واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نشست خبري «ريسمان باز» در ايسنا كارخاني: ميخواستم فيلم را به فضاي «وسترن» نزديك كنم پژمان بازغي: قهرمان قصههاي ما در سينما كم شده است اما ....
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - سينما
مهرشاد كارخاني گفت: در فيلم «ريسمان باز» سعي كردم، قهرمان فيلمهاي وسترن را با فرهنگ خودمان آداپته كنم و آن را در يك فضاي ايراني نشان بدهم.
اين كارگردان كه به همراه پژمان بازغي و ستار اوركي بازيگر و آهنگساز «ريسمان باز» در خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حضور داشت، با بيان اينكه با انتخاب رنگ گرم و طلايي براي فيلم و نوع پوشش و ماشين سعي داشته فيلم را به فضاي وسترن نزديك كند، ادامه داد: هنوز هم ژانر وسترن مهمترين ژانر سينمايي است و اينگونهي سينمايي از نوجواني تأثير زيادي در من گذاشته بود و دوست داشتم «ريسمان باز» تحتتأثير آن سينما، فيلمي بين سينماي خياباني و وسترن باشد.
وي با اشاره به شكلگيري داستان اين فيلم توضيح داد: موضوع كلي داستان براساس واقعيتي شكل گرفت كه قبل از انقلاب در محلهي نازيآباد و ميدان كشتارگاه اتفاق افتاده بود و ماجراي آن را از پدرم شنيده بودم. گاوي كه از كشتارگاه فرار ميكند و عدهاي سلاخ آن را دنبال ميكنند تا مهارش كنند.
كارخاني ادامه داد: اين موضوع سالها فكر من را مشغول كرده بود و با توجه به اينكه مسير مدرسهام در آن فضا بود، به لحاظ دراماتيكي برايم جذابيت داشت، روايت دو نفر كه تصميم ميگيرند گاوي را در مسيري از پايين شهر به بالاي شهر بياورند و اتفاقات كوچك و جذابي بين راه برايشان ميافتد و در درجهي اول همينكه اين دو آدم ميخواهند گاوي را برسانند، انگيزهاي شد تا اين داستان را با كمك بابك پناهي به فيلمنامه تبديل كنم و پس از سهبار بازنويسي، آمادهي توليد شد.
پژمان بازغي هم دربارهي حضورش در اين فيلم توضيح داد: براي كار با كارگردانهاي اول و دوم، در وضعيت فعلي كاريام اين مبنا را قرار دادهام كه حتما با كارگردان نشستي داشته باشم و با مطالعهي فيلمنامه دربارهي آن صحبت كنيم و ديدگاهشان را ببينم تا اگر مناسب بود، كار كنم.
او با اشاره به «ريسمانباز» تصريح كرد: براي اين فيلم بعد از نشستي كه با مهرشاد كارخاني داشتيم، احساس كردم در چندسال گذشته كمتر چنين فيلمنامهاي را خواندهام. كاري در سكوت كه مدام توضيح صحنه و فضاسازي قصه باشد و به نظرم بسيارسخت آمد، به ويژه كاركردن در كشتارگاه كه يكبار در «سربازان جمعه» آن را تجربه كرده بودم.
اين بازيگر تصريح كرد: بعد از خواندن فيلمنامهي «ريسمان باز»، متوجه شدم يكي از بهترين كارهايي است كه در چندسال گذشته خواندهام، فيلمي كه ديالوگ اضافه ندارد.
او گفت: در واقع مهرشاد كارخاني از فضاسازي و اطلاعاتي كه طي چندين سال گذشته در ذهناش جمع كرده بود، استفاده كرد و با دقت و وسواس زيادي كه بر روي جزئيات داشت، همهچيز را انتخاب كرد.
اين بازيگر معتقد است: الآن سادهترين راه، توليد فيلمهاي شيك و آپارتماني است. اما در «ريسمان باز» قرار نبود، آدمها شيك باشند. در اين فيلم آدمها در يك فضاي متفاوت هستند و كار برشي از جامعه است كه شايد هيچوقت آنها را كنار خودمان نبينيم.
بازغي با ابراز رضايت از حضور در اين فيلم گفت: «ريسمان باز» جزو فيلمهاي خيليخوب پروندهي كاريام است كه نگاه ويژهاي روي آن دارم و خوشحالم از اينكه براي بازي در اين فيلم انتخاب شدم.
ستار اوركي نيز با اشاره به موسيقي اين فيلم آن را متفاوت با ديگر كارهايش دانست و به ايسنا گفت: بعد از شش سال فعاليت در ساخت موسيقي فيلم، وقتي اينكار پيشنهاد شد، متوجه متفاوتبودن آن شدم و احساس كردم شانس بيشتري براي ارائه كار بهتر و متفاوت دارم.
وي افزود: خوشبختانه كارخاني از روز اول ميدانست چه ميخواهد و با آرشيو موسيقي كاملي كه در اختيار داشت، هرچه كه ميخواست با دليل و مدرك ميگفت و من هم خيليراحت به نتيجهاي كه ميخواست، ميرسيدم.
اوركي با انتقاد به اينكه موسيقي بايد در فيلم جاري باشد و بيننده همزمان دو خط تصويري را براي خودش به وجود بياورد گفت: جدا از تصوير واقعي فيلم، موسيقي هم بايد تصوير جداگانهاي را به صورت شنيداري به وجود آورد تا بتوان به صورت جداگانه هم آن را شنيد.
اين آهنگساز تصريح كرد: با توجه به اينكه 80 درصد فيلم «ريسمان باز» در فضاي خارجي و در خيابان ميگذرد، سازبندي فيلم هم فرق ميكند و اگر موسيقي جداگانه شنيده شود آن گردوغباري كه روي شخصيتهاي فيلم نشسته حس ميشود، بنابراين يك موسيقي كاملا جادهاي ساخته شده كه در طول فيلم جاري است.
كارخاني هم با اشاره به موسيقي فيلم اظهار داشت: موسيقي كاملا به فيلم نشسته و تأثير آن را بيشتر كرده است و بيننده احساس ميكند يك موسيقي جديد را در يك كار ايراني گوش ميكند.
اين كارگردان در بخشي از اين گفتوگو با بيان اينكه بعد انساني فيلم براي او، اهميت داشته است، خاطرنشان كرد: ميتوانستم با اضافهكردن مسايلي، فيلم را تجاري كنم اما به سادگي موضوع فيلم، تعلق خاطر داشتم و اين برايم مهم بود كه دو انسان در عصر حاضر و فضاي مدرن امروزي تهران، چگونه ميتوانند يك گاو را از يك فضاي بدوي در حاشيه تهران به شهر بياورند كه فرار گاو منجر به پيشآمدن اتفاقاتي شود و بيشتر از بعد تجاري و فروش، اين موضوع برايم جذاب بود.
وي سختترين سكانس فيلم را صحنهي پاياني و فرار گاو در شهرك غرب دانست و گفت: اين سكانس را طي ده روز فيلمبرداري كرديم و وضعيت غيرقابل پيشبيني داشتيم. فرار گاو خطرات زيادي داشت و هرلحظه امكان به وقوع پيوستن اتفاقي بود كه با انرژي زيادي كه عوامل فيلم گذاشتند، اين صحنهها گرفته شد.
پژمان بازغي هم دربارهي همبازيشدن با يك گاو اظهار داشت: مارلون براندو گفته؛ اصولا فيلمهايي را كه با حيوان كار ميشود، دوست ندارد، انتخاب كند. اما اينكار براي من تجربهي خوبي بود، البته در ابتدا گاو كمي وحشي بود و ناآرامي ميكرد كه بعدها شرايط مساعد شد.
اين بازيگر با بيان اينكه در «ريسمان باز» بعد از مدتها شاهد حضور قهرمان در فيلمها هستيم تصريح كرد: به عنوان يك فيلمنامهخوان حرفهاي، معتقدم در چندسال گذشته، قهرمان قصههاي ما در سينما كم شده است. مردم هم ديگر در فيلمها يك نفر قهرمان و تصميمگيرنده نميبينند. اما «ميكائيل»، فيلم «ريسمان باز» معيارهاي يك قهرمان را دارد و اين شخصيت بخشي از قهرمانان دهه 40 را كه در پس ذهن اكثر مردم وجود دارد را زنده ميكند.
وي ادامه داد: پلانهاي بكر زيادي در فيلم وجود دارد كه تاكنون در سينماي ايران ديده نشده است، از جمله پلان كلهي گاوها در كشتارگاه و تيتراژ ابتدايي فيلم كه واقعا شاهكار است.
بازغي همچنين سختترين سكانس فيلم را صحنههاي مربوط به كشتارگاه دانست و گفت: بايد در تايم خاصي در آنجا فيلمبرداري ميكرديم و فرصت كمي براي تمرينكردن داشتيم و همين باعث شد به جاي دو ماه، مجموع كار در 52 روز فيلمبرداري شود.
مهرشاد كارخاني در بخش ديگري از سخنانش دربارهي وضعيت فيلم اولش «گناه من» به ايسنا اظهار داشت: پروانهي نمايش اين فيلم دير صادر شد و پخشكننده نتوانست برايش سرگروه پيدا كند كه الآن پخش فيلم به «گويافيلم» سپرده شده و قرار است بعد از عيد فطر در سينماهاي آزاد اكران شود.
وي دربارهي اينكه چهقدر از تجربهي ساخت فيلم اولش در «ريسمان باز» بهره گرفته است گفت: «گناه من» با سرمايهي كمي ساخته شد و با شتاب كار كرديم كه در مجموع با جلوههايي ويژه و فضاسازي خاصي كه كار داشت، تجربهي خوبي برايم بود و با توجه به 70 درصد فيلم كه در فضاي باراني ميگذرد، معتقدم كمتر فيلمي در اين فضا كار شده است.
كارخاني ادامه داد: آن فيلم باعث شد شرايط توليد در ايران را موقع كارگرداني بيشتر درك كنم كه وقتي بودجهي خاصي در اختيار داريم آن را چهطور استفاده كنيم تا به فيلم لطمه نخورد. براي «ريسمان باز» هم سرمايهي بيشتري در اختيار داشتيم و حبيبالله كاسهساز كمكهاي زيادي به ساخت اين فيلم كرد.
وي همچنين دربارهي اكران فيلم گفت: كاوه مدير سينما عصر جديد از من خواست تا فيلم را ببيند و از كار خوشش آمد و شش هفته قرارداد نمايش فيلم را در سالن اصلياش منعقد كرد و در واقع با توجه به اينكه ايشان از قديم، فيلمهاي خاص و فرهنگي را به نمايش ميگذارند، لطفشان شامل حال اين فيلم شد.
كارخاني كه با عكاسي فيلم كارش را در سينما آغاز كرده با بيان اينكه به بهانهي فيلمسازي به عكاسي پرداخت است اظهار داشت: عزيزالله حميدنژاد و امير نادري كساني بودند كه من را تشويق كردند و تأثير زيادي از سينماي نادري به ويژه فيلمهاي «دونده» و «آب،باد، خاك» گرفتهام.
در پايان اين نشست پژمان بازغي با بيان اينكه «ريسمان باز» احتياج به توجه بيشتري از سوي رسانهها دارد به ايسنا گفت: اين فيلم كاري شهري با ديدگاهي متفاوت است كه با فيلمهاي ديگري كه در چندسال اخير ساخته شده است فرق دارد. به هرحال بايد كمك شود تا فيلم بيشتر ديده شود و مخاطب عام به سمت سينما بيايد و فيلم را ببينند و در اين راستا، رسانهها سهم بزرگي بر ديدهشدن اينگونه آثار دارند و به ساختهشدن بيشتر اين نوع فيلمها كمك ميكنند.
به گزارش ايسنا، در اين فيلم كه بابك حميديان و پژمان بازغي به ايفاي نقش ميپردازند، در خلاصه داستان آن آمده است، دو دوست 24 ساعت مهلت دارند كه يك رأس گاو را از پايين شهر به مقصدي در بالاي شهر برسانند.
انتهاي پيام
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]