واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: پوكي استخوان در زنان 4 برابر مردان است
پوكي استخوان يا استئوپروز حالتي است كه در اثر تخريب بافت استخواني، توده استخوان كاهش مي يابد و با كوچك ترين ضربه اي مي شكند. پوكي استخوان به عنوان يك بيماري خاموش، بدون علامت پيشرفت مي كند و برهمين اساس جوامع بين المللي بر افزايش آگاهي هاي عمومي از اين بيماري تاكيد دارند.
يك شهروند در اين باره مي گويد: با مصرف شير و فرآورده هاي لبني سعي مي كنم از عوارض پوكي استخوان در آينده پيش گيري كنم.
لاله شكيبا كه 25 ساله است مي افزايد: در صورتي كه همه افراد به خصوص خانم ها از سنين جواني به فكر پيشگيري از بيماري ها باشند به طور حتم در آينده از مشكلات كمتري رنج خواهند برد.
طاهره بهادري كه 40 سال دارد عنوان مي كند: من از دوران كودكي هيچ علاقه اي به مواد لبني نداشته ام و از مواد غذايي حاوي كلسيم، خيلي كم استفاده كرده ام و به همين دليل پوكي استخوان پيش از موعد به سراغم آمده و به گفته پزشك، استخوان هايم از استحكام لازم برخوردار نيستند.
وي ادامه مي دهد: هرگونه فشار يا ضربه هاي سطحي باعث آسيب رسيدن به استخوان هاي بدن من مي شود و از درد مفاصل و استخوان ها رنج مي برم.
يك پزشك متخصص زنان و زايمان در اين باره مي گويد: به طور معمول توده استخواني هر فرد در سن 30 تا 35 سالگي به بيشترين حد خود مي رسد و پس از آن، كم شدن توده استخوان به صورت يك روند طبيعي آغاز مي شود و با افزايش سن، مقدار تخريب استخواني بيشتر از مقدار استخواني است كه ساخته مي شود.
دكتر بهناز سلطاني مي افزايد: در زنان، پوكي استخوان 4 برابر مردان ديده مي شود و زنان بالاي 60 سال بيشترين مبتلايان به پوكي استخوان مي باشند.
به گفته وي علائم پوكي استخوان به ندرت ظاهر مي شود و به همين دليل به آن بيماري خاموش مي گويند.
وي تصريح مي كند: بروز پوكي استخوان در زنان با رسيدن به دوران يائسگي بيشتر مي شود و درصد كمي از زنان نيز قبل از 40 سالگي به يائسگي زودرس دچار مي شوند كه هرچند طبيعي است، روند پوكي استخوان را به دليل كاهش سطح هورمون ها افزايش مي دهد.
وي اظهار مي دارد: يائسگي زودرس به وضعيت هورموني تخمدان ها، طول دوران باروري، موقعيت خانوادگي، ميزان فعاليت و تحرك، تغذيه و ... بستگي دارد به طور مثال اگر وضعيت تغذيه خوب و مناسب باشد و فرد زندگي سالم و همراه با حركات ورزشي و فعاليت منظم داشته باشد، مشكلات و عوارض يائسگي در وي كمتر مي شود.
وي بيان مي كند: خانم هاي چاق علائم يائسگي كمتري نسبت به خانم هاي لاغر دارند زيرا به دليل بيشتر بودن بافت چربي و ترشح هورمون آندروژن در اين بافت، علايم يائسگي در آن ها كاهش مي يابد.
وي تصريح مي كند: براي تشخيص پوكي استخوان، انجام آزمايش سنجش تراكم استخوان دقيق ترين روش است.
وي به علل پيدايش پوكي استخوان اشاره مي كند و مي گويد: پوكي استخوان يا استئوپروز اوليه ناشي از كاهش سطح هورمون استروژن در بدن است و 95 درصد موارد استئوپروز را تشكيل مي دهد و استئوپروز ثانويه موارد كمي را تشكيل مي دهد و ناشي از مصرف داروي هپارين، نارسايي كليه، پركاري تيروئيد و ... است.
دكتر سلطاني افزايش خطر شكستگي استخوان را مهم ترين پيامد استئوپروز در زنان سالمند ذكر مي كند و مي افزايد: شايع ترين مكان بروز شكستگي، استخوان لگن است و مصرف زياد سيگار، الكل و قهوه، رژيم هاي غذايي نامناسب حاوي پروتئين و فسفات بالا و كلسيم پايين و سابقه خانوادگي عوامل موثر در افزايش پوكي استخوان مي باشند.
وي تصريح مي كند: استئوپروز فرآيندي برگشت ناپذير است. درمان با استروژن و پروژسترون در صورتي كه منع مصرف وجود نداشته باشد بايد هرچه زودتر و با آغاز يائسگي شروع شود و حداقل به مدت 6 سال ادامه يابد زيرا استروژن با كاهش برداشت استخواني و كاهش دفع كليوي و روده اي كلسيم مي تواند روند پوكي استخوان را كاهش دهد.
وي توصيه مي كند: در حوالي دوره يائسگي يعني در سنين 45 تا 50 سالگي بهتر است معاينات مكرر و آزمايش هاي پي در پي از نظر وضعيت هورموني، كلسيم و تراكم استخوان ها و لگن انجام شود.
يك كارشناس تغذيه نيز در اين باره مي گويد: بسياري از افراد، به استفاده از كلسيم با اين باور غلط كه استخوان سازي در بدن آن ها فقط تا 30 سالگي انجام مي شود وديگر نيازي به مصرف كلسيم ندارند، بي اعتنايي مي كنند.
موسي فيروزه مي افزايد: كلسيم يكي از مهم ترين مواد معدني موردنياز بدن است كه نقش حياتي در سلامت استخوان دارد، موجب تقسيم سلول ها مي شود انقباض وانبساط عضلات را تنظيم و علاوه بر اين فشار خون را نيز كنترل مي كند و براي انعقاد خون ضروري است.
وي تصريح مي كند: كلسيم مورد نياز براي كودكان 7 تا 12 ماهه 500 تا 600 ميلي گرم، كودكان 7 تا 10 ساله 600 تا 700 ميلي گرم، براي زنان شيرده و باردارهزار و 200 ميلي گرم و افراد بالغ 800 ميلي گرم در روز برآورد شده است. فراورده هاي لبني بهترين منابع كلسيم محسوب مي شوندو سبزي برگ سبز، آب ميوه تازه، ماهي، هويج و نخود سبز نيز حاوي كلسيم مي باشند.
وي يادآور مي شود: اگر افراد بالغ روزانه يك ليوان شير يا ماست اضافه ميل كنند و 30 دقيقه در روز پياده روي يا تمرين هاي ورزشي ديگر كنند مي توانند از خطر كاهش كلسيم و شكستن استخوان ها كه از پوكي استخوان ناشي مي شود پيش گيري كنند.
به گفته وي ويتامين D تاثير زيادي در جذب كلسيم دارد و مصرف به اندازه آن خيلي مهم است و شير سرشار از اين ويتامين مي باشد. وي توضيح مي دهد: اگر فردي از شير و لبنيات به مقدار نياز استفاده نمي كند، بايد با مشورت پزشك از مكمل هاي ويتامين D استفاده كند.
فيروزه مي گويد: استئوپروز در سنين غير از يائسگي ممكن است مربوط به كم شدن توده استخواني، در نتيجه مصرف ناكافي مواد غذايي حاوي كلسيم در طولاني مدت و كاهش جذب كلسيم در بدن ايجاد شود.
وي يادآور مي شود: افراد بايد هفته اي يك تا 3 بار به مدت 15 تا 30 دقيقه در معرض نور مستقيم خورشيد قرار بگيرندتا ويتامين D مورد نياز بدنشان تامين شود.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]