واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: ابزارها و مصنوعات سنگی از قدیمیترین آثار شناسایی شده در استان خبرگزاری پانا: ابزارها و مصنوعات سنگی از قدیمیترین آثار شناسایی شده در استان چهارمحال و بختیاری می باشد.
۱۳۹۴ يکشنبه ۹ فروردين ساعت 20:27
به گزارش خبرگزاری پانا،کارشناس روابط عمومی از قدیمی ترین آثار شناسایی شده در استان خبر داد و اظهار داشت: این آثار شامل ابزارها و مصنوعات سنگی مربوط به دوران پارینه سنگی جدید و آغاز دوره نوسنگی است که در غارهای باستانی مناطق اردل لردگان و شهرکرد بدست آمده و مورد مطالعه قرار گرفته است که این آثار حدود ده تا یازده هزار سال قدمت دارد. بردگوریها (گورستان های دسته جمعی)، راه های پلکانی سنگی، سنگ نبشته ها، شیرهای سنگی، کاروانسراهای سنگی از آثار سنگی دوران الیمائی و ساسانیان است که اکنون جزء آثارباستانی مورد محافظت قرار گرفته است.
مسلم اسدالهی با بیان اینکه سنگ تراشی و حجاری به جای مانده یکی از رشتههای بومی استان محسوب میشود که پیشینه آن به قرن های متمادی برمیگردد افزود: از قدیم الایام کلیه مصنوعات و ابزارکار موردنیاز شامل : سنگ های آسیاب، آردچی، ناودان ، هاون انواع شیرهای سنگی و ... ساخته می شد که متأسفانه به دلایل مختلف اکثر مصنوعات سنگی ذکر شده مورداستفاده گسترده مردم قرار نگرفته و تنها در مناطق عشایری روستاهای دوردست بصورت محدود مورد کاربری و مصرف قرار دارد.
وی در ادامه گفت: مرکز مهم حجاری و سنگ تراشی در شهرکرد، هفشجان و فارسان می باشد که اغلب صنعتگران این رشته در حال حاضر بصورت محدود و براساس سفارش اقدام به تولید انواع مصنوعات سنگی شامل: هاون، شیرهای سنگی، ناودان، آدرچی و سنگ های قبور می نمایند.
اسدالهی با اشاره به اینکه شیرهای سنگی نمادی از شجاعت و دلاوری می باشد اذعان داشت: هرگاه بزرگی از منطقه فوت می نمود به فراخور کسوت ایشان شیرسنگی منقوش به خنجر و اسب و درصورتیکه شخصیت مذهبی و علمی داشته در پهلوی شیرسنگی عبارت لااله الا الله و محمداًرسول الله مزین می گشت که هم اکنون نیز در مناطق عشایری و روستایی این رسم وجود دارد.
وی بیان داشت: در ساخت و تراش شیرهای سنگی از سنگ های بومی معروف به بزلر استفاده می شود که این سنگ در اطراف و اکناف منطقه وجود دارد و بدون هیچگونه پرداخت وجه و بدون محدودیت به کارگاه حمل میگردد.
ابزارکار حجاری و سنگ تراشی همان ابزار سنتی و اولیه است کــه قرنها پیش مورد استفاده قرار می گرفت. انواع پتک و چکش های سنگین و نیمه سنگین ، انواع قلم های فولادی با لبه های الماسی که بنا به نوع کاربرد بصورت دست ساز ساخته می شوند.
همانگونه که در سطور بالا اشاره شد به علت عدم مصرف تولیدات سنگی در منطقه توسط عامه مردم تولید این نوع مصنوعات منحصر به اخذ سفارش و تنها در معدود مناطق روستایی و عشایری صورت می پذیرد.
پس از حمل سنگ موردنیاز (اندازه با توجه به حجم کاری که می خواهند انجام دهند) به محل کارگاهها ابتدا شکل اولیه و آناتومی آن را طراحی و سپس بوسیله قلم و چکش نسبت به تکمیل اشکال و اندام آن اقدام میگردد. اغلب طرح ها و اشکال در سنگ تراشی و ساخت احجام سنگی هندسی و انتزاعی است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]