واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ اسفند ۱۳۹۳ (۱۳:۴۲ب.ظ)
پيشرفتهاي تهران را با افتخار ميتوان به جهان نشان داد معاون عملي و فنآوري رييس جمهور در ديدار دو ساعت و نيمه خود از مرکز کنترل ترافيک پايتخت، از نزديک با پيشرفتهاي تهران در ارتباط با سيستمهاي هوشمند حمل و نقل و ترافيک (ITS) آشنا شده و در جريان اقدامات و فعاليتهاي مديريت شهري در زمينه مديريت و کنترل هوشمند ترافيک تهران قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري موج، سورنا ستاري معاون رييسجمهور در اين ديدار که به ميزباني تشکري هاشمي معاون شهردار تهران انجام شد، گفت: با استفاده از ظرفيت بخش خصوصي و تبديل مجموعه علمي و اجرايي که با آن معاونت همکاري دارند به شرکتهاي دانشبنيان، ميتوان تسهيلات و معافيتهاي ويژه اين شرکتها را براي مجموعههاي همکار معاونت حملونقل و ترافيک در نظر گرفت.
وي با اعلام اينکه همکاري پارکهاي علم و فنآوري در زمينه فعاليتهاي علمي مديريت شهري امکانپذير است، تأکيد کرد: سيستمهاي هوشمند حملونقل و ترافيک از الزامات شهر هوشمند است و ازاينرو مديريت شهري تا ميتواند، بايد اين سسيستمها را گسترش دهد و در اين مسير معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري نيز از هيچ تلاشي فروگذار نميکند.
معاون رييسجمهور در بخش ديگري از صحبتهاي خود، موتورسيکلتهاي بنزيني و انبوه تخلفات راکبان آنها را از اصليترين مشکلات ترافيک تهران دانست و اظهار کرد: بهعنوان نمونه، پديده پيک موتوري به اين شکل که در تهران شاهد آن هستيم و در آن سرعت و ويراژ دادن براي رساندن بسته موردنظر به مقصد حرف اول را ميزند، در هيچ جاي دنيا وجود ندارد و ازاينرو، اين پديده که متأثر از نوع فعاليت منحصربهفرد موتورسيکلت در تهران است، بايد ساختارمند شده و تحت مديريت درآيد.
دکتر ستاري جايگزيني موتورسيکلتهاي برقي بهجاي موتورسيکلتهاي بنزيني را راهحل مؤثري براي کاهش مشکلات موتورسيکلتها دانست و تصريح کرد: کاربري موتورسيکلت در کشورمان درست تعريفنشده و بايد نسبت به تغيير آن اقدام کرد و موتورسيکلت برقي راهکار مناسبي براي اين تغيير کاربري است.
وي با تأکيد بر اينکه هزينه استفاده از حملونقل شخصي در تهران بايد بالا برود و البته پيشنياز اين امر گسترش حملونقل عمومي است، اضافه کرد: تهران آنقدر گسترش پيداکرده و بزرگشده که پاسخگويي به انبوه نيازهاي شهروندان آن با توجه به محدوديتهاي موجود کاري سخت و طاقتفرساست.
رييس بنياد ملي نخبگان با اشاره به اينکه مديريت شهري تهران در اقدامات خود مصمم است، اظهار کرد: بهعنوان نمونه، باوجود مخالفت وزارت کشور وقت در دولت قبل، شهرداري تهران نسبت به راهاندازي اولين خط BRT اقدام کرد و رفتهرفته اين پروژه را گسترش داد.
دکتر ستاري بابيان اينکه معاونت حملونقل و ترافيک شهرداري تهران باوجود محدوديتهاي موجود واقعاً زحمت ميکشند و تمام تلاش خود را مينمايد تا مسائل و مشکلات ترافيکي شهر کمتر شوند، تصريح کرد: زحمات اين مجموعه شايسته تقدير است و ازاينرو پيشرفتهاي تهران در حوزههاي مختلف ازجمله حوزه حملونقل و ترافيک را باافتخار ميتوان به جهان نشان داد و براي دنيا به نمايش گذاشت.
وي با تأکيد بر اينکه توسعه فنآوري در هر شهر، نماد بهبود زندگي شهروندان آن است و توسعه سيستمهاي ITS نيز از آن متأثر ميشود، اضافه کرد: توسعه تکنولوژي در مديريت ترافيک از طريق کاهش اتلاف وقت و افزايش آرامش و ايمني به کمک مردم شهر ميآيد و معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري آمادگي دارد تا در حوزههاي نرمافزاري و سختافزاري ترافيک، حداکثر همکاري را با مديريت شهري داشته باشد.
قبل از سخنان معاون رييسجمهور، معاون شهردار تهران با ارائه گزارشي از وضعيت ترافيک پايتخت با تأکيد بر نظام يکپارچه سيستمهاي هوشمند حملونقل و ترافيک (ITS) گفت: نظارت چشمي و دستي و مديريت ميداني ترافيک تهران به نظارت هوشمند و سيستمي و مديريت اطلاعات تبديلشده است و امروزه مديريت ترافيک در کلانشهر تهران همپا با کلانشهرهاي پيشرفته جهان پيش ميرود و بهروز ميشود.
مهندس تشکري هاشمي با اعلام اينکه امروز مديريت شهري تهران بر دانش ساخت مترو تسلط کامل دارد، تصريح کرد: در احداث ايستگاهها و خطوط مترو صد در صد و در توليد واگن و تأمين تجهيزات مترو حداقل ۶۰ درصد به خودکفايي رسيدهايم و امروز باافتخار و اقتدار اعلام ميکنيم در اين حوزه دانشبنيان بينياز شدهايم.
گفتني است در پايان اين جلسه معاون علمي و فنآوري رييسجمهور از نمايشگاه کوچکي از تجهيزات ترافيکي که در مرکز کنترل ترافيک پايتخت برپاشده بود، ديدن کرده و ضمن ديدار از سالن اصلي اين مرکز، با حضور در استوديو صداي شهر راديو تهران بهصورت زنده با شهروندان تهراني گفتوگو کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4]