تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):آن که در کاری که نافرمانی خداست بکوشد امیدش را از دست می دهد و ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826509478




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

دكتر دهباشي:فلسفه تطبيقي بهترين راه براي معرفي فلسفه اسلامي به جهان غرب است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: دكتر دهباشي:فلسفه تطبيقي بهترين راه براي معرفي فلسفه اسلامي به جهان غرب است
استاد فلسفه دانشگاه اصفهان معتقد است كه روش تطبيقي مي‌بايست در فلسفه اسلامي صورت بگيرد. به طور مثال با آن مي‌توان فلسفه ملاصدرا را بهتر و بيشتر به مغرب‌زمينيان معرفي كرد.

به گزارش خبرنگار مهر، در نشست هفتگي شهر كتاب كه عصر امروز با حضور دكتر مهدي دهباشي، استاد فلسفه دانشگاه اصفهان برگزار شد، بحث در زمينه فلسفه تطبيقي با تكيه بر كتاب "ملاصدرا و وايتهد" اثر دكتر دهباشي صورت گرفت.

دكتر دهباشي در آغاز سخنانش با اشاره به اين نكته كه امروزه فلسفه تطبيقي از رشته‌هاي جديدي است و تعابير جديدي از اين رشته مي‌شود گفت: در وهله اول بسياري از انديشمندان گمانشان تطبيق بين دو نظريه و موضوع است. اما مقصود از فلسفه تطبيقي انطباق نيست. اگر چنين انگيزه‌اي باشد هيچ دو فيلسوفي در تمام مسائلي كه مطرح مي‌كنند مخصوصاً در مباني تشابهي ندارند. تعاريف فلسفه تطبيقي متنوع است و آنچه كه مد نظر من است بيشتر اشتراك ملاصدرا و وايتهد در مسئله پويش و حركت بوده است.

وي در ادامه افزود: ممكن است كسي تصور كند كه اين دو فيلسوف در دو قلمرو جداگانه هستند و حركت را در متافيزيك و انتولوژي خودشان محور تمام مباحث قرار دادند.

دكتر دهباشي با اشاره به اين نكته كه سه فيلسوف در غرب بسيار مشكل نويسند يكي كانت و ديگري هگل و در نهايت وايتهد گفت: مشكل بودن فلسفه وايتهد نه به خاطر متافيزيك اوست بلكه ايشان درابتدا در كيمبريج مسائلي كه طرح نموده بيشتر در حوزه رياضيات بوده و مطالعات وايتهد هم بيشتر در فيزيك و منطق است.

دكتر دهباشي در ادامه با اشاره به اين نكته كه روش تطبيقي مي‌بايست در فلسفه اسلامي صورت بگيرد گفت: به طور مثال فلسفه ملاصدرا در غرب معرفي نشده است و ما مي‌بايست منابع را در اختيار غربيان قرار دهيم اما بهترين طريق آن است كه اين كار را به صورت تطبيقي به غرب نشان دهيم. با اين كار فلسفه خودمان را در معرض تضارب افكار قرار دهيم تا تحولي از درون صورت گيرد و مسائل جديدي كه گذشتگان ما كمتر بدان پرداختند با طرح مسائل جديد مطرح مي‌شوند.

دهباشي در ادامه به بحث حركت پرداخت و گفت: اگر حركت در جوهر است موضوع حركت چيست؟ چه چيزي داراي حركت است؟ ملاصدرا مي گويد حركت در اعراض نياز به موضوع دارد و اگر حركت در ذات شي‌ء باشد ما نيازي به موضوع نداريم. از سوي ديگر حركت جوهري ملاصدرا حركت وجود مادي است.

وي تصريح كرد: به عبارتي وجود ماده سيلان است نه اينكه داراي حركت است. از نظر ملاصدرا هيچ چيز در عالم ماده داراي صفت حركت نيست بلكه ماده خود حركت است. اين نظر از سوي دكارت و وايتهد مطرح نشده است. ملاصدرا معتقد است كه حركت جوهري نياز به موضوع ندارد چرا كه عالم و طبيعت مادي عين حركت است و وقتي ماده داراي حركت شد ماده داراي مكان و طبعاً داراي زمان نيز مي‌شود. لذا بين زمان و مكان به صورت متصل ارتباطي وجود دارد. اين شيوه از بحث فلسفي به هيچ عنوان در غرب طرح نشده بود.

دكتر دهباشي با اشاره به اين نكته كه ملاصدرا قائل نيست كه زمان و مكان در عالم خارج منفصل باشد گفت: تمام اينها به صورت مجموعه با هم هستند و تحليل عقلي اين كار را انجام مي‌دهد. بنابراين در بحث حركت جوهري ما يك عدم تعين نيز داريم. يكي از بحثهايي كه وايتهد طرح مي‌كند همين است.

وي همچنين به اين نكته اشاره كرد كه ملاصدرا در بحث حركت جوهري مي‌گويد موضوع حركت جوهري هيچ وقت امر متعين خاص نمي‌تواند باشد. او معتقد است در هر آن كه ماده در حال حركت است دائماً در حال تغيير صورتهاست. به خاطر همين است كه ملاصدرا مي‌گويد موضوع حركت هميشه پيوسته "صورت ما" است و "قوة ما" است. اين "ما" به صورت مبهم است.

دكتر دهباشي در پايان گفت: آنچه كه در كوانتوم هم مطرح مي‌شود ارتباطي با اين بحث دارد. افرادي قائل شدند به اين نكته كه اجزاء مادي به صورت ذرات منفصل نيست بلكه به صورت توده‌هاي انرژي است. يكي از ايراداتي كه وايتهد طرح مي‌كند اين است كه مي‌گويد فلاسفه گذشته قايل به انشقاق در عالم ماده شدند در صورتي كه عالم پيوستگي دارد و ما قادر نيستيم كه عالم را به صورت جدا و منفصل در نظر بگيريم. پس خود به خود جوهر معناي ارسطويي خودش را از دست مي‌دهد.
 سه شنبه 31 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1586]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن