واضح آرشیو وب فارسی:موج: مقايسه وضعيت امنيت خودرو در ايران و ديگر كشورها
مقايسه آماري وضعيت ايمني خودروهاي ساخت داخل با خودروهاي روز جهان نشان مي دهد كه علي رغم توجه جهاني به موضوع ايمني خودرو و رشد فزاينده شركت هاي معتبر جهاني در اين زمينه، اين مبحث مهم در ايران همچنان با بي توجهي توليدكنندگان و مصرف كنندگان خودرو مواجه است.
به گزارش "الف"، فهرست 2008 "خودروهاي ايمن" كه توسط "انستيتوي بين المللي صنعت بيمه" تهيه شده است نشان مي دهد كه "امنيت خودرو" بعنوان اولويت اول كمپاني هاي معتبر توليدكننده اتومبيل در سال 2008 بوده است.
براساس آمار منتشر شده توسط "انستيتوي بين المللي صنعت بيمه"، در مجموع ۳۴ خودرو به عنوان ايمن ترين خودروهاي سال ۲۰۰۸ انتخاب و معرفي شده اند. در حالي كه اين تعداد در سال ۲۰۰۷، فقط ۱۳ خودرو بوده است.
تعداد خودروهاي جديدي كه توسط اين موسسه، ايمن ترين خودروهاي سال ناميده شدند، تقريبا سه برابر تعداد معرفي شده در سال گذشته است كه اين نشان دهنده اهميت موضوع امنيت خودرو در غرب است.
لازم به ذكر است كه بسياري از كمپاني هاي خودروسازي در غرب ، فناوري هاي ايمن ساز خودرو از قبيل، سيستم الكترونيك كنترل تعادل يا ESC (ضدچپ شدگي) را قبل از اينكه مقررات دولتي درباره لزوم بكارگيري آن در محصولات سال ۲۰۱۲ وضع شود، در محصولات خود بكار برده اند.
به گفته «آدريان لوند»، مدير كل انستيتوي بيمه، خودروها بايد طوري طراحي شوند كه سرنشينان در زمان تصادف، از بيشترين محافظت ممكن برخوردار شوند، اكنون با داشتن فناوري ESC، امكان جلوگيري از بسياري تصادفات ايجاد شده است.
تحقيقات نشان مي دهد در صورت مجهز شدن تمام خودروها به اين سيستم، سالانه از بيش از صدها هزار مورد تصادف مرگ آور جلوگيري خواهد شد.
توليدكنندگان خودرو در دنيا به دو مبحث بسيار اهميت مي دهند، يكي شكل ظاهري و ديگري ايمني خودرو است و تنها به لحاظ داشتن اين دو فاكتور مهم قادر خواهند بود بازار و مشتري را از آن خود كنند. همچنين اين پارامترها تاثير بسزايي در قيمت خودروهاي توليدي دارند. وقتي در اروپا و آمريكا اعلام ميشود كه خودرويي در سطح پايين استاندارد است، به شدت از ميزان فروش آن كاسته ميشود، اما در ايران اين اطلاعات به ندرت ارائه ميشود.
در ايران به موضوع امنيت خودرو، هم از سوي توليدكنندگان و هم از سوي مصرف كنندگان توجه چنداني نمي شود كه اين باعث مرگ بيش از 30 هزار نفر در سال ميشود.
وضعيت ايمني نامطلوب برخي خودروهاي وطني، سالانه بيش از 200ميليارد تومان به اقتصاد ايران ضربه وارد ميكند. با اين كه موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران 51 استاندارد خودرو را اجباري كرده است، اما هنوز وضعيت ايمني خودروهاي داخلي جاي سوال بسياري دارد.
طي سالهاي گذشته ، بطور ميانگين سالانه 30هزار نفر در ايران بر اثر تصادفات جادهاي جان باختند كه به نظر ميرسد خودروهاي بي كيفيت در اين آمار نقش نسبتا قابل توجهي بازي كنند.
راهنمايي و رانندگي 10درصد آمار مرگ و مير در اثر تصادف را مربوط به توليد خودروهاي بي كيفيت و غير ايمن دانسته است.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي كشور معتقد است: 30 درصد تصادفات جادهاي مربوط به وضعيت وسايل نقليه و راهها در ايران است كه از اين ميزان 10درصد به وضعيت ايمني در خودروهاي ايراني مربوط ميشود.
سردار محمد رويانيان با انتقاد از وضعيت ايمني خودروهاي توليد داخل گفته است: مسئله استاندارد نبودن ترمزهاي قديمي و عدم استفاده از سيستم ترمز ABS شدت حادثه را در تصادفات رانندگي چندين برابر ميكند.
وي افزوده است: سقف بعضي از خودروها به علت ضعف ساخت به گونهاي است كه با يك واژگوني باعث كشته شدن سرنشينان خودرو ميگردد.
به گفته رويانيان، تا كي بايد اينگونه ضعفها را تحمل كنيم، خودروهاي غير ايمن يكي از مشكلات پيش روي ما در رشد تصادفات است كه ما در اين زمينه با دانشگاهها قراردادي بستهايم تا شاخصهاي ايمني خودروها را طراحي كنيم و تا پايان سال نيز به خودروسازان فرصت اصلاح ميدهيم.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي كشور هشدار داده است: در صورتيكه ضعفهاي ايمني خودروها تا پايان سال برطرف نشود در سال 88 اسامي خودروهاي فاقد ايمني را به مردم اعلام ميكنيم تا كساني كه به جان خود و خانوادههايشان اهميت ميدهند از خريداري اين خودروها خودداري كنند.
به نظر مي رسد، فقدان قوانين سخت گيرانه و عدم نظارت جدي، عدم آگاهي مصرف كننده و نبود بازار رقابت جدي ميان توليدكنندگان داخلي، دلايل بي توجهي به موضوع امنيت خودرو در ايران است.
پنجشنبه 31 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]