واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: حافظه نتيجه فعاليتي پيچيده در مغز است که به ما اجازه مي دهد اطلاعات را ذخيره کنيم و زماني که به آن نياز داريم و در مواقع لزوم ، دوباره به خاطر بياوريم. دو نوع حافظه داريم: سيستم حافظه اي که اتفاقات زندگي شخصي را نگهداري مي کند که به آن حافظه اتوبيوگرافيک مي گوييم و سيستم حافظه اي که اطلاعات را درباره اطراف نگهداري مي کند. از آنجايي که اين دوسيستم مجزا از هم کار مي کنند، ممکن است همه اتفاقات جالب طول مدت تعطيلات را به خاطر بياورد؛ در صورتي که آن چه را در مدرسه آموزش ديده، به خوبي نتواند به ذهن بسپارد. حافظه ما اطلاعات را به طور معمول از طريق حواس بينايي، شنوايي ، بوياي و لامسه ذخيره مي کند.
آلزايمر به جاي خود. اين روزها همه مي خواهند از تکنيک هاي تقويت حافظه بدانند و روش هايي که باعث مي شود در امتحانات درس ها را بهتر به خاطر بسپارند.
به طور معمول، ما تنها اطلاعاتي را به ياد مي آوريم که لازم داريم و آنهايي که خيلي قديمي هستند. فراموش مي شوند... اما چرا بعضي چيزها را از ياد مي بريم؟ جوابش بسيار ساده است؛ چون مغز ما با اطلاعات زيادي بمباران مي شود. حتي با وجود اين که ظرفيت ذخيره اطلاعات هم بالاست. اگر تمام اطلاعات را از لحظه اي که متولد مي شويم در حافظه ذخيره کنيم، حافظه ما به طور کامل مختل مي شود واقعيت اين است که ما به همه آن اطلاعات نيازي هم نداريم و تنها به بعضي نياز داريم. ما مي توانيم بعضي از اطلاعات خاص را براي مدت کوتاهي در ذهن به خاطر بسپاريم که به آن حافظه کوتاه مدت مي گويند. اما گاهي با کوشش و تمرين و تکرار، اطلاعات را براي طولاني مدت به خاطر مي سپاريم. وقتي مي گوييم «فراموش کردم» به اين معني است که اطلاعات را به درستي در حافظه کوتاه مدت خود ذخيره نکرده ايم يا اين اطلاعات در حافظه طولاني مدت ذخيره شده، اما نمي توانيم آن را پيدا کنيم؛ چرا که يا به شيوه اي بد ذخيره شده يا مدت زيادي از آن اطلاعات استفاده نکرده ايم.
چه کسي حافظه برتر دارد؟
حافظه افراد گوناگون با هم فرق مي کند. بعضي افراد، حافظه طولاني مدت خوبي دارند و بعضي ديگر حافظه طولاني مدت شان ضعيف است. مانند ساير مهارت هاي شناختي، ارث در حافظه نقش برجسته اي دارد. اما تحقيقات نشان مي دهد که تفاوت ميان افراد با حافظه خوب و حافظه ضعيف، به روش هايي که آنان براي ياديگري اطلاعات در اولين بار استفاده مي کنند. بستگي دارد. با تقويت شيوه هاي يادگيري مناسب، مي توان اطلاعات بيشتري را به نحو بهتري به خاطر سپرد و در مواقع لزوم آن را به ياد آورد. با وجود تفاوت در حافظه، تحقيقات نشان مي دهد که بسياري از مردم با تمرين هاي صحيح و بهره مندي از شيوه هاي خاص، مي توانند حافظه بهتري داشته باشند. اين به معني آن نيست که ما مي توانيم ظرفيت ذخيره حافظه مان را بيشتر کنيم؛ بلکه به معني آن است که مي توانيم حافظه مان را کارآمدتر کنيم؛ يعني اطلاعات جديدي را به خاطر بسپاريم، براي مدت طولاني تري آن ها را در خاطر حفظ کنيم و دوباره وفوراً در مواقع لزوم به ياد آوريم.
راه هاي تقويت حافظه
براي داشتن حافظه بهتر و کارآمد، چند نکته کليدي وجود دارد که از ميان آن ها مي توان به چند مورد اشاره کرد:
تمرين: هر چه بيشتر يک موضوع را در ذهن تکرار کنيم، احتمال اين که آن موضوع در يادمان بماند، بيشتر مي شود.
شيوه هاي يادگيري: روش هاي تحليل و فرآيندسازي اطلاعات است که به خاطر سپاري آن ها را آسان مي کند.
سازمان دهي کردن: با اين روش، مطمئن مي شويم که اطلاعات به طور معني داري ذخيره شده اند و به ياد آوردن آن ها براي مغز راحت تر است.
فهميدن: در صورتي که اطلاعات به طور کامل درک شوند، به ياد آوردن شان آسان تر است.
ورزش براي تقويت حافظه
مدت ها تصور مي شد که ورزش، تنها براي سلامت جسمي و رواني مفيد است؛ در حالي که امروزه تحقيقات نشان مي دهد، آثار سودمند ورزش نه تنها براي قلب، تقويت عضلات و آمادگي جسماني مفيد است، که ثابت شده براي مغز نيز آثار مفيد بسياري دارد. ورزش، جريان خون را به تمام بدن از جمله مغز افزايش مي دهد و همچنين از سرعت از دست رفتن بافت هاي مغزي که به طور طبيعي از 40 سالگي آغاز مي شود، مي کاهد. با افزايش سن به طور طبيعي، به ياد آوردن مطالب کمي مشکل مي شود. تحقيقات نشان مي دهد که ورزش، تغييرات مغزي مرتبط با افزايش سن را به تاخير انداخته يا آن را کاهش مي دهد و حتي موجب بهبود عملکرد مغز مي شود.
سي دقيقه در تمام روزهاي هفته
حتي مقدار کم ورزش نيز به فعال نگاه داشتن ذهن کمک مي کند. ورزش زماني که به طور منظم انجام شود، براي بهبود حافظه و تقويت آن سودمند است؛ حتي اگر سه بار در هفته باشد. بهترين حالت براي تقويت حافظه، ورزش حداقل 30 دقيقه در روز و همه روزهاي هفته است؛ همان طور که اين ميزان ورزش براي قلب نيز مفيد است. در يک تحقيق مشخص شده، 15 دقيقه ورزش در هفته، خطر زوال عقل را در سالمندان کاهش مي دهد. اين مزايا حتي براي کساني که پيش از اين به انجام فعاليت هاي ورزشي نپرداخته اند بيشتر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]