واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پايان ماه عسل غيرواقعي احزاب پاكستان
آسيا- ترجمه - ليدا هادي:
اين روزها در پاكستان صحبت از جدايي نيست.
فقط نواز شريف رهبر دومين حزب عظيم مردم پاكستان با خروج از دولت ائتلافي اين كشور در سيزدهمين روز ماه ميسالجاري يعني شش هفته پس از تشكيل اين ائتلاف خاكستري نشان داد كه ديگر زمان ماه عسل كوتاه احزاب پاكستان به پايان رسيده و آنها با بازگشت دوباره به شرايط ابتدايي بايد مسيري مانند سابق در پيش بگيرند. ائتلاف ناخواسته احزاب پاكستان ديري نپاييد و پاكستان دوباره شرايطي حساس را در پيش خواهد داشت.
آنچه بيش از هر عاملي شريف را به خروج از ياران موتلفه او سوق داد سوءظن و نگراني از اقدام هم پيمانان خود بود. رد پيشنهاد بازگشت به كار 60 قاضي بركنارشده پاكستاني كه در سال پيش از سوي پرويز مشرف رئيسجمهوري اين كشور از قضاوت كنار گذاشته شده بودند و بهانه آنها براي انجام هر اقدامي در سايه قانون اساسي اين توهم را براي شريف به وجود آورد كه او در دولت جديد داراي جايگاهي فراخور نيست.
رهبر حزب مسلم ليگ شاخه نواز كه شرايط ابقا در دولت پاكستان را صرفا ادامه فعاليت اين قضات وضع كرده بود نتوانست آنگونه كه بايد به اجراي خواسته خود بپردازد. در اين ميان آصف زرداري رئيس حزب مردم پاكستان كه هدايت اين ائتلاف را نيز بهعهده دارد به همراه ساير همتايان خود هر گونه تدبيري را صرفا براساس قانون اساسي عنوان ميكند حتي اگر اين امر به فروپاشيدن دولت ائتلافي پاكستان و استعفاي جمعي تمامي وزراي عضو حزب مسلم ليگ نواز شريف منجر شود.
هنوز صحبت از جدايي نيست. استعفاي گروهي وزيران برجسته دولت پاكستان به سركردگي شريف امري بعيد و دور از انتظار نبود، هر چند كه بسيار زودتر از تصور همه اتفاق افتاد. خروج 9 وزير از 25 وزير دولت قدرتمند يوسف رضا گيلاني نخست وزير پاكستان كه خود از طيف حزب مردم است چندان هم نگرانكننده نبود. گرچه بسياري انتظار كودتايي دوباره را در پاكستان ميكشيدند وليكن نواز شريف بار ديگر نشان داد كه با وجود همه اختلافها حمايت خود را از دولت برنمي دارد. شريف با اداي اين جمله كه با همه اختلافها قصد مبارزه و رويارويي با دولت را ندارد نشان داد كه هدف از ائتلاف در پاكستان فراتر از باورهاي ساده مردم بوده است.
خواه حتي اگر اين اتفاق هم روزي روي دهد و شريف به همراه اعضاي گروهش در مقابل حزب مردم هم بايستد در اين ميانه آصف زرداري و همتايان او فقط دو راه احتمالي پيش رو خواهند داشت. آنها يا بايد انتخاباتي ديگر برگزار كنند و مردم را دوباره به پاي صندوقهاي راي بكشانند يا اينكه در حركتي متفاوت از هميشه به فكر همسويي و مساعدت حزب مسلم ليگ پاكستان همان دوستداران پرويزمشرف باشند.
شايد احتمال وقوع هر دو گزينه چنان بعيد و دور از ذهن بود كه آنها تصميم دارند فعلا با خالي نگه داشتن صندليهاي كابينه از سر مسامحه و همزيستي دوباره به همكاران شريف بربيايند. احتمال اين گزينه بيش از هر انتخاب ديگري است. آصف زرداري كه رياست حزب مردم را از بينظير بوتو همسر فقيدش به ارث برده است با تمامي توان سعي دارد از زمينه حمايت گسترده مردمي كه براي او فراهم شده استفاده كند. از سوي ديگر نواز شريف كه بيشترين شمار طرفداران او در پنجاب حضور دارند اميدوار است در فقدان بينظير بوتو خود را بهعنوان رهبري با سابقه در پاكستان با گرايشهاي ملي در ميان مردم اين كشور جاي دهد.
سخت گيري بيمورد او نيز در مورد مسئله قاضيهاي بركنار شده از همين موضوع نشأت ميگيرد. آصف زرداري هم كه طي ماههاي اخير با فقدان بوتو سعي دارد خود را در جايگاه قهرمان آزادي پاكستان معرفي كند بيش از هر فردي در كشور مرهون پرويز مشرف است چرا كه اگر اعلام عفو عمومي مشرف نبود او تا الان هم نميتوانست به پاكستان وارد شود. شريف كه به شدت از ائتلاف زرداري با نيروهاي نظامي حامي مشرف نگران است سعي دارد به اصلاح حزب مسلم ليگ نواز بپردازد.
اين روزها در پاكستان صحبت دوباره از جدايي نيست. فقط پاكستان دوباره در تب وتاب اصلاحات برآمده است.
اكونوميست
تاريخ درج: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 11:59 تاريخ تاييد: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 14:44 تاريخ به روز رساني: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 14:38
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]