واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
عبدالباری عطوان؛
همپیمانان نیمه راه و دست به دامن شدن عربستان به شورای امنیت
«ناامیدی بزرگ عربستان از مصر هم امکان دارد که به شکل خاصی رقم بخورد؛ چرا که عبدالفتاح السیسی که تاکنون مورد حمایت ۱۵میلیارد دلاری عربستان قرار گرفته است، تردید کمتری نسبت به همتایان پاکستانی و ترکیهای خود نداشته باشد.»
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، روزنامه رای الیوم طی سرمقاله ای از "عبدالباری عطوان" تحلیلگر برجسته جهان عرب نوشت: «زمانی که سخن از "ائتلاف سُنی" که از کشورهای عربی و اسلامی مانند عربستان و پاکستان و ترکیه در پشت پرده به میان می آید و سخن از لزوم وارد شدن شواری امنیت برای صدور قطعنامهای در کار است، به این معناست که فرصتهای این ائتلاف از بین رفته و مقابله با گسترش نفوذ ایران با مداخله نظامی در یمن هم محدود شده است».
این روزنامه چاپ لندن در ادامه نوشت: «با وجود اینکه جنگ یمن وارد هفته سوم شده و حملات هوایی عربستان ادامه دارد، ولی تا کنون به اهداف خود دست نیافته است و کسی نیز به درخواست عربستان برای مداخله نظامی در یمن توجهی ندارد.»
این روزنامه در ادامه این سرمقاله به دلایل رد کردن خواسته عربستان برای داخله نظامی علیه یمن از سوی ترکیه، پاکستان پرداخت و نوشت:«اردوغان رئیس جمهور ترکیه که در آستانه سفر به تهران، «محمد بن نایف» ولیعهد عربستان را به حضور پذیرفت، در کنفرانس مطبوعاتی همتای ایرانی درباره همه مسائل مهم منطقه به جز پرونده یمن سخن گفت. اردوغان در تلاش است تا در چارچوب گسترش مبادلات تجاری با ایران، همه پروندههای حساس را کنار بگذارد و موضعی اتخاذ نکند که بر نقش آینده وی به عنوان یک میانجی در بحران یمن تأثیری داشته باشد.»
این روزنامه در ادامه افزود: «از سوی دیگر، «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان نیز دچار تزلزل بیسابقهای شده است و به نظر میرسد از ترس جنگ داخلی و ناآرامیهای فرقهای نتواند با درخواست عربستان برای اعزام نیروی زمینی به یمن موافقت کند. البته این نگرانی بدین سبب است که بیش از 20% ارتش پاکستان شیعه هستند. از این روی برای رایزنی به ترکیه سفر کرد و دید که تزلزل و تردید اردوغان از او بیشتر است؛ زیرا در ترکیه افزون بر معارضان یمنی و مسلمانی که برایش مشکلساز خواهند بود، 16میلیون علوی حضور دارند.»
عطوان سردبیر این روزنامه در ادامه خاطرنشان کرد: «ناامیدی بزرگ عربستان از مصر هم امکان دارد که به شکل خاصی رقم بخورد؛ چرا که عبدالفتاح السیسی که تاکنون مورد حمایت 15میلیارد دلاری عربستان قرار گرفته است، تردید کمتری نسبت به همتایان پاکستانی و ترکیهای خود نداشته باشد. با این تفاوت که نواز شریف دارای یک پارلمان منتخب است که برای ممانعت از اعزام نیروی زمینی به یمن به او «اعتراض» می کند، ولی سیسی از این مسئله برخوردار نیست. چه بسا تردید السیسی، گرایش سران عربستان به ترکیه و پاکستان را توجیه کند.»
این روزنامه در پایان این سرمقاله آورد: «درست است که مانند ترکیه و پاکستان در مصر میان اهل تسنن و تشیع «عامل فرقهای» وجود ندارد که بتواند جلوی سرکشی السیسی را بگیرد و بهانه را برای اجتناب از مداخله نظامی زمینی در یمن فراهم کند، ولی عامل مهمتری وجود دارد و آن تجربه خونبار مصر در یمن است که به قیمت کشته شدن 15هزار نفر منتهی شد. در این جنگ، مصر در سال 1926 در یمن مداخله کرد که هزینه سنگینی برای این کشور داشت. تا جایی که اکنون مقوله «ارتش مصر فقط برای دفاع از مصر است» همچنان به منزله «عقیده جنگی» است که همه رؤسای جمهور پس از «جمال عبدالناصر» ملزم هستند که آن را رعایت کنند.
ما نمیتوانیم پایان بحران یمن را پیشبینی کنیم، اما قدر مسلم این است که بحران در این کشور مانند سوریه و لیبی وارد حالتی از تکرار و سکون شد به گونهای که سیاستمداران و نظامیان نیز هیچ چیز تازهای نمیبینند که از آن سخن بگویند.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]