واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: موزه نظامي انزلي گذرگاهي از تاريخ
داخلي. فرهنگي. موزه.
در كنارآبهاي نيلگون خزر در شهر بندري انزلي عمارت سپيد زيبايي از ميان درختان نارنج و سرو و كاج سرك كشيده كه "موزه نظامي" نام دارد.
اين عمارت زيبا با پنجرههاي بزرگ از شمال به روي خزر و چشمانداز زيباي آن و از سمت جنوب به سرسبزي و زيبايي يك باغ پرطراوت آغوش گشوده است.
گرچه اين موزه نام نظامي را بر خود دارد اما بناي زيبا و اشياي ظريف و هنرمندانه آن بر وجهه خشك و نظامي سلاحهاي موجود چيرگي دارد.
در واقع "موزه نظامي" انزلي يا همان "كاخ ميان پشته" تلفيقي از ظرافت ، زيبايي و هنر معماري با جلوههايي از سلحشوري و رزمآوري است.
اين بناي زيبا همچون قوي سپيدي درباغ دلگشايي ماوا گزيده كه عطر بهار نارنجهايش مشام هر ديداركنندهاي را نوازش ميدهد.
ساخت بناي كاخ ميان پشته به دستور رضاخان و به دست مهندسان ايراني در سال ۱۳۰۸آغاز شد و پس از دو سال به پايان رسيد.
اين بنا در يك هزار و ۱۶۸متر مربع زيربنا در دو طبقه ساخته شده است.
بدنه ساختمان از سنگ و دو جداره ساخته شده و بين دو جدار آن حدود ۱۰ سانتي متر فاصله نهادهاند.
در اتاقها و حتي قسمتهاي بيروني هواكشهايي با توريهاي فلزي تعبيه شده است تا ساختمان از رطوبت محفوظ بماند.
كاخ را طوري ساختهاند كه درست بر وسط دو موج شكن نظاره دارد. ساختمان داراي يك در بزرگ از سمت شمال است كه طرحي از يك خورشيد در حال غروب را بر خود دارد.
پس از يك راهروي پهن سرسراي كاخ نمايان ميشود و با دو رديف پلكان وسيع و متقارني از دو سو به طبقه بالا منتهي ميگردد.
در ميان اين دو رديف پله نيز پنجره چوبي دلبازي با طرحي از يك خورشيد كامل قرار دارد.
كاخ داراي يك سرسراي وسيع ، ۱۱اتاق و يك سالن پذيرايي با چهار سرويس حمام و دستشويي است. سقف همه اتاقها بتون مسلح بوده و روي آن به شكل زيبا و هنرمندانهاي گچبري شده و در زوايا با تعدادي مجسمههاي كوچك گچي تزئين شده است.
از جمله كارهاي هنري اين ساختمان پلهاي است بنا نهاده بر روي يك ستون كه طبقات را به هم وصل ميكند به طوريكه اگر شخصي زير شيرواني ساختمان هم باشد ميتواند كف زيرين را ببيند.
كاخ ميان پشته بعد از انقلاب اسلامي چند سالي بلا استفاده مانده و از سال ۱۳۶۷شمسي پس از تعميرات اساسي و تعويض حلبهاي شيرواني، به موزه نيروي دريايي تبديل شد.
طبقه پايين شامل سلاحهاي سبك و ابزار نظامي دورانهاي مختلف از صفويه و زنديه تا دوره رضاخان است در ميان اين اشيا از سپر پوست كرگدن گرفته تا لباسهاي زرهي و و كلاهخود و از سلاحهاي سبك مانند ششلول و هفت تير تا تفنگهاي بزرگ قلعهاي و تفنگهاي سنگ چخماق ديده ميشود.
همچنين ماكتهايي از ناوهاي جنگي در قفسههاي شيشهاي قرار داده شده است.
در طبقه دوم اشياي مربوط به كاخ از مبلمان گرفته تا قفسههاي چوبي منبت كاري شده بسيار زيبا، شمعدانهاي برنزي ، ظروف كريستال و هديههايي كه سران كشورهاي ديگر به رضاخان هديه دادهاند، وجود دارد.
تابلوي نقاشي از ناصرالدين شاه و تابلوي كبك آويز كمال الملك در ميان تعداد ديگري آثار نقاشي بر ديوارهاي كاخ خودنمايي ميكند.
راديو ضبط مبلهاي كه هيتلر به رضاخان هديه داده، ميز كار بسيار زيباي چوبي كه بر روي پايههاي چوبين قطوري به شكل چهار شير قرار گرفته و لوستر بزرگي كه از چوب ساخته شده برخي از اشياي بسيار جالب توجه كاخ هستند.
در همه اتاقها شومينه ديواري تعبيه شده است. پنجرههاي بزرگ و دلباز پذيراي نور خورشيد هستند و اين امكان را براي ديداركنندگان مهيا ميكنند كه زواياي مختلف باغ و موجشكن را ببينند.
در گچبريهاي ساخته شده روي سقف علاوه بر تصاوير گل و ريحان ، تصاوير سر شير نيز ديده ميشود.
گرچه تانكها، توپها و سلاحهاي سنگين و نيمه سنگيني كه در گوشه و كنار باغ نهاده شده فضايي نظامي را در ذهن تداعي ميكند اما نتوانسته عطر بهار نارنجها و لطافت رياحين و درختان باغ را تحتالشعاع قرار دهد.
محيط چنان الهامبخش است كه افراد با ذوق را ساعتها بيخود از خويشتن به تماشا وا ميدارد.
مدير موزه نظامي نيروي دريايي بندرانزلي به مناسبت روز جهاني موزه و ميراث فرهنگي گفت: اين بنا در سالهاي ۱۳۸۰و ۸۱به دستور فرماندهي نيروي دريايي و زير نظر سازمان ميراث فرهنگي مرمت و تعمير شد.
"محمود سيف" افزود: هر ساله حدود پنج هزار گردشگر داخلي و خارجي از اين موزه ديدن ميكنند.
ديداركنندگان از اين موزه هيچگاه ظرافت ، زيبايي و هنر به كار گرفته شده در ساخت بنا و همچنين آثار حفظ شده و درسهاي مانده از تاريخ سلاحهاي به نمايش درآمده در آن را از ياد نخواهند برد.
شما نيز اگر به شهر ساحلي انزلي سفر كرديد و پس از گذر از پل غازيان دو گوي فلزي بزرگ سياه را نهاده بر دروازه باغي سبز ديديد، اندكي تامل كنيد و سري به موزه بزنيد ، مطمئن باشيد خاطره آن سوغاتي به ياد ماندني است.
يکشنبه 29 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 538]