واضح آرشیو وب فارسی:الف: سرمقاله سرمايه؛ ريشه يابي تلاش نافرجام اوپك
يك روز قبل از اجلاس 151 اوپك در الجزاير قيمت نفت به 50 دلار رسيداما با كمال تعجب، به دنبال تصميم اوپك مبني بر كاهش 2/2 ميليون بشكه اي توليد اعضاي اوپك از 12 دي 1387 و تعيين سقف 29 ميليون و 45 هزار بشكه اي براي توليد اعضاي اين سازمان، باز هم قيمت نفت كاهش يافت و به زير 35 دلار در بازار آمريكا، 43 دلار براي نفت برنت و 39 دلار براي اوپك رسيد.
اين اولين بار در تاريخ نيست كه به دنبال كاهش توليد اوپك بازهم قيمت نفت كاهش مي يابد زيرا يا اعضا سهميه در نظر گرفته شده را رعايت نمي كنند و از سهميه خود عدول مي كنند و باعث كاهش قيمت نفت مي شوند يا دلايل ديگري عامل كاهش قيمت نفت مي شود.
اما جالب تر از آن اين است كه معياري براي كنترل و نظارت بر سهميه اعضا به صورت واقعي وجود ندارد و كمتر سازمان، شركت و نهادي در بازار وجود دارد كه از ميزان واقعي توليد اعضاي اوپك باخبر باشد و معلوم نيست كه چه معيار سنجش، متر يا ابزاري براي اندازه گيري درصد تحقق تصميم اوپك وجود دارد؟ با وجود خبر كاهش 2/2 ميليون بشكه اي توليد اوپك بازار بايد بلافاصله واكنش نشان مي داد و قيمت ها بالا مي رفت اما در شرايطي كه قيمت ها باز هم كاهش يافته نشان دهنده واقعيت هاي ديگري در بازار است كه روند كاهش قيمت ها را تداوم بخشيده است.
نكته اول اين واقعيت اين است كه اعضا نسبت به تصميم اكثريت براي كاهش 2/2 ميليون بشكه اي توليد وفادار نيستند و در نتيجه بازيگران بازار مي دانند كه عرضه نفت به اندازه قابل ملاحظه اي كاهش نمي يابد وعده اي از سهميه ها عدول مي كنند و روند قيمت ها در چهاردهه گذشته نشان داده كه تصميم هاي اوپك در بازار بي تاثير است و اين سازمان تقريباً اثرگذاري خود را بر قيمت ها از دست داده است. نكته دوم آن است كه براي اولين بار در تاريخ صنعتي دو دهه اخير، قيمت نفت آمريكا كمتر از نفت برنت شده و كاهش بيشتري داشته است و دليل آن شايد بروز آثار ركود بيشتر در اقتصاد آمريكا نسبت به اقتصاد اروپاست زيرا هرچه ركود و بحران تشديد مي شود كاهش تقاضا نيز بيشتر مي شود و چون مصرف كننده اصلي متقاضي 25 درصد نفت جهان آمريكا بوده در نتيجه با كاهش تقاضا براي نفت و ركود در اقتصاد آمريكا، قيمت نفت آمريكا بيشتر از نفت برنت كاهش يافته و خبر نفت 35 دلاري و 34 دلاري آمريكا را در كنار نفت 43 دلاري و 4 دلاري برنت مي شنويم. بر اين اساس، علت اصلي تداوم كاهش قيمت نفت، تداوم ركود اقتصادي در جهان و به خصوص اخبار مربوط به كاهش توليد و تعطيلي كارخانه هاي بزرگ خودروسازي جهان است.
نكته سوم نيز افزايش قيمت دلار در برابر ساير ارزها و طلاست كه قيمت نفت نيز متاثر از آن تا حدودي كاهش مي يابد و البته ارزش دلار و آينده اقتصاد آمريكا نيز در انتظار سياست هاي دولت و رئيس جمهور منتخب و دموكرات آمريكاست كه تقاضا براي نفت را نيز متاثر خواهد ساخت و بايد ديد كه چه شرايط و تحولاتي را در اقتصاد و ميزان مصرف انرژي جهان ايجاد خواهد كرد.
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]