واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پيامدهاي تعيين دستوري قيمت فرش
تجارت خارجي- در سالهاي اخير كاهش بيش از ۲۰ درصدي صادرات فرش در حالي شكل گرفته كه وضعيت توليد، تعيين قيمت و بازاريابي فرش دستباف ايراني با نابسامانيهاي بسياري مواجه بود.
اين روند موجب شده تا تشكلهاي توليدي نقش ناچيزي در فرايند توليد و عرضه فرش داشته و واسطهها سود واقعي توليد را با كمترين زحمت بهخود اختصاص دهند.
با جلالالدين بصام، مدير عامل شركت سهامي فرش ايران گفتوگو كردهايم.
* چه عواملي در ركود و كاهش صادرات فرش ايراني در بازارهاي جهاني مؤثر بوده و روند در سال گذشته چگونه بوده است؟
صادرات فرش در سال گذشته حدود ۴۰۰ ميليون دلار بوده است كه با وجود اين ميزان صادرات و فعاليت برخي كشورهاي رقيب هنوز هم رتبه نخست صادرات فرش در دنيا به ايران تعلق دارد.
روند نزولي صادرات فرش دستباف ايراني در سال گذشته نسبت به سالهاي قبل كاهش چشمگيري داشته است به نحوي كه ميزان كاهش صادرات فرش دستباف در سال گذشته ۴ درصد و اين ميزان در سالهاي قبل حدود ۲۰ درصد بوده است.
اقدامات انجام شده براي رونق دوباره فرش دستباف ايراني در بازارهاي جهاني از جمله عوامل مؤثر در كاهش نرخ رشد منفي صادرات فرش بوده است. گرايش صادركنندگان به صادرات فرشهاي مرغوب و متناسب با نياز مشتريان در كشورهاي هدف از جمله عوامل مؤثر در اين زمينه بوده است.
* افزايش قيمت فرش بهدليل واسطهگري و ناكارآمدي نظام قيمتگذاري و عرضه اين كالا از جمله عوامل اصلي ركود فرش ايراني است، اين مشكل از چه عواملي نشات ميگيرد؟
در نظام عرضه و فروش فرش، كمتر از نيمي از قيمت نهايي اين كالا كه به مصرفكننده ميرسد سهم عوامل توزيع و فروش است. اين در حالي است كه عوامل متعددي در تعيين قيمت تمام شده فرش تجاري دخيل است. قميت مواداوليه، ابزار و نقشه، دستمزد بافنده، عمليات تكميلي توليد فرش و درصد سود توزيعكننده از جمله اين عوامل است.
در خوشبينانهترين حالت بايد سود توزيع فرش بين ۲۰ تا ۳۰ درصد قيمت تمام شده اين كالا باشد اين در حالي است كه سهم عوامل توزيع از قيمت تمام شده فرشهاي تجاري نزديك به 100 درصد است.
گرچه در فرش هنري ملاك تعيين قيمت متفاوت است و براساس درجه هنري فرش قيمت آن تعيين ميشود. در اين نوع فرش قيمت تمام شده با قيمت فروش فرش تفاوت چنداني ندارد. اين روند موجب شده تا قيمت فرشهاي تجاري صادراتي به شكل غيرواقعي افزايش يافته و بهعنوان عاملي در ركود صنعت فرش در بازارهاي جهاني و داخلي محسوب شود.
* نبود نقش واقعي اصناف و اتحاديهها در صنعت فرش و ضعف نظارت سازمان بازرگاني بر تنظيم بازار اين كالا از جمله علل نابسامانيهاي اخير صنعت فرش است، چرا اقدام مؤثري در اين زمينه صورت نگرفته است؟
با توجه به اينكه اكنون بيش از ۹۹ درصد توليد فرش كشور توسط بخش خصوصي و تعاوني صورت ميگيرد، ضروري است تا در فرايند توليد، صادرات و قيمتگذاري اين كالا نيز اصناف و اتحاديهها نقش واقعي را ايفا كنند اما شرايط كنوني موجب شده است تا اين تشكلها توقع زيادي از دولت در صنعت فرش داشته باشند و نقش واقعي خود را ايفا نكنند.
بر اين اساس بهنظر ميرسد شكلگيري تعامل واقعي و مناسب بين تشكلهاي صنعت فرش و مركز ملي فرش ايران راهكار رفع بسياري از مشكلات كنوني اين صنعت است اما متأسفانه هنوز اين تعامل به شكل مطلوبي شكل نگرفته است.
در زمينه تعيين قيمت فرش نيز بهتر است دولت وارد اين موضوع نشود و اصناف و توليدكنندگان به شكلي توافقي در اين زمينه اقدام و وزارت بازرگاني تنها با اعمال نظر كارشناسي نه اعمال نظر حكومتي در اين فرايند دخالت داشته باشد و درمواردي كه اجحافي به توليدكننده روا داشته شود نسبت به جلوگيري از آن اقدام كند.
در واقع تعيين دستوري قيمت فرش مشكلات زيادي را براي اين صنعت بهدنبال دارد و موجب خواهد شد نابسامانيهاي كنوني قيمت، عرضه و صادرات اين كالا بيشتر شود.
بر اين اساس سازمان بازرگاني نميتواند نقشي در تعيين قيمت فرش داشته باشد چرا كه فرش كالايي تجاري و هنري بوده كه تعيين قيمت آن براساس ساز و كارهاي ارزيابي كمي و كيفي صورت ميگيرد و عواملي مانند بازار مصرف و توليدكننده و ميزان توليد در آن نقش دارند. با اين روند نميتوان قيمت اين كالا را براساس دستورالعمل تعيين كرد.
تاريخ درج: 1 خرداد 1387 ساعت 22:25 تاريخ تاييد: 2 خرداد 1387 ساعت 01:31 تاريخ به روز رساني: 2 خرداد 1387 ساعت 01:31
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 360]