واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ایران گردی در نوروز/ دیدار از دیار مینودری، قزوین
قزوین، دیار مینودری، با داشتن آثار تاریخی، آب انبارها، کاروانسرا، دروازه های قدیمی، طبیعت و مناظر چشم نواز، شکوه طبیعت زیبای خود در الموت و شمیران آماده میزبانی از مسافران و گردشگران نوروزی است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، استان قزوین با داشتن موقعیت جغرافیایی مناسب، هزاران اثر تاریخی، آب انبار، کاروانسرا، مسجد، امامزاده، خانه تاریخی، مراکز دیدنی، طبیعی و چشم اندازهای زیبا می تواند مقصد مناسبی برای گردشگران نوروزی باشد و ساعت ها و روزهای خوشی را برای میهمانان گوشه و کنار کشور فراهم کند.
این استان که در حوزه مرکزی ایران با مساحتی معادل ۱۵۸۲۱ کیلومتر مربع بین ۴۸ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۵۰ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۳۷ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه عرض شمالی قرار دارد، از شمال به استان های مازندران و گیلان، از غرب به استان های همدان و زنجان، از جنوب به استان مرکزی و از شرق به استان تهران محدود می شود.
رشته کوه های البرز مرکزی و کوه های رامند و خرقان از سه جهت استان را فرا گرفته و دشت گسترده ای را به وجود آورده اند که از شمال به جنوب ۷۵ کیلومتر و از شرق به غرب حدود ۹۵ کیلومتر است. ارتفاعات شمال استان به بیش از ۴۰۰۰ متر و جنوب غربی به ۲۷۰۰ متر از سطح دریا می رسد. کوه های معروف آن سیالان، شاه البرز، خشچال، سفید کوه، شجاع الدین، اله تره، رامند، آق داغ، خرقان، ساری داغ، سلطان پیر، سیاه کوه است. سیالان با ۴۱۷۵ و شاه البرز با ۴۰۵۶ متر بلندتر از دیگران است. محدوده مرکزی و شرق استان که دشت پهناور قزوین را تشکیل داده دارای شیبی است که از شمال غرب به جنوب شرق امتداد یافته و در پائین ترین نقطه ۱۱۳۰ متر است کمترین نقطه استان از سطح دریا با ۳۰۰ متر در منطقه طارم سفلی و کناره های دریاچه سد سفیدرود واقع شده که تفاوت آشکاری را از نظر توپوگرافی به وجود آورده است.
اقلیم آب و هوایی: موقعیت جغرافیایی استان قزوین
ساختار توپوگرافیکی متفاوت، شرایط اقلیمی مختلفی را در پهنه جغرافیایی استان به وجود آورده که با نوسان آشکاری همراه است و این گوناگونی برحسب عوامل و عناصر متاثر در شرایط آب و هوایی چهار محدوده جغرافیایی را برجسته می سازد که آب و هوای سرد کوهستانی که نواحی شمالی و نیز ارتفاعات جنوب غربی استان را در بر می گیرد و آب و هوای معتدل کوهپایه ها و دامنه ها که آب و هوای نسبتا خشک تانیمه خشک نواحی مرکزی دشت قزوین و بوئین و آب و هوای مرطوب گرمسیری در بخش هایی از تارم و دره شاهرود است.
میانگین بارندگی استان در حدود ۳۳۰ میلی متر در سال است که بررسی کلیموگرام نشان می دهد بارانی ترین ماه سال فروردین و خشک ترین ماه تیر بوده، میزان بارش با شرایط توپوگرافیکی متغیر است به نحوی که مناطق کوهستانی نسبت به پایکوه ها و اراضی واقع در دشت از بارش بیشتری برخوردارند.
دو جریان عمده باد گرم و سرد در استان وجود دارد که آن را «باد مه» و «باد راز» می نامند. جریان باد گرم – شره – که از جهت جنوب شرقی به شمال غربی می وزد موجب افزایش دما و تبخیر و کاهش چشمگیر رطوبت می شود. باد سرد ـ مه ـ که از شمال و شمال غربی جریان می یابد تحت تاثیر سامانه های پرفشار عمل می کند و به افزایش سردی و رطوبت می انجامد.
آب های سطحی استان در دو حوزه آبریز جاری است که حوزه شمالی که از رودخانه های طالقان رود و الموت رود که در منطقه شیرکوه به هم می پیوندند و رود پرآب شاهرود را به وجود می آورند. رودخانه های خارود، نینه رود، اربدیان، وجینک، سردرود، تارولات، گرمارود و اندج رود نیز در مسیر به سوی سد سپیدرود به آن می ریزند که شاهرود با میزان حدود ۱۱۵۰ میلیون مترمکعب در شهر لوشان از استان خارج می شود.
همچنین حوزه آبریز جنوبی (شور) که رودخانه های حاجی عرب، ابهررود و خررود را شامل می شود. بیش از چهل رود فصلی دامنه های جنوبی البرز از جمله ارنزک و دیزج نیز در آن جاری است.
سرای رضوی و سرای سعدالسلطنه قزوین
بنای کاروانسرای رضوی بنا بر گفته های مختلف متعلق به عصرسلطنت «شاه تهماسب صفوی» یا عهد سلطنت فتحعلی شاه قاجار است.
این سرا به صورت دو ایوانی ساخته شده و مجموعه حجره ها در دو طبقه گرداگرد حیاط مستطیل شکل آن را فرا گرفته اند، حجره های موجود در زاویه اضلاع، به صورت سه گوش ساخته شده وطاق نماهایی با عمق وعرض بیشتر دارند و در لچکی سقف طاق نمای آنها تزئینات آجرکاری به شیوه حصیری دیده می شود. هشتی مرکزی ایوان غربی که با در بزرگی به بازار بزازها متصل می شود دارای گنبدی آجری با کاشی کاری زیباست.
سرای سعدالسلطنه در گذشته به صورت کاروانسرا بود و از آن به عنوان بارانداز کاروانیان و از شترخان آن برای چهارپایان آنها استفاده می شد که به دستور سعدالسلطنه حاکم وقت قاجاریه قزوین ساخته شد.
ارزشمندترین قسمت این بنا، چهار سوق آن است که از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده و بر فراز آن گنبد بزرگ کاشی کاری شده ای قرار دارد.
چهار طرف گنبد را چهار نیم گنبد با رسمی بندی و نورگیر فرا گرفته اند که فضا را بزرگ تر نشان می دهند، سرای سعدالسلطنه با وسعتی حدود شش و دو دهم هکتار یکی از کامل ترین و بزرگ ترین سراهای تجاری ایران است.
عمارت چهل ستون قزوین
این بنای تاریخی که یادگاری از دوره صفویه است، در وسط یک باغ قرار گرفته و در دو طبقه ساخته شده و تالار بزرگی دارد و در روزگار رونق، دارای درب های خاتم کاری، راه روهایی با تزیینات نقاشی، کاشی کاری و طلاکاری جالب بوده که به مرور زمان، این تزئینات از میان رفته و یا زیبایی اولیه خود را از دست داده است.
عمارت باغ سپهدار قزوین
این باغ مشجر و محصور به محمد ولی خان سپهسالار تنکابنی منسوب و دارای عمارتی دوطبقه با حوض و آب جاری است.
این عمارت به اوائل دوران پهلوی تعلق دارد و نمای ضلع شمالی این بنا رو به سمت خیابان فلسطین است، این عمارت شبیه کوشک ساخته شده وایوانی به صورت غلام گردشی دور آن قراردارد.
در طبقه همکف این عمارت، یک راهرو یا سالن مرکزی و تعدادی اتاق با کاربری خدماتی و در طبقه بالای آن یک تالار مستطیل شکل کشیده و تعدادی اتاق قرارگرفته است.
ضلع شرقی و غربی این بنادارای هفت ستون و دوستون مشترک درتقاطع اضلاع است و در اضلاع شمالی و جنوبی آن پنج ستون وجود دارد همچنین کف عمارت اندکی بالاتر از کف حیاط قرارگرفته است.
غار قلعه کرد بوئین زهرا
غار قلعه کرد در ۲۰ کیلومتری برج های دوگانه خرقان در دهستان حصار از توابع شهر آبگرم از محدوده شهرستان بوئین زهرا قرار دارد.
این غار در ً۳۰ َ۵۱ ْ۴۸ درازای خاوری و ً۵۴ َ۴۷ ْ۳۵ پهنای شمالی و ارتفاع ۲۰۶۴ متری از سطح دریا واقع شده که پس از عبور از دهانه غار و فرود از یک چاه پانزده متری، تالاری به وسعت بیش از یک هزار مترمربع دیده می شود که دارای چکیده ها و چکنده های (استالاگتیت و استالاگمیت) زیبایی است.
رطوبت بالا، نقاشی های دیواری که نشان از انسان زی بودن غار در سال های دیرین دارد و حوضچه های آب از ویژگی های جالب غار قلعه کرد است.
قدمت این غار به دوره الیگومیوس و دوران سوم زمین شناسی می رسد که تا چهل میلیون سال پیش تخمین زده می شود.
استان قزوین ده ها آثار تاریخی و طبیعی زیبای دیگر هم دارد و شما را به دیدن این شهر مینودری و دروازه بهشت دعوت می کنیم تا میهمان مردم خونگرم این خطه از میهن اسلامی باشید و نوروز خود را با خاطرات ماندگار و بانشاطی ثبت و ضبط کنید. منبع: مهر
شنبه ۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]