشته باشد. البته اين امكان وجود دارد كه آمريكايي ها با اعمال فشار بر افغانستان مقدمات لازم را براي رياست جمهوري خليل زاد فراهم آورند. بهرحال انتخابات رياست جمهوري مرداد ماه آينده مي تواند تحولات مهمي را در صحنه سياسي افغانستان رقم زند.
سه|ا|شنبه|ا|22|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]