واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: يك پزشك: رعايت بهداشت شخصي، مهمترين راه پيشگيري از آنفلوانزاست
كليات. علمي . اجتماعي
كرمانشاه- يك پزشك متخصص گفت: رعايت بهداشت شخصي ( به خصوص عطسه و سرفه با حفاظ )، شستشوي مرتب دستها و جلوگيري ازتماسهاي تنفسي درفواصل كوتاه و كمتراز يك متر بين افراد، از اهم راههايي پيشگيري از ابتلا به بيماري آنفلوانزاست.
آنفلوانزا يك بيماري ويروسي حاد دستگاه تنفسي است كه با تب، سر درد، درد عضلاني، تعريق، آبريزش بيني، گلو درد و سرفه آشكار ميشود.
اهميت اين بيماري درسرعت انتشار همه گيري، وسعت و تعداد مبتلايان و شدت عوارض آن به خصوص ذات الريه است كه به شكل جهانگير، همه گيريهاي وسيع، همه گيريهاي كوچك، منطقه ايي و تك گير مشاهده ميشود.
انسان مخزن اوليه ويروسهاي آنفلوانزاي انساني است و حيوانات پستاندار مانند خوك، ببر، گربه و پرندگان احتمالا به عنوان مخازن نوعي ويروس جديد آنفلوانزا براي انسان ( آنفلوانزاي پرندگان يا مرغي ) ميباشند و در برخي كشورها تاكنون تعدادي از افراد كه در تماس نزديك و مستقيم با پرندگان آلوده بوده به اين نوع آنفلوانزا مبتلا گشته اند.
مهمترين راه انتقال آنفلوانزاي انساني تماس ازطريق ترشحات تنفسي درمحيطهاي بسته پرجمعيت، دست دادن و روبوسي با افراد مبتلا ميباشد كه درفصول سرد سال و افرادي كه سابقه مصونيت نسبت به اين بيماري را ندارند، بيشتر ديده ميشود.
علائم باليني اين بيماري معمولا به صورت شروع ناگهاني تب، لرز، سر درد، درد عضلاني، بيحالي و بياشتهايي است كه گاهي به صورت اشتباه با بيماري سرماخوردگي يكي گرفته ميشود.
در آنفلوانزا علائم شروع ناگهاني دارد، معمولا تب ۳۸ / ۳درجه سانتيگراد به همراه سردرد و خستگي مفرط ميباشد اما در سرماخوردگي معمولا علائم شروع تدريجي دارد، تب در بالغين نادر و گاهي اوقات همراه عطسه و آبريزش بيني است.
يك پزشك متخصص بيماريهاي داخلي و عفوني درخصوص اين بيماري روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت:
بيماران ضعيف و ناتوان، سالمندان بالاي ۶۵سال، زنان باردار، ساكنان آسايشگاهها ، مبتلايان به ديابت، بيماران مبتلا به بيماريهاي مزمن (ريوي، قلبي، كليوي و متابوليك مانند ديابت) و افراد مبتلا به سوء تغذيه از جمله گروههاي درمعرض خطر ابتلا به بيماري آنفلوانزا هستند.
دكتر عليرضا جانبخش افزود: پس از رعايت بهداشت شخصي، قدم دوم پيشگيري استفاده از واكسن آنفلوانزا ميباشد كه بر اساس ويروس شناخته همان سال تهيه ميگردد و در افراد سالم ۷۰ -۹۰درصد در پيشگيري از اين بيماري موثر است ضمن آنكه موارد بستري و عوارض شديد بيماري را كاهش ميدهد.
وي با بيان اين مطلب كه اين واكسن در پيشگيري از ابتلا به سرماخوردگي هيچگونه تاثيري ندارد، ادامه داد: استفاده از اين واكسن جهت پيشگيري به آنفلوانزا، براي كودكان زير ۵سال و گروههاي در معرض خطر ابتلا به اين بيماري ۸۰درصد موثر است و بايد قبل از رسيدن سرماي زمستان تزريق شود.
دكتر جانبخش گفت: اين واكسن به صورت عضلاني با دوز يك ميلي ليتر تجويز مي شود كه عوارض خاصي هم ندارد و عمده عارضه آن التهاب محل تزريق است اما بايد توجه شود افرادي كه نسبت به استفاده از تخم مرغ حساسيت دارند از اين واكسن استفاده نكنند.
وي با اشاره به موجود بودن اين واكسن دربازار، تصريح كرد: اگر واكسن در دسترس نبود استفاده از داروي آمانتادين يا
ريمانتادين در سراسر فصل سرما براي اين افراد توصيه ميشود.
اين پزشك متخصص ادامه داد: چنانچه فردي واكسن را درفصول سرد سال كه فصل شيوع بيماري است تزريق كند، بايد به مدت ۱۵روز نيز تا هنگام تاثير واكسن ازاين داروها استفاده كند.
وي افزود: علاوه بر آمانتادين و ريمانتادين داروي زاناميلير و اسلتاميوير كه به صورت خوراكي تا ۵روز استفاده ميشود ( كه داروي اسلتاميوير به دليل محدوديت كمتر در دسترس است ) براي پيشگيري از اين بيماري تجويز مي گردد.
دكتر جانبخش ادامه داد: استفاده ازمواد غذايي حاوي ويتامين ث ، مايعات گرم ، سوپ صاف شده ، شير ، لبنيات و سبزيجات براي درمان اين بيماري توصيه ميشود.
اين پزشك متخصص بيماريهاي داخلي و عفوني گفت: با توجه به نزديك شدن به فصل سرد زمستان و شيوع اين بيماري ، همگان بايد در رعايت نكات بهداشتي بكوشند و گروههاي در معرض ابتلا به اين بيماري خود را در مقابل آن بيمه كنند و بيشترين اقدامات پيشگيرانه معطوف به آنان شود.
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]