واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: طرح يك نوبته كردن مدارس استان، شايد وقتي ديگر
حيدرزاده - طرح يك نوبته كردن مدارس در راستاي استفاده از فضاي خالي مدرسه ها و بازدهي بيشتر آموزش در سال تحصيلي جاري اجرا شد. باتوجه به فوايد اجراي اين طرح آموزش و پرورش خراسان شمالي تا چه اندازه توانسته است در اين راه قدم بردارد؟ چه مشكلاتي پيش روي اجراي اين طرح است؟ نظر مردم در خصوص يك نوبته شدن مدارس چيست؟
غلامي، والدين يكي از دانش آموزان مي گويد: اگر دانش آموزان به طور ثابت در نوبت صبح در مدرسه حاضر شوند بسيار سرحال تر به درس گوش فرا مي دهند و علاوه بر آن منظم تر خواهند شد.يكي ديگر از شهروندان مي گويد: تحصيل دانش آموزان در نوبت صبح فرصت بيشتري را براي رسيدگي به دروس در بعدازظهر فراهم مي كند و دانش آموزاني كه در نوبت بعدازظهر تحصيل مي كنند خستگي و بي حوصلگي بيشتري براي انجام تكاليف درسي دارند. شهروند ديگري مي گويد: يك نوبته كردن مدارس بايد با درنظر گرفتن تمام امكانات انجام شود اما كمبود فضاي آموزشي و گنجاندن دانش آموزان در نوبت صبح، موجب افزايش تراكم دانش آموز در كلاس و پايين آمدن كيفيت آموزش مي شود.نيكويي مي افزايد: اجراي طرح يك نوبته كردن مدارس در كنار وجود فضاي كافي آموزش، موجب برقراري عدالت آموزشي مي شود.
يك كارشناس آموزشي سازمان آموزش و پرورش در اين مورد مي گويد: تشكيل كلاس ها در نوبت اول و يك نوبته شدن مدارس به نفع دانش آموز و تعليم و تربيت است چون روحيه آن ها در اين موقع از روز شاداب تر و بانشاط تر از بعدازظهر است كه موجب افزايش يادگيري در آن ها مي شود.وي مي افزايد: اجراي اين طرح در صورتي مفيد است كه امكانات و فضاهاي آموزشي كافي و مناسب دراستان وجود داشته باشد. وي معتقد است: اگر بدون آماده كردن زمينه لازم، در اين راه گام برداشته شود، مشكلات فعلي آموزش و پرورش افزايش مي يابد.وي ادامه مي دهد: اين طرح در مدارس خراسان شمالي بايد هم گام با مدارس كشور اجرا شود اما در حال حاضر با كمبود شديد فضاي آموزشي در استان، اين امكان وجود ندارد و در صورتي كه براي رفع مشكلات پيش رو سريع اقدام نشود سازمان آموزش و پرورش استان از سيستم كيفيت بخشي آموزشي دور خواهد ماند.اين كارشناس معتقد است: دانش آموزاني كه در نوبت بعدازظهر تحصيل مي كنند نسبت به دانش آموزان نوبت صبح از افت تحصيلي بيشتري برخوردارند.وي مي افزايد: يكي از راه هاي استانداردسازي كلاس ها استفاده بهينه از امكانات آموزشي، سرمايه گذاري در آموزش و پرورش، برگزاري كلاس ها در نوبت اول و به طور كلي يك نوبته شدن مدارس است كه با اجراي اين طرح در بسياري از موارد به خصوص در استفاده از امكانات فيزيكي مدارس صرفه جويي مي شود به طوري كه تخريب و استهلاك آن ها كاهش خواهد يافت.
معاون آموزش عمومي سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالي اولويت ساعت آموزشي مدارس را نوبت صبح عنوان مي كند و مي گويد: تشكيل كلاس ها در مناطقي كه در آن ها كمبود فضاي آموزشي وجود ندارد در نوبت اول انجام مي شود و در مراكز شهرستان هاي بجنورد، آشخانه، شيروان، فاروج، اسفراين و جاجرم به دليل محدود بودن فضاي آموزشي نمي توان كلاس ها را در نوبت صبح برگزار كرد.محمد وحيدي با بيان اين كه اداره كل نوسازي و تجهيز مدارس استان به موقع به تعهداتش عمل نكرده است اظهار مي دارد: در حال حاضر فقط مدارس خاص مانند شاهد، نمونه دولتي، شبانه روزي و تيزهوشان در نوبت صبح و ساير مدارس به شكل چرخشي (يك هفته صبح و يك هفته بعدازظهر) تشكيل مي شوند.به گفته وي تشكيل كلاس ها در نوبت بعدازظهر از نظر آموزشي مفيد نيست همچنين معلمان براي رفت و آمد (به خصوص در روستاها) با مشكل مواجه مي شود.وي كمبود فضاي آموزشي را مانع يك نوبته شدن مدارس مي داند ومي گويد: تعداد مدارس تخريبي استان از ميانگين كشوري بيشتر است كه كم بودن اعتبارات تخريب وبازسازي مدارس، استقبال نكردن پيمان كاران از ساخت و ساز مدارس، به موقع تحويل داده نشدن پروژه ها توسط اداره كل نوسازي استان و جذب نشدن خيران غيراستاني از دلايل اين وضعيت است.
سرپرست نوسازي و تجهيز مدارس خراسان شمالي نيز در اين زمينه مي گويد: در صورت يك نوبته كردن مدارس اگر به تجهيزات كلاس و آموزش نياز باشد، اين اداره كل آمادگي فراهم كردن آن ها را دارد.عباسي در پاسخ به اين سئوال كه براي يك نوبته كردن مدارس خراسان شمالي به چه ميزان فضاي آموزشي نياز است و آيا امكان اجراي اين طرح در استان وجود دارد، اظهار مي كند: مديريت يك نوبته كردن مدارس مربوط به آموزش و پرورش است و اين سئوال ها را بايد اين دستگاه پاسخ دهد.
به گفته رئيس سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالي ضريب بهره برداري از كلاس ها در مقطع راهنمايي و متوسطه 7/1 است يعني در اين 2 مقطع، فضاي لازم براي يك نوبته كردن مدارس وجود ندارد و بايد تلاش كرد تا تعداد فضاهاي آموزشي به اندازه نياز در نوبت صبح برسد.
علي باقرزاده اظهار مي دارد: ضريب يك بهترين ضريب براي تشكيل كلاس است يعني از كلاس در يك نوبت استفاده مي شود. وي مي افزايد: در استان اين ضريب در دوره ابتدايي 16/1، دوره راهنمايي 80/1 و دوره متوسطه 58/1 است. وي يك نوبته شدن مدارس را از سياست هاي سازمان آموزش و پرورش مي داند كه امكان اجراي آن در خراسان شمالي به دليل كمبود فضاي آموزشي و زياد بودن آمار دانش آموزي وجود ندارد.
وي مي گويد: بايد نياز فضاي آموزشي استان با تعداد دانش آموزاني كه مي توانند در نوبت صبح كلاس داشته باشند متناسب باشد كه تحقق اين امر زمان زيادي را مي طلبد.وي مي افزايد: حدود 70 درصد از مدارس مقطع راهنمايي و متوسطه استان درنوبت دوم تشكيل مي شوند و يك نوبته كردن آن ها به سرعت تخريب، بازسازي و تامين فضاهاي آموزشي بستگي دارد.وي يادآور مي شود: در حال حاضر در اين 2 مقطع هزار و 500 مدرسه در استان وجود دارد. وي با بيان اين كه كلاس هاي دوره ابتدايي در مناطق روستايي بيشتر در نوبت صبح تشكيل مي شود مي گويد: در مناطق شهري اولويت تشكيل كلاس در نوبت صبح است اما با توجه به محدوديت فضاهاي آموزشي امكان يك نوبته كردن وجود ندارد.
وي ادامه مي دهد: حدود 500 كلاس موردنياز مدارس استان است و اگر تخريب، بازسازي و ساخت فضاهاي آموزشي با اين روال طي شود 10سال زمان مي برد.
وي عنوان مي كند: براي افزايش فضاي آموزشي بايد اعتبارات اداره كل نوسازي و تجهيز مدارس افزايش يابد و تمام زيرساخت ها مانند پيمان كار و مصالح ساختماني فراهم باشد.
وي با اشاره به تخريب و بازسازي 153 كلاس در سال جاري اظهار مي دارد: مراكز شبانه روزي مصوب دولت، مجتمع عشايري دختران، مجتمع آموزشي شاهد و تكميل پروژه هاي نيمه تمام بالاي 50 درصد پيشرفت فيزيكي به اين تعداد اضافه مي شود و مي تواند به پيشبرد برنامه هاي آموزش و پرورش كمك كند.
وي مي افزايد: اجراي پروژه هاي آموزشي كه از 2 سال گذشته شروع شده، هنوز به طور كامل به بهره برداري نرسيده است به عنوان نمونه 9 پروژه آموزشي نيمه تمام در بجنورد وجود دارد كه در صورت بهره برداري مي توان بخشي از مدارس را جابه جا كرد.
وي مي گويد: فضاهاي آموزشي جديد نسبت به فضاهاي آموزشي گذشته بزرگ تر ساخته مي شود و مي توان دانش آموزان بيشتري را در آن ها پوشش داد و به اين ترتيب طي 2 تا 3 سال آينده بخشي از مدارس دونوبته را كاهش مي دهيم.
باقرزاده تصريح مي كند: براي توزيع متعادل آموزش دانش آموزان، كلاس ها به شكل چرخشي (يك هفته صبح و يك هفته بعدازظهر) برگزار مي شود.
وي به فوايد برگزاري كلاس در نوبت صبح اشاره و بيان مي كند: دانش آموز در نوبت صبح آمادگي بيشتري براي يادگيري ومعلم آمادگي بهتري براي آموزش دارد و زمان تعليم و تربيت افزايش مي يابد و بهينه مي شود.
وي يادآور مي شود: جمعيت دانش آموزي از سال 70 تاكنون از 5/18 ميليون به 5/14 ميليون نفر رسيده اما جمعيت دانش آموزان شهري به دليل مهاجرت روستاييان به شهرها و گسترده شدن شبكه راه ها افزايش يافته است.
وي ادامه مي دهد: خشكسالي امسال و فقر اقتصادي در روستاها موجب مهاجرت روستاييان به شهرها و حاشيه نشيني شده است. به گفته وي، استان هاي ديگر هم براي يك نوبته كردن مدارس وضعيتي مشابه خراسان شمالي را دارند.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]