واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
روشی برای تشویق مردم به کتابخوانی کتابهایتان را جا بگذارید + عکس کتابهایتان را در مکانهای عمومی جا بگذارید و به عضویت کتابخانه رایگان جهانی درآیید. این خلاصه جنبشی فرهنگی به نام «کتاب در گردش» یا «Book Crossing» است که اکنون در 132 کشور جهان شناخته شده است.
«کتاب تنها یک دوست نیست، بلکه برای تان دوست هم پیدا می کند»؛ این شعار کسانی است که عضو کمپین بین المللی «کتاب در گردش» هستند و آثاری را که مطالعه کرده اند به رایگان و بدون هیچ ادعایی در مکان های عمومی جا می گذارند تا افراد بیش تری از آن ها استفاده کنند. وب سایت «Book Crossing» در توضیح فعالیت های این گروه نوشته است: این یک کتابخانه جهانی است؛ شبکه اجتماعی هوشمندی که ادبیات را گرامی می دارد و به کتاب ها جان دیگری می بخشد. «کتاب در گردش» به کتاب ها هویتی بی همتا می بخشد؛ همان طور که کتابی از دست یک خواننده به دست دیگری می رسد ، همه آن ها را در یک فضای شبکه مانند به هم متصل می کند. در حال حاضر یک میلیون و 420 هزار و 996 نفر در این زمینه فعالیت دارند و 10 میلیون و 812 هزار و 418 کتاب در 132 کشور جهان در گردش است. این وب سایت هوادارانش را تشویق می کند که به کتاب های شان زندگی دوباره ببخشند و آن ها را به جای خاک خوردن در قفسه ها، به دست خواننده ای جدید بسپارند. آرشیو آنلاین و برچسب هایی که این کمپین در اختیار اعضای داوطلبش قرار می دهد، به آن ها کمک می کند سرنوشت کتاب های اهدایی شان را دنبال کنند و از این طریق با کتاب دوستان دیگر ارتباط بگیرند. این اقدام فرهنگی اکنون در نقاط مختلف جهانی طرفداران بسیاری دارد اما کشور آمریکا و سپس آلمان و انگلیس، بیش ترین سهم را در این کتابخانه جهانی دارند. هلند، فنلاند ، کانادا ، استرالیا ، فرانسه ، پرتغال و اسپانیا هم به ترتیب در این فهرست قرار دارند.
«رون هورنبیکر» مبدع این کمپین فرهنگی بود و در آوریل 2001 رسما این سفر را با همراهی همسرش «کائوری» و دو نفر از دوستانش آغاز کرد. هسته اصلی این جنبش در «سندپونیت» ایالت آیداهوی آمریکا واقع است، اما فعالیت آن بدون کمک های داوطلبانه افرادی از ملیت های مختلف جهانی ممکن نمی شد. وب سایت «هورنبیگر» تا سال 2003 بیش از 113 کتابخوان را به خود جذب کرد و یک سال پس از آن، فرهنگ لغت آکسفورد واژه «book crossing» را به فهرست واژگانش اضافه کرد. سال 2007 بود که سنگاپور عنوان اولین کشور رسمی کمپین کتاب در گردش را از آن خود کرد و با همکاری کتابخانه ملی سنگاپور، 2000 مکان مشخص را برای جا گذاشتن کتاب تعیین کرد. «Book Crossing» در ماه می 2005 دو جایزه صدای مردم را از جوایز «وبی» دریافت کرد و به عنوان بهترین وب سایت اجتماعی ویژه ارتباطات شبکه ای شناخته شد. فعالیت های اعضای «کتاب در گردش»، به جا گذاشتن آثار مورد علاقه شان در پارک و ایستگاه های اتوبوس و مترو، کافه ها، رستوران ها و ... خلاصه نمی شود آنها از طریق وب سایت «Book Crossing» یکدیگر را ملاقات می کنند ، حلقه های کتابخوانی تشکیل می دهند، فهرست آثار برجسته مورد علاقه شان را در اختیار دیگران قرار می دهند ، در فضای مجازی نشست های نقد برگزار می کنند و به صورت سالانه همایش هایی ترتیب می دهند.
عضو شدن در این کمپین بین المللی رایگان است و افراد می توانند با ثبت نام در سایت، آمادگی خود را برای جا گذاشتن کتاب شان و یا بخشیدن آن به یک دوست اعلام کنند و با برچسب منحصربه فردی که برای کتاب شان طراحی می شود ، سرنوشت آن را دنبال کنند. اعضای این گروه همچنین می توانند وب سایت را چک کنند و به شکار کتاب مورد علاقه شان در محلی بروند که جا گذاشته شده و اطلاعات آن در وب سایت ثبت شده است. این سایت خود نقاط مشخصی را برای جا گذاشتن کتاب ها مدنظر قرار داده که اکثرا کافی شاپ ، رستوران و پارک هستند. اعضای «کتاب در گردش» سالانه در ماه آوریل یک گردهمایی جهانی نیز دارند که هر دوره در یک شهر برپا می شود. ملبورن استرالیا ، گوتنبرگ سوئد ، دوبلین ایرلند ، واشنگتن آمریکا و آمستردام هلند از جمله شهرهایی هستند که طی سال های اخیر میزبان کتاب دوستان بوده اند. فعالیت های این جنبش جهانی اما انتقادهایی را هم در پی داشته است؛ همان طور که می توان حدس زد مثلا نویسنده ای به نام «جسیکا آدامز» این فعالیت ها را با بی ارزش شدن کتاب و کاهش فروش آثار ادبی مرتبط می داند اما بسیاری از کتاب دوستان عضو این کمپین مخالفت خود را با آدامز اعلام کرده و در دفاع از خود گفته اند که این وب سایت به خوانندگان کتاب ها ، نویسندگان و ژانرهایی را معرفی می کند که پیش تر هرگز به سراغش نرفته اند. این جنبش تعداد بیش تری از مردم را به کتابخوانی تشویق کرده و عادت داده و هستند کسانی که کتابی را خوانده و پس از علاقه مند شدن به آن، چندین نسخه از آن را خریداری کرده و از این طریق به اشتراک گذاشته اند.(ایسنا) 648
 
دوشنبه 17 فروردین 1394 ساعت 18:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]