واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: آيا سركردگان طالبان از گوانتانامو آزاد مي شوند؟!
منابع خبري از آزادي برخي فرماندهان ارشد شبه نظاميان طالبان از زندان گوانتانامو توسط امريكا خبر مي دهند، اقدامي كه ذهن كارشناسان را ...
گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»: مقامات و تحليلگران مي گويند خشونت ها و شورش هاي خونين در افغانستان در سال جديد هم ادامه خواهد يافت اما برغم ترديدهاي موجود، نشانه هايي از مذاكرات بين دولت و طالبان وجود دارد كه ممكن است سرانجام به موافقتنامه صلح در افغانستان منجر شود. اين مسئله تا حد زيادي به آزادي رهبران ارشد طالبان بستگي دارد كه هم اكنون در زندان گوانتانامو در كوبا و همچنين در پاكستان بازداشت هستند.
يكي از اعضاي شوراي عالي صلح افغانستان كه حامد كرزاي رئيس جمهور اين كشور آن را در سال دو هزار و ده به منظور آغاز مذاكرات با گروه طالبان و صلح با اين گروه تشكيل داد مي گويد اين سازمان از آمريكا درخواست كرده است برخي از رهبران ارشد طالبان را كه در گوانتانامو و پاكستان بازداشت هستند به عنوان يك اقدام اعتماد ساز، آزاد كند. ارسلا رحماني وزير سابق طالبان كه اكنون از اعضاي شوراي عالي صلح افغانستان است افزود ما رسما فهرستي ده نفره را به دولت آمريكا ارائه و درخواست كرده ايم آنها از زندان گوانتانامو و همچنين زندان هايي در پاكستان آزاد شوند.
وي در مصاحبه با خبرگزاري آلمان تصريح كرده است كه اين افراد واقعا مي توانند به مذاكرات صلح با طالبان كمك كنند زيرا آنها از اعضاي معروف و قابل اعتماد طالبان به شمار مي روند. يك مقام دولت افغانستان تاييد كرد آمريكا درحال بررسي مبادله رهبران طالبان به عنوان يك اقدام اعتماد ساز است. وي كه خواست نامش فاش نشود افزود اما اين روند بايد تحت رهبري دولت افغانستان انجام شود. اين مقام افغان تصريح كرد: « ما خواستار آن هستيم كه دولت افغانستان در هرگونه تصميم گيري درخصوص مذاكرات با طالبان دخيل باشد.
وي اظهار داشته است كه ما از دولت آمريكا مي خواهيم كه اين رهبران طالبان را به افغانستان تحويل دهد زيرا اطلاعاتي دريافت كرده ايم كه نشان مي دهد آمريكا قصد دارد آنها را به قطر تحويل دهد و نه افغانستان.
رحماني گفت دولت افغانستان از آمريكا درخواست كرده است پنج نفر از بيست رهبر طالبان را كه در زندان گوانتانامو بازداشت هستند آزاد كند.
خيرالله خيرخواه وزير كشور سابق طالبان و همچنين محمد فاضل و نور نورالله نوري در ميان اين پنج نفر هستند. وي افزود دولت افغانستان همچنين از پاكستان درخواست كرده است ملا برادر را كه اوايل سال دو هزار و ده بازداشت شد و همچنين ملا عبيدالله آخوند را كه در زمان رژيم طالبان وزير دفاع بود به همراه ملا ترابي وزير دادگستري رژيم طالبان آزاد كند. بااين حال گروه طالبان كه از سال هزار و نهصد و نود و شش تا سال دو هزار و يك بر افغانستان حكومت داشت هرگز مذاكرات صلح با دولت افغانستان را تاييد نكرده است.
حامد كرزاي هفته گذشته اعلام كرد با داير شدن دفتر گروه طالبان در قطر به منظور كمك به پيشبرد روند مذاكرات صلح بين دولت افغانستان و طالبان موافقت كرده است اما زبيح الله مجاهد سخنگوي گروه طالبان تاكيد كرد هيچ اطلاعي در اين زمينه ندارد. برخي ها در غرب همچنان اميدوارند پاكستان با استفاده از نفوذ خود، طالبان در افغانستان را متقاعد به آغاز مذاكرات صلح با دولت اين كشور كند.
تماس ها با طالبان تاكنون هيچ نتيجه اي درپي نداشته است و باتوجه به اينكه دولت افغانستان به تنهايي قادر به تامين امنيت و حل مشكلات اقتصادي در اين كشور نخواهد بود، ممكن است خروج نيروهاي خارجي از افغانستان اين كشور را با خطر آغاز يك جنگ داخلي روبرو كند.
به هرحال تحليلگران مي گويند مقامات در افغانستان درحال از دست دادن اعتقاد خودشان به روند كنوني مذاكرات صلح با طالبان هستند زيرا هيچ نشانه اي از كاهش خشونت ها در اين كشور به چشم نمي خورد و رابط هاي گروه طالبان كشته يا بازداشت شده اند يا اينكه حقه باز و قاتل از آب درآمده اند. اگرچه بسياري از مقامات افغان همچنان مي گويند از اين مذاكرات حمايت مي كنند اما درمورد اينكه چنين مذاكراتي چه نتيجه اي درپي خواهد داشت اظهارنظر چنداني نمي شود. شوراي عالي صلح افغانستان كه مجمعي متشكل از هفتاد نفر از سياستمداران و رهبران قومي و قبيله اي اين كشور است ظاهرا به پيشرفت چنداني دست نيافته است. كرزاي در اين ارتباط مي گويد ترور برهان الدين رباني رئيس جمهور اسبق افغانستان و رئيس اين شورا يكي از عوامل مهم در ناكامي تلاش ها براي مذاكرات صلح با طالبان است.
عبدالحكيم مجاهد معاون اول شوراي عالي صلح افغانستان گفته است: ترور رباني باعث نااميدي و آشفتگي شد اما ما بايد برغم ترور رباني، تلاش ها براي صلح با طالبان را ادامه دهيم. مجاهد افزود همه مي دانند كه راه حل نظامي، راه حل مناسبي نيست. وي تصريح كرد نيروهاي افغان و نيروهاي بين المللي از زمان سرنگوني رژيم طالبان تاكنون يعني طي ده سال گذشته قادر به مهار طالبان نبوده اند.
بنابراين هيچ گزينه اي جز مذاكرات باقي نمي ماند. مجاهد گفت ما تصميم گرفته ايم فعاليت هاي شوراي عالي صلح را احيا كنيم.
ما دستورالعمل هاي خاص خودمان را براي مذاكرات داريم و بر اين اساس به مذاكرات خودمان ادامه خواهيم داد. وي بااين حال به جزئيات مربوط به دستورالعمل هاي تجديدنظر شده اشاره نكرد. كرزاي گفته است: « ما هميشه تلاش كرده ايم به هر وسيله ممكن، صلح در افغانستان را برقرار كنيم اما گروه طالبان و حاميان آن با ترور و كشتار به اين تلاش ها پاسخ داده اند.
عبدالهادي خالد ژنرال سابق افغان گفت تلاش هاي صلح كرزاي تاكنون مانند شليك تير هوايي بدون هيچگونه هدف خاصي بوده و هيچ پيشرفتي نداشته است. وي افزود هركسي كه افغانستان در گذشته تلاش كرده بود به عنوان فرستاده صلح طالبان با وي تماس برقرار كند يك شياد واقعي از آب درآمد.
دولت افغانستان سال گذشته با ملا برادر از فرماندهان ارشد طالبان مذاكره كرد اما پاكستان چند روز وي را بازداشت كرد. خالد كه معاون سابق وزير كشور افغانستان است تصريح كرد پس از آنها افغانستان تلاش كرد با ملا منصور يكي ديگر از فرماندهان ارشد طالبان مذاكره كند كه وي نيز يك مغازه دار از آب درآمد . تازه ترين اقدام طالبان نيز كشتن استاد رباني بود.
عامل ترور رباني بمب را در دستار خود مخفي كرده بود. وي گفت طالبان هيچ هدف خاصي ندارد و ما درحال گفتگو با آنها درباره يك هدف نامشخص هستيم. ما حتي نمي دانيم آنها كجا زندگي مي كنند و عمليات خودشان را از كجا انجام مي دهند.
طرح مذاكره با طالبان در حالي از سوي ايالات متحده در بازه ي كنوني مطرح مي شود كه دولت وقت آمريكا در سال 2001 و به بهانه مبارزه با تروريسم به اين كشور حمله نمود. اكنون سوال اساسي اين است كه با وجود اشغال 10 ساله ي افغانستان و كشته و مجروح شدن صدها هزار افغان، گفتگو با تروريست هاي طالبان چه معنايي دارد؟ آيا هدف از گفتگو پذيرش شكست هاي ايالا متحده طي ساليان اخير نيست.
پذيرش مذاكره با گروه طالبان به منزله ي پذيرش نفوذ گسترده آنها در جامعه افغانستان است و نشاني از عدم موفقين سياست هاي نظامي امريكا در اين كشور. باز گشايي دفتر اين گروه در قطر كه با چراغ سبز آمريكا همراه بوده است دليلي واضح بر اين امر مي باشد.
مقامات ايالات متحده انگونه كه كرزاي رئيس جمهور افغانستان بيان داشته بدون اطلاع حتي دولت مركزي كابل به مذاكره با اين گروه پرداخته است، امري كه نشان دهنده آن است كه مقامات كاخ سفيد بدنبال آنند به شكلي آبرومندانه از افغانستان خارج گردند و با خروج خود همچنان منافعشان در اين كشور حفظ گردد.
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]