واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تكرار/ماجراي توليد گوشت از كاه و مشاهدات خبرنگار فارس
خبرگزاري فارس: كاه در نگاه اول بيارزش و دورريختني است كه در همه جاي جهان يافت ميشود، اما ابداع روش توليد گوشت از كاه، آن را ارزشمند كرده است، كه ميتواند به جنگ گرسنگي در جهان بيايد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، در پي انتشار خبري مبني بر تهيه گوشت از كاه توسط محققان يكي از واحدهاي دانشگاه جامع علمي كاربردي كه در نمايشگاه دستاوردهاي 30 ساله وزارت علوم، تحقيقات و فناوري نيز به نمايش گذاشته شده بود، برخي با ايجاد تشكيك در اين اختراع، آن را زير سؤال بردند.
براي رفع برخي از ابهامات و همچنين تهيه گزارش از روند اين فعاليت علمي، خبرنگار و عكاس خبرگزاري فارس به دانشگاه جامع علمي كاربردي واحد تنكابن سفر كردند.
اين واحد دانشگاهي در مركز شهر سرسبز تنكابن قرار دارد.حدود 400 دانشجو كارداني و كارشناسي در 8 رشته از جمله گياهان دارويي، گياه پزشكي، توليد قارچهاي خوراكي، ايمني و بهداشت و گياهان زينتي اين واحد دانشگاهي تحصيل ميكنند.
در بدو ورود به اين دانشگاه باغچههاي پر از گياه جلب نظر ميكند كه در كمتر دانشگاهي به چشم ميخورد. در قسمتي از اين باغچهها نعناهايي كاشته شده كه عطر آن از نعناهاي معمولي كمي بيشتر است. درخت بلندي در مركز اين باغچه ديده ميشود كه برگهاي آن به «برگ بو» معروف هستند. اين برگها براي از بين بردن بوي بد مرغ و گوشت استفاده ميشوند. در قسمت ديگر اين باغچه درخت نارنجي ديده ميشود كه به آن سم نزده بودند تا دانشجويان بتوانند به راحتي آفتهاي مختلف را شناسايي و بر روي آنها مطالعه كنند. در انتهاي حيات اين دانشگاه نيز قسمتي وجود دارد كه پر از كاه است.
وارد اتاق شهرام نوذري، مسئول اين واحد دانشگاهي ميشويم او مجري طرح تهيه گوشت از كاه و توليد قارچهاي صدفي از كاه است، روي ميز اتاقش شكلاتهاي گردويي گذاشته شده كه اين شكلاتها نيز از همان قارچهاي صدفي توليد شده از كاه هستند. يكي از كارمندان اين دانشگاه ميگويد: همه جا كاه بيارزش است، اما ما توانستهايم اينجا نشان دهيم كه چيزهاي بيارزش هم ميتوانند ارزشمند باشند و ما به علت عدم شناخت آنها را بيارزش ميدانيم.
به كارگاهي وارد ميشويم كه پر از كاه است. در اينجا كاه را ضد عفوني ميكنند و آن را ميجوشاند بعد از اين مرحله، كاه را در كيسههاي نايلوني بزرگي كه سوراخهايي دارد، ميريزند و لابهلاي اين كاهها بذر قارچ اسپان را اضافه ميكنند، بعد از تلقيح، كمپوست توليد ميشود كه براي توليد قارچ اين كمپوستها را به سالنهاي نگهداري كمپوست ميبرند، اما براي توليد گوشت رژيمي كمپوست با استفاده از مواد خاصي و ايجاد كردن شرايطي وادار به توليد مسليوم اضافه ميشود و اين مسليومها جمعآوري شده و با تكنيكي به حالت انعقاد درآمده كه ماده اوليه اين گوشت را تشكيل ميدهد.
اين گوشت خاكستري رنگ است اما بعد از آسياب شدن و پختن تقريباً قهوهاي رنگ ميشود و از لحاظ طعم و مزه شباهت زيادي با همبرگرهاي معمولي دارد.
شهرام نوذري درباره اين طرح و مراحل توليد اين نوع گوشت ميگويد: اين طرح يك روش ابداعي است كه ما از مسليومهاي قارچهاي خوراكي ميتوانيم در آن استفاده كنيم. در اين روش كه مراحل اوليه آن شبيه توليد قارچ از كاه است، ديگر نميگذاريم كه مسليومها كمپوست و بستر كاهي ما را تبديل به قارچ كنند. قبل از اينكه تبديل به قارچ شود آنها را به صورت توليد انبوه مسليوم به شكلهاي ديگر سوق ميدهيم و طي يك واكنش آنزيمي در آزمايشگاه تبديل به يك پروتئين منعقد ميشود.
وي توضيح ميدهد: اين پروتئين منعقد شده كه پروتئين قابل لمس است و اسيد آمينهاي مشابه گوشت دارد به دليل اينكه پايه آن همان قارچ است، كلسترول خون را كاهش ميدهد و خواص دارويي و غذايي زيادي دارد. با توجه به اينكه اين محصول خيلي خوشمزه است و به راحتي ميتوان با آن همبرگر و كباب درست كرد و از آنجا كه خواصي شبيه گوشت را دارد، اسم آن را «DIET MEAT» به معناي گوشت رژيمي گذاشتيم.
البته اين را بايد به خاطر داشت كه اين محصول گوشتي با رگ و پي نيست كه خون در آن ديده شود، اما نوعي گوشت رژيمي است كه طعم گوشت را دارد و از سويا هم خوشمزهتر است.
نوذري اين محصول را كاملاً متفاوت با سويا ميداند و معتقد است كه سويا خودش ماده غذايي بوده و اما در اينجا از سلولز استفاده ميشود. در سويا كشتي انجام نميشود اما در اينجا يك نوع كشت بيولوژيكي انجام ميشود. همان طور كه در معده چارپايان، باكتريهاي مفيد همزيستي دارند و به دليل وجود آنزيم سلولاز ميتوانند از سلولز كاه و علف و خار و خاشاك و حتي چوب استفاده كنند و آنها را تجزيه كنند، در اين روش نيز ما از مسليومهايي استفاده ميكنيم كه قابليت ترشح آنزيم سلولاز را دارند و سلولز كاه را ميشكند و توسط مسليومهاي قارچ تبديل به قندهاي ساده و پروتئين و اشكال ديگر مورد تغذيه انسان تبديل ميشود.
وي در ادامه توضيح ميدهد: ضريب تبديلش به پروتئين به دليل وجود پروتئينهاي تك حلقهاي كه در همان مسليمها وجود داشته، بيشتر و بهتر است و ارزش افزوده خوبي هم از نظر اقتصادي ميتواند داشته باشد. اين محصول قابليت استفاده در صنايع غذايي را دارد.
نوذري در مورد خواص اين محصول ميگويد: خواص اين محصول به گوشت سفيد نزديكتر است زيرا گوشتهاي قرمز سرشار از آهن هستند اما اين محصول پروتئينها و اسيد آمينهاي مشابه گوشت دارد ولي از نظر طعم شبيه گوشتهاي دامي است.
وي در در ادامه با اشاره به اينكه كاه، كاغذ و چوب بسترهاي ساده و ارزاني هستند، ميگويد: ميتوان از تمام مواد سلولازي قارچ خوراكي يا گوشت رژيمي توليد كرد. هدف اصلي ما اين بوده كه از ضايعات كشاورزي استفاده بهينه كنيم و تاكنون نيز توانستهايم محصولات زيادي مانند كلوچهها، مرباها و شكلات مختلفي را از اين قارچها كه پايه اوليه آنها كاه بوده، توليد كنيم.
وي معتقد است هم اكنون در آفريقا مردم گرسنه بر روي خار و خاشاك ميخوابند اما با استفاده از اين روش ميتوانند براي خودشان غذا درست كنند و از گرسنگي نجات پيدا كنند . هدف اصلي،اين است كه بتوانيم ميزان گرسنگي در جهان را كاهش دهيم.
وي در پاسخ به اينكه اين محصول تاكنون در 2 نمايشگاه پژوهشي وزارت علوم و يك نمايشگاه وزارت تعاون عرضه شده، چرا تا به حال به توليد نرسيده است، توضيح ميدهد: متاسفانه هنوز ما از داخل كشور متقاضي براي اجراي اين پروژه تحقيقاتي نداشتهايم و تاكنون هيچ سازماني از ما و طرح ما حمايت نكرده است ولي تاكنون چندين مذاكره با شركتهاي مختلف خارجي داشتيم و بنياد علوم IFS سوئد نيز اعلام كرده كه ميتواند طرح ما را مورد حمايت قرار دهد.
قبل از بازگشت خبرنگار و عكاس فارس به تهران، دانشجويان اين واحد دانشگاهي با همبرگرهايي كه از گوشتهاي رژيمي درست شده بود، از آنان پذيرايي كردند.
منصوره فراهاني
انتهاي پيام/
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]