واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ادبيات و نوآوري-7 ذوالفقاري: موازيكاري نهادها، نوآوري در ادبيات را از بين ميبرد
خبرگزاري فارس: عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس گفت: موازي كاري در كار پژوهش همزمان در نهادهايي چون ارشاد، فرهنگستان و دانشگاهها ديده ميشود كه باعث از بين رفتن خلاقيت ميشود.
حسن ذوالفقاري استاد دانشگاه و مولف كتابهاي درسي ادبيات فارسي در گفتگو با خبرنگار ادبي خبرگزاري فارس با تاكيد بر اين نكته كه نوآوري در ادبيات يكي ضروريترين مباحث است گفت: از سه منظر آموزشي، پژوهشي و فنآوري ميتوان نوآوري در ادبيات را بررسي كرد.
وي افزود: در نگاه آموزشي اولين نوآوري اين است كه بتوانيم رشتههاي متنوع و متعددي در رشته زبان و ادبيات فارسي ايجاد كنيم و ايجاد اين رشتهها بايد باعث توليد علم و ريز كردن آن باشد. چرا كه اگر ادبيات و علم به صورت كلي باشد ديده نميشود و با جزئي كردن آن بايد تخصص ايجاد شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس درباره نوآوري در عرصه پژوهش تصريح كرد: بحث رسالهها و پاياننامهها موضوعي است كه در اينجا مطرح ميشود. همه موضوعات رسالهها تكراري و فاقد عمق و نيازهاي حال و آينده جامعه هستند و از شدت كلي بودن يا جزئيات بيهوده به سرانجام نميرسند.
ذوالفقاري تاكيد كرد: رسالهها و پاياننامههاي دانشگاهي آنقدر به موضوعات تكراري ميپردازند تا آن موضوع را خراب ميكنند و از سويي اصلا وارد حوزههاي نوآورانه نميشوند.
وي با ارايه پيشنهاد تاسيس يك بانك اطلاعاتي رسالهها و پاياننامهها عنوان كرد: اين بانك بايد كارهايي كه در زمينه ادبيات انجام شود را عنوان كند و نه كارهايي كه صرفا انجام شده است تا خلاءها را جبران كند و پازل كلي را تكميل كند.
مولف كتاب «سِر دلبران» تصريح كرد: پژوهشهاي غير رسالهاي كه بيرون دانشگاه انجام ميشود آسيبهايي دارد كه اين آسيبها به فقدان خلاقيت و نوآوري در موضوع گزيني باز ميگردد. موازي كاري در كار پژوهش همزمان در نهادهايي چون ارشاد، فرهنگستان و دانشگاهها ديده ميشود كه باعث از بين رفتن خلاقيت ميشود و خروجي به همراه ندارد و پژوهشها در همان اتاق مديركل باقي ميماند.
ذوالفقاري درباره نوآوري در فنآوري بيان داشت: فنآوري عبارت است از به كارگيري علم كه از دانشگاه توليد علم انجام ميشود و حوزههاي فنآوري آن را به مصرف ميرساند با اين تعريف مطبوعات، صدا و سيما و عرصه نشر كتاب همه در حوزه فنآوري قرار ميگيرد.
وي ادامه داد: در عرصه نشر كتاب شاهديم كه آثار اصيل كم منتشر ميشوند يا اگر منتشر شوند در كتابفروشيها ميماند و كسي آنها را نميخرد در عوض كتابهاي بازاري بلافاصله به فروش ميرسند و اين نشان ميدهد كه ما هنوز نتوانستهايم ذائقه بازار نشر را نوآورانه تربيت كنيم.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه دانشگاه از جامعه ادبي گسسته است اذعان داشت: بايد بتوانيم از اساتيد مجرب و داستاننويسان در دانشگاهها استفاده كنيم چرا كه امروز در دانشگاهها بيشتر درباره ادبيات صحبت ميشود تا خود ادبيات.
ذوالفقاري خاطرنشان كرد: دانشگاه و ارشاد در عرصه فنآوري نوآوري در ادبيات موظفند و ارشاد بيش از آنكه به موضوعات ارزشي بپردازد، بايد مميزي را در اصالت كارها جستجو كند.
انتهاي پيام/
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]