واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
آمار سفرهای نوروزی همدان در ابهام/رشد یا کاهش؟
با بررسی سطحی آمارهای ارائه شده توسط دستاندرکاران سفرهای نوروزی در استان همدان با آمارهای متناقض برخورد میکنیم که ذهن هر خوانندهای را مشوش میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، در ایام نوروز هر سال با تشکیل ستادهای تسهیلات و خدمات سفر به میزبانی ادارات و سازمانهای مختلف شاهد ساماندهی هدایت مسافران در همه استانها هستیم و این امر موجب شده تا مسافران زودتر و بهتر برای اسکان و اخذ خدمات در سفر راهنمایی شوند. در چند سال گذشته در پایان تعطیلات نوروزی رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور که به عنوان یکی از معاونین ریاست جمهوری محسوب میشود آمار کلی سفرهای نوروزی، تعداد بازدید از اماکن و جاذبههای گردشگری در سطح کشور را ارائه و اطلاعرسانی میکند. در مراکز استانها مدیران کل میراث با اخذ از دستگاههای خدماترسانی آمار کلی اسکانیافتگان و همچنین بازدید از اماکن را تدوین و جمعبندی کرده که به صورت مرسوم توسط استاندار به عنوان نماینده عالی دولت در استان اعلام میشود.
هدف از این گزارش، بررسی آمارهای اعلامی توسط مراجع و منابع مختلف در سطح استان است تا بتوانیم به دلیل تناقض آماری که اصحاب رسانه را با سئوال مواجه کرده، دست یابیم. در طول 15 روز سفرهای نوروزی آمارهای استان همدان از چند طریق در اختیار رسانهها قرار گرفت که این موضوع باعث ایجاد تناقض آماری در همان روزهای ابتدایی سال شد که با پیگیریهای خبرنگاران به نوعی این اختلافها برطرف شد. به عنوان مثال فرماندار همدان در روزهای اول نوروزی از آمار 11 هزار نفری اسکان در شهر همدان خبر داده بود و در همان روز محمودرضا عراقی معاون عمرانی استاندار در کل استان از اسکان 10 هزار نفری سخن گفت که این موضوع شائبه نداشتن منابع و مأخذ آماری واحد را ایجاد کرده بود. در ادامه تعطیلات نوروزی ریحان سروشمقدم مدیرکل میراث فرهنگی همدان اظهارنظر دیگری به ارائه آمارها کرد و تأکید کرد: در نوروز 94 کاهش مسافرتها در کل کشور مشهود بوده که یکی از دلایل آن شرایط آب و هوایی و دیگری تقارن بهار با ایام فاطمیه است. گفتوگوهای انجام شده با اکثر مسئولان در طول نوروز، خبر از کاهش مسافران نوروزی نسبت به مدت مشابه سال قبل میداد اما استاندار در شورای اداری استان از افزایش هشت درصدی این آمار سخن به میان آورد. نیکبخت در جمعبندی کلی آمار نوروز 94، از ورود 2 میلیون و 300 هزار نفر در ایام عید به استان خبر داد و اضافه کرد: از این تعداد 387 هزار نفر در این استان اقامت داشتند که 250 هزار نفر آنها به صورت مستقیم از دستاندرکاران سفر در استان همدان اسکان گرفتند. همچنین وی از بازدید 735 هزار نفر از آثار تاریخی و توریستی استان همدان خبر داده است.
باز هم در بررسی این آمار به راحتی میتوان فهمید این رقم دور از واقعیت است، به طوری که اگر 387 هزار نفر در استان اسکان گرفته باشند با ضریب دو برابر، تعداد بازدیدکنندگان افزایش داشته؛ اما نکته قابل توجه اینکه هر مسافری برای نخستینَبار به همدان سفر کرده باشد به طور معمول بیشتر از اماکنی مانند آرامگاههای بوعلی و باباطاهر، تپه هگمتانه، شیرسنگی، گنبد علویان، مجموعه تاریخی گنجنامه و دهکده تفریحی پیرامون آن، تپه عباسآباد و همچنین غار علیصدر و لالجین به عنوان پایتخت سفال ایران بازدید میکند. اما مسئولان در تهیه آمارها به ازای ورود هریک از مسافران در این مکانها، آن را به عنوان یک بازدید محاسبه میکنند و به طور معمول هر مسافر پنج تا 10 جاذبه تاریخی و توریستی را از نزدیک بازدید کرده و در اصل به ازای یک نفر 10 بازدید منظور میشود. در پایان این بررسیها پیشنهاد میشود برای جلوگیری از اینگونه تناقض در آمارها و همچنین ارائه آمار واقعی اسکان و بازدید از اماکن تاریخی، به صورت مشخص یک منبع و مأخذ آماری واحد وجود داشته باشد. این اتفاق تنها به همدان محدود نمیشود و در کل کشور با بررسیهای ساده درمییابیم آمارهای اعلامی در بیشتر مواقع به دور از واقعیت است. بارها در همایشها و جلسات مختلف مسئولان استان از همدان به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگری در کشور یاد میکنند اما ارائه آمارهای غیرواقع آنها را از هدف اصلی برای تبدیل این منطقه به قطب گردشگری دورتر خواهد کرد که باید رفع این مشکل مد نظر باشد. ------------------------------- گزارش از: فرشید گلمحمدی ------------------------------- انتهای پیام/89020/ذ40
94/01/18 - 19:28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]