واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: در زندان زنان خاطرات عزت شاهى -1
اشاره
پس از انتشار كتاب «خاطرات احمد احمد» در ستون پاورقي روزنامه كيهان به قلم آقاي محسن كاظمي، اينك با انتشار بخشهايي از كتاب «خاطرات عزت شاهي» خوانندگان روزنامه و علاقه مندان مشتاق مباحث تاريخ معاصر ايران را در معرض گوشه هاي ديگري از تاريخ سياه رژيم پهلوي قرار مي دهيم.
اين كتاب كه توسط «دفتر ادبيات انقلاب اسلامي» روانه بازار كتاب شده در طول مدت انتشار با استقبال گسترده علاقه مندان كتاب هاي تاريخي واقع شده است.
دفتر پژوهشهاي موسسه كيهان با انتخاب گزيده هايي از اين كتاب كه دربرگيرنده بخشهايي از فصل سوم كتاب، همزمان با دستگيري آقاي عزت شاهي آغاز شده سپس دوران زندان و بازداشت و شكنجه هاي سخت و قرون وسطايي عمال ساواك و اختلافات و صف بنديهاي جناحهاي سياسي داخل زندان و در پايان نيز رويداد پيروزي انقلاب اسلامي تشكيل كميته هاي انقلاب اسلامي را شامل مي شود، خوانندگان خود را به پي گيري اين سلسله مباحث دعوت مي نمايد. دفتر پژوهشهاي موسسه كيهانتا قبل از سال 1350 كميته مشتركي براي مبارزه با مخالفين رژيم شاه وجود نداشت. شهرباني و ساواك هر يك براي خود كار مي كردند جداگانه تعقيب و مراقبت و دستگير مي كردند. حتي ضد اطلاعات ارتش هم براي خودش كارهايي انجام مي داد. پيش مي آمد كه گاهي بر سر سوژه اي، هم شهرباني كار مي كرد و هم ساواك. اين رويه اختلالاتي را پيش آورده بود. مثلا در جريان دستگيري افراد متهم به ربودن شهرام (پسر اشرف پهلوي) ناهماهنگي شديدي بود كه وقتي شهرباني، بديع زادگان را دستگير و شكنجه كرد معلوم شد كه هر چه او گفته است قبلا توسط افراد ديگر به ساواك گفته شده بود.
بعد از چند برخورد ناهماهنگ بين ساواك، شهرباني و ضد اطلاعات ارتش، شاه به آنها دستور داد تا تشكيلات مشتركي براي مقابله و مهار فعاليت مخالفين رژيم تشكيل دهند. (1) قبل از تشكيل اين كميته؛ ساواك در زندانهاي اوين و قزل قلعه مستقر بود و متهمين خود را در آنجاها بازجويي و نگهداري مي كرد و زندانيان را بعد از محكوميت در دادگاه به زندان قصر انتقال مي داد.
اما از زماني كه با دستور مستقيم شاه، اين سه مركز شروع به همكاري و هماهنگي كردند و پس از تشكيل «كميته مشترك ضد خرابكاري»، از ارديبهشت 1352 تمامي بازجوييهاي افراد سياسي در كميته صورت مي گرفت و در پاره اي موارد دنباله اش در اوين پي گيري مي شد. البته كساني كه در اوين براي اولين بار بازجويي مي شدند و يا ادامه بازجويي شان به آنجا موكول مي شد براي ساواك شناخته شده نبودند و لازم بود كه براي دوره اي يا مدتي از نظر ديگران مخفي بمانند، لذا اين افراد اجازه ملاقات نداشتند. اتفاقا تعدادي از زندانيان سياسي گمنام كه سرشناس نبودند در آنجا مفقود الاثر شدند.
زندان كميته مشترك، ابتدا در زيرزمين ساختمان شهرباني، نزديك ميدان توپخانه (امام خميني) بود؛ محلي قديمي با طاقهاي ضربي و فضايي تاريك و نمور و كم هوا، در اين زيرزمين 22 سلول، از يك توالت، يك شير آب و يك چاله براي شستشوي ظرف (نه ظروف) غذا، شستن دست و پا و وضو گرفتن تعبيه شده بود. سلولها در طرفين زيرزمين بود و راهرويي در وسط قرار داشت. هر سلول به ابعاد تقريبي 8/1*2 متر با طاقي ضربي، آجري و بندكشي شده بود. از اين سلولها به صورت انفرادي، دو نفره تا پنج نفره استفاده مي شد.
در اينجا، محل و مكان مخصوصي براي شكنجه در نظر گرفته نشده بود، لذا متهمين در اتاقي بازجويي و شكنجه مي شدند. لباس متهمين همان لباس شخصي خودشان بود؛ فقط وسايلي مانند كمربند، بند كفش و قلم و كاغذ از آنها گرفته مي شد.
با افزايش فعاليت گروه هاي مبارز و مسلح، بالطبع عمليات كميته مشترك و تعداد زندانيها نيز فزوني مي يافت و ديگر امكان نگهداري آنان در اين زيرزمين نبود و بايد فكري براي آن مي كردند. زنداني در همان اطراف و در مركز شهر بود معروف به «زندان زنان». از تير يا مرداد 51 زندانيان كميته مشترك را در اين ساختمان نگهداري مي كردند؛ ساختماني سه طبقه كه در هر طبقه حدود 22 سلول وجود داشت كه در هر سلول به راهرو باز مي شد. در انتهاي هر بند (طبقه) سه توالت، چند شيرآب وچاله اي براي وضو گرفتن و شستشو بود. در طبقه سوم اتاقي به ابعاد 3*3 يا 4*3 متر بود كه براي شكنجه و بازجويي استفاده مي شد.
زندان زنان نيز تامين كننده نياز كميته مشترك نبود لذا از (احتمالا ارديبهشت ماه) سال 52، ساختمان ديگري را بدان افزودند كه بعدها به ساختمان كميته (كميته مشترك ضد خرابكاري) معروف شد. اين ساختمان در سه طبقه با محيطي دايره شكل در جنب همان زندان زنان بود. مي گفتند هر دو زندان توسط مهندسين آلماني طراحي و ساخته شده است.
در دو طبقه فوقاني زندان دوار كميته مشترك، نرده هاي آهني بلندي كشيده بودند تا كسي خود را به پايين پرت نكند. هر طبقه اين ساختمان 25 سلول داشت كه در دو بند تقسيم بندي شده بود. پس از ورود به طبقات: در طبقه اول دست راست، بند 1 و دست چپ بند 2، در طبقه دوم دست راست بند 3 و دست چپ بند 4، در طبقه سوم دست راست بند 5 و دست چپ بند 6 واقع شده بود. اما پس از ورود به طبقه همكف و حياط دايره شكل؛ حوض آب در وسط حياط و در دست چپ اتاق بهداري بود.
حمامهاي كميته در طبقه اول و در انتهاي راهرو بود. يك يا دو اتاق هم مختص متهمين سفارشي بود. آنان آماده مصاحبه تلويزيوني يا راديويي بودند و در آن اتاق به سر مي بردند و از امكانات رفاهي مثل راديو و تلويزيون و غذاي با كيفيت برخوردار بودند و براي مأموران كميته مسائل را تجزيه و تحليل مي كردند و نظر مي دادند، وحيد افراخته و خليل فقيه دزفولي از جمله اين متهمين سفارشي در سالهاي بعد بودند. بقيه اتاقهاي اين راهرو عبارت بود از: اتاق رئيس زندان، اتاق افسر نگهبان، اتاق تحويل متهم و انبار وسايل متهمين. در اتاق بهداري، زخمهاي ناشي از شكنجه را پانسمان مي كردند و يا به افراد مريض چند قرص مسكن مي دادند و معمولاً براي هر نوع بيماري از همين مسكنها تجويز مي كردند. بر روي همه زخمها هم از يك پماد زرد رنگ مي ماليدند و با گاز استريل و پارچه سفيد آن را مي بستند، و هر روز يا يك روز در ميان پانسمان را عوض مي كردند.
بهداري فاقد پزشك بود، البته در كميته مشترك همه همديگر را دكتر صدا مي كردند بويژه بازجوها را! در بهداري هم پيرمردي تزريقاتچي بود كه به او دكتر مي گفتند. او همه اين كارها را مي كرد. در طبقه دوم و سوم اتاقهايي براي بازجويان و شكنجه وجود داشت.
در طبقه دوم پس از راه پله و ورود به محيط دايره شكل، در دست چپ، احتمالاً اتاق سوم اتاق شكنجه بود. در اين طبقه بازجوهاي قديمي و درجه2 مانند: كمالي (بازجوي اول من در بيمارستان)، اسماعيلي و ديگران بودند. از اين طبقه و مسائل مربوط به آنجا اطلاع زياد و دقيقي ندارم. اما در طبقه سوم بازجويان درجه يكي فعال بودند. در سمت راست محيط دايره شكل: در اتاق اول محمدي و وحيدي، در اتاق دوم آرش و يك نفر ديگر، در اتاق سوم رسولي، در اتاق چهارم تهراني و فردي ديگر و نيز در اتاق مقابل راه پله، عضدي مستقر بودند. در دست چپ هم در اتاق اول منوچهري، و در اتاق بعدي هوشنگ تهامي و بعد از او سعيدي و ديگران حضور داشتند و بازجويي و شكنجه مي كردند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1-در اواخر دهه 1340، با افزايش حركتهاي مسلحانه گروه هاي سياسي مبارز و برانداز، عمليات ضدبراندازي و مقابله جويانه نهادهاي امنيتي- اطلاعاتي كشور نيز رو به فزوني نهاد. اما در روند سركوب حركتها و مهار مبارزين، چند برخورد منجر به درگيري بين مراكز و نهادهاي امنيتي و انتظامي و اطلاعاتي كشور روي داد. در آذر 1349 شوراي امنيت كشور براي جلوگيري از بروز چنين مشكلاتي در چرخه برخورد با مبارزين و عمليات ضدبراندازي، تمامي تيمهاي امنيتي- انتظامي را موظف كرد تا پيش از هر حركت و عمليات ضدبراندازي با يكديگر هماهنگي هاي لازم را صورت دهند. در اواسط سال 1350 براي تداوم و هماهنگي عمليات مقابله جويانه با گروه هاي مسلح و برانداز، تشكيلات جديدي به نام «كميته مشترك ضد خرابكاري» با مشاركت اداره كل سوم (امنيت داخلي) ساواك و ادارات دوم ارتش، شهرباني و ژاندارمري ايجاد شد. با اين حال تاسيس كميته به صورت رسمي به اوايل بهمن 1350برمي گردد.
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]