واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تلاش براي ممنوعيت جنين انسان-حيوان ناكام ماند
شبيهسازي- گروه دانش:
از زمان كليد خوردن طرحهاي شبيهسازي (Cloning) حال چه از نوع انساني و حيواني يا حتي تركيبي، مخالفان همواره به صف ايستاده و نهايت تلاششان را براي جلوگيري از پيشرفت و توسعه شبيهسازي كردهاند.
ولي همچنان اين طرحها با هزينههاي هنگفت و بودجههاي سرسام آور ادامه مييابد. جديدترين تلاش براي ممنوعيت خلق جنين انسان- حيوان از سوي گروهي از نمايندگان پارلمان بريتانيا با 336 مقابل 176 راي شكست خورد.
در اين زمينه مخالفان با پافشاري بر 2 نكته اساسي كه شامل غيراخلاقي بودن و غيرقابل پيشبيني بودن گسترش اين علم است، با تمامي ابزارهاي خود اعم از تئوريهاي مذهبي مخالف شبيهسازي يا قوانين مدون بينالمللي به تلاششان ادامه ميدهند.
دانشمندان و موافقان هم ميگويند درصورت اعمال محدوديتهاي صحيح، شبيهسازي علمي است كه مزايايش بسيار بيشتر از خطراتش است و ميتواند نسل آينده بشر را از بسياري از بيماريها و خطرات نجات دهد و به همين خاطر ادامه طرحهاي تحقيقاتي اجتناب ناپذير است.
منتقدان ميگويند دستكاري جنين انسان غيراخلاقي است. به گزارش بيبيسي نمايندگان مخالف پيشتر استدلال كرده بودند كه تحقيقات سلول پايه با استفاده از تركيب جنين انسان و حيوان قدمي فراتر از حد است كه بايد ممنوع شود.
منظور از فراتر از حد بودن ميتواند غيرقابل پيشبيني بودن و سوءاستفاده گروههاي مخاطره آميز باشد.
ادوارد لِي، نماينده ارشد حزب محافظه كار در مجلس عوام انگلستان، گفت تاكنون شواهدي به دست نيامده كه ادعاها دانشمندان مبني بر منجر شدن اين تحقيقات به يافتن معالجه براي پاركينسون و آلزايمر را تاييد كند.
گوردون براون، نخست وزير بريتانيا، نمايندگان را ترغيب كرده بود از اين تحقيقات حمايت كنند، چرا كه ميگويد اين تلاشي اخلاقي است كه ميتواند در آينده جان هزاران نفر را نجات دهد.
نمايندگان هم اكنون در حال بحث درباره يك رشته اصلاحات بر قوانين جنين شناسي هستند كه در 1990 تصويب شده بود. بند مربوط به جنين انسان- حيوان اوليه اصلاحيهاي بود كه به راي گذاشته ميشد.
هدف اين تدابير كه بخشي از لايحه باروري انساني و جنين شناسي است، روزآمد كردن قوانين با تازهترين پيشرفتها و يافتههاي پزشكي است.
آقاي لِي - وزير سابق- كه هدايت نبرد عليه صدور مجوز خلق جنينهاي مخلوطي (نيمه حيوان نيمه انسان) را بهعهده دارد، گفت اين كار از لحاظ اخلاقي غلط است و بهطور حتم از نظر پزشكي بيفايده. اين لايحه، تحقيقات زير نظر دولت را با استفاده از جنينهاي تركيبي كه در آن هسته يك سلول انساني در دل تخمك حيواني كاشته ميشود مجاز ميكند.
به گزارش همشهري، در كلونينگ تا قبل از اين ماجرا (جنينهاي مخلوطي) از تخمك انساني استفاده ميشد؛ يعني تخمك انساني را از خانمها ميگرفتند و آن وقت هسته را از آن جدا ميكردند و بعد آن تخمك را اكتيو (بارور) ميكردند.
در اين پروسه تخمك انساني لازم بود و از اين بابت مشكلات اخلاقي بسياري داشت. ولي در اين حركت جديد، از تخمك حيواني استفاده ميشود كه اين شيوه را يكي از دانشمندان فرهيخته ايراني به نام پروفسور كريم نيرنيا در دانشگاه نيوكاسل انجام داده و تمامي نتايج به دست آمده تاكنون مثبت بوده است.
در دانشگاه نيوكاسل از تخمك گاو به جاي تخمك انساني استفاده شده است.
دكتر نيرنيا در گفتوگو با همشهري ميگويد: نكته اين تركيب اين است كه از لحاظ ژنتيك، نوزادي كه از اين روش به وجود ميآيد از همان هستهاي است كه گرفته شده و به همين دليل نوزاد انساني به وجود ميآيد.
ولي يك مسئله مهم را نبايد فراموش كرد و آن هم وجود بعضي از ژنهايي است كه در قسمت سيتوپلاست قرار دارند. در اين روش كه از تخمك گاو استفاده ميشود، هسته اش را برمي داريم كه اين هسته يك هسته انساني است؛ اما ميتوكندريهاي گاوي در آن باقي ميماند.
به همين دليل هم قوانيني براي چنين شيوههايي و حتي شبيهسازي كلاسيك وضع شده كه زمان نگهداري جنين را محدود ميكند. براي مثال، در انگلستان تصويب شده كه حتماً روز چهاردهم بايد اين نوزاد را از بين ببرند.
در حال حاضر در هيچ كشوري اجازه داده نشده كه اين جنين را به يك رحم انساني برگردانند تا يك نوزاد از اين روش به وجود بيايد و با اين مسئله به شدت در همه جاي دنيا برخورد ميشود و مجازاتهاي سنگيني هم دارد.
نيرنيا ميافزايد: تنها كاري كه شده و قانون اجازه داده اين است كه در اين 14 روز و در يك محيط آزمايشگاهي روي اين جنين مطالعه و تحقيق كنند (و نبايد آن را به رحم انتقال داد).
در واقع اين جنين را در آزمايشگاه كشت ميكنند و در اين زمان سلولهاي بنيادي را از آن ميگيرند. اين سلولهاي بنيادي جنيني همان خاصيتي را دارند كه براي از بين بردن بسياري از بيماريها استفاده ميشوند و اگر ژن خرابي در كسي وجود داشته باشد ميتوان آن ژن خراب را تصحيح كرد.
در انگليس تنها 14 روز ميتوان جنين شبيهسازي شده را نگهداري كرد و دقيقاً در ساعت 336 زندگي جنين شبيهسازي شده بايد از بين برود. در بقيه كشورها هم كه شبيهسازي انجام ميشود، نهايتاً تا 14 روز اجازه بهره برداري از جنين شبيهسازي شده را دارند.
شايد در كشوري كمتر هم باشد ولي بيشتر از 14 روز در هيچ جاي دنيا قانوني نيست؛ حتي اگر نيم ساعت از 14 روز بيشتر شود، مجازات بسيار سنگيني دارد. چهاردهمين روز جنيني در واقع ابتداي تشكيل ارگانها است، به همين علت اين روز براي از بين بردن جنين در نظر گرفته شده است.
اين قوانين در واقع حافظ حرمت انساني هستند. جنيني كه به اين ترتيب به دست آمده است براي حداكثر 14 روز زنده نگه داشته ميشود تا سلولهاي پايه از آن استخراج شود و بعد نابود خواهد شد.
اما آقاي لي گفت: ما عقيده نداريم كه نظارت دولت كافي است. ما معتقديم كه اين گامي فراتر از حد (مجاز) است كه بايد ممنوع شود.
استدلال موافقان
به گزارش بيبي سي كريس برايانت از حزب كارگر كه خود قبلا روحاني مسيحي بوده است گفت كه استدلالهاي آقاي لي مانند استدلالهاي رهبران كليسا عليه واكسن آبله است. وي گفت: آنها اشتباه ميكردند و من فكر ميكنم شما هم امروز اشتباه ميكنيد.
اوان هريس، از حزب ليبرال دمكرات، گفت كه پيشنهادها در مورد تحقيقات جنين انحراف اخلاقي از نظام فعلي نيست و تحقيقات همچنان شديدا تحت نظر و مقررات خواهد بود.
خانم دان پريمارولو وزير بهداشت در حمايت از اين اصلاحيه گفت: اين تحقيقات در داخل محدودهاي مشخص به دانشمندان اين توانايي را ميدهد كه فناوريهايي را كه ميتواند به يافتن معالجات بيماريهاي ديژنراتيو (تحليل برنده)... كمك كند توسعه دهند.
وي افزود كه هيچ جنيني كه تركيب انسان و حيوان باشد هرگز در رحم يك زن كاشته نخواهد شد.
جالب است كه بيش از ۲۰۰ سازمان خيريه پزشكي در بريتانيا در ماه مارس از اعضاي پارلمان اين كشور خواستند از لايحه تحقيقاتي شامل جنين تركيبي حمايت كنند.
اين سازمانها كه عضو انجمن سازمانهاي پزشكي خيريه بريتانيا هستند، شامل بنياد قلب و سازمان تحقيقات سرطان اين كشور ميشوند.
خلق اولين جنين تركيبي
ماه گذشته دانشمندان بريتانيايي اعلام كردند كه براي اولين بار موفق شدهاند جنينهاي آزمايشگاهي خلق كنند كه از انسان و حيوان تركيب شده و البته دكتر نيرنيا نويد اين انقلاب بزرگ در علم پزشكي را حدود 6 ماه پيش به همشهري داده بود. اين جنينها تنها 3 روز زنده نگاه داشته شده و بعد نابود شدند.
دانشمندان دانشگاه نيوكاسل انگلستان براي خلق جنينهاي پيوندي، دي اناي به دست آمده از سلولهاي پوست انسان را به تخمكهاي گرفته شده از تخمدان گاو تزريق كردند. پيش از تزريق دي اناي، دانشمندان تقريبا تمام ژنهاي موجود در تخمكهاي گاو را از آنها تخليه كرده بودند.
همانگونه كه كريم نيرنيا توضيح داده بود آنچه از تركيب دي اناي سلولهاي پوست انسان و تخمكهاي گاو حاصل ميشود جنيني است كه براي همه منظورهاي پزشكي و تحقيقاتي حكم جنين انسان را دارد؛ محققان ميتوانند از اين جنينها سلول پايه استخراج كنند؛ سلولهاي پايه ممكن است امكان درمان بسياري از بيماريها را كه انسان با آن دست به گريبان است، فراهم كند.
سلولهاي پايه كه از جنين استخراج ميشوند توان بالقوهاي براي بدل شدن به انواع بافتهاي بدن را دارند كه اين، اهميت تحقيقاتي بسيار بالايي به آنها ميبخشد.
پروفسور جان بورن، از اعضاي تيم تحقيقي دانشگاه نيوكاسل، گفت آنها با اجازه و تائيد مسئولان اين جنينهاي آزمايشگاهي را خلق كردهاند اما آينده اين تحقيقات به تصويب لايحهاي بستگي دارد كه اكنون در پارلمان بريتانيا در دست بررسي است. قوانين حاكم بر تحقيقات جنين در بريتانيا متعلق به 18 سال پيش است و مشمول موضوع خلق جنين پيوندي نميشود.
كريم نيرنيا سرپرست گروه تحقيقاتي دانشگاه نيوكاسل درباره نگراني از تكميل و سوء استفادههاي شبيهسازي ميگويد: البته اگر تصميم به شبيهسازي انسان باشد بايد در روز چهارم، پنجم و نهايتاً ششم، جنين شبيهسازي شده به رحم انساني منتقل شود و اگر از روز ششم به بعد به رحم منتقل شود ديگر رشد نخواهد كرد و حتي اين انتقال شايد باعث ايجاد تومور در رحم شود.
اگر روزي چنين تخلفي صورت گيرد و يك انسان شبيهسازي شده به وجود آيد، آينده بشريت به خطر ميافتد. با اينحال به واسطه چنين تفكري نميتوان كلاً دست از اين تحقيقات كشيد.
در بين كشورهاي محقق اين امر، انگلستان و اسپانيا رويه بسيار منطقي را پيش گرفتهاند و با نظارت دقيق جلوي تخلفات را گرفته و از طرف ديگر از اين تحقيقات حمايت كافي ميكنند، ولي در كشورهايي مانند آلمان و ايتاليا اين موضوع به كلي ممنوع شده و اگر هم شبيهسازي انساني رخ دهد، دانشمندان بايد در روز دوم، جنين را از بين ببرند كه اين زمان براي تكميل و به دست آوردن سلولهاي بنيادي، زمان كمي است.
تاريخ درج: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 18:14 تاريخ تاييد: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 20:10 تاريخ به روز رساني: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 20:10
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 474]