واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تاكتيكهاي انتخاباتي در اردوگاه اصلاحات
نویسنده : محمد ابراهيمي
در دنياي امروز به موازات اهميت و ضرورت استقرار نظامهاي مردمسالار، انتخابات و ساز و كارهاي برگزاري آزادانه، امن و سالم آن نيز به عنوان مظهر دموكراسي حائز اهميت بوده و از ويژگيهاي برجسته نظام سياسي مستقر محسوب ميشود. از اين منظر، نظام انتخاباتي جمهوري اسلامي ايران با مكانيزم منحصر به فرد خود توانسته است بستر برگزاري حدود 31 انتخابات آزاد، امن و سالم را در طول عمر مبارك 37 ساله انقلاب و نظام اسلامي فراهم آورد و حد نصاب بسيار خوبي از دموكراسي را به اعتراف خود غربيها در جهان به نمايش بگذارد.
با وجود زمان باقيمانده تا انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي، فعاليت احزاب و گروههاي سياسي رنگ و بوي تازهاي به خود گرفته و فعاليتهاي آنها با هدف پيروزي در انتخابات تعريف ميشود. در اين بين، هر اردوگاه سياسي كه از ساماندهي مناسبتر و انسجام دروني بيشتري برخوردار باشد، ظرفيت بيشتري براي موفقيت در رقابت انتخاباتي خواهد داشت. پيروزي هر يك از جريانهاي صحنه انتخابات مجلس شوراي اسلامي، به تناسب گفتمان و دوري و نزديكي آنها با گفتمان انقلاب اسلامي ميتواند انتخابات رياست جمهوري دوازدهم را تحت الشعاع قرار دهد و در نتيجه بر روند تكاملي انقلاب اسلامي تأثير بگذارد.
در اوضاع كنوني هر سه اردوگاه اصولگرايان، اصلاحطلبان و اعتداليون از نقاط ضعف و قوتي برخوردارند و موانع و فرصتهايي نيز پيش روي آنان قرار دارد. جبهه اصلاحات خود را شريك و حتي عامل اصلي پيروزي آقاي دكتر روحاني ميداند بنابراين فرصت پيش آمده را مغتنم شمرده و به دنبال سازماندهي، چينش سناريوهاي احتمالي و ارائه راهكارهاي اجرايي جهت به دست آوردن كرسيهاي مجلس دهم است. در جبهه اصلاحات جريانات مختلف فكري، سياسي وجود دارند كه معمولاً رهبري بخش مهمي از جريان فكري در اين مجموعه توسط تئوريسينهاي غربي ديكته و اجرايي ميگردد كه پرداختن به آنها در اين سطور نميگنجد اما دكترين نظام اسلامي در مواجهه با جريانها و گروههاي سياسي همواره تلاش براي جذب حداكثري و دفع حداقلي بوده است. يادمان باشد، خطاهاي راهبردي جريان اصلاحطلب موجب شد تا در انتخابات سال 88 مرزهاي آنان و ضدانقلاب به هم ريخته و اردوگاه واحد اصلاحطلبي- فتنهگري شكل بگيرد كه اين مسئله عوارض جبرانناپذيري را براي جريان اصلاحطلب به همراه داشته است. اين خطاي راهبردي ناشي از بيتوجهي به توصيهها و هشدارهايي بود كه حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبري بارها به آن تأكيد داشتهاند.
اگر چه خاستگاه فتنه اردوگاه اصلاحطلبي بود، اما نگاه نظام اسلامي آن نيست كه قاعده اين هماني را بين اصلاحطلبان و فتنهگران جاري سازد. راهبرد اصلي نظام و در رأس آن رهبر معظم انقلاب اسلامي در مواجهه با اردوگاه اصلاحطلبي در طول چند سال گذشته، تلاش براي بازگشت اصلاحطلبان اصيل و معتقد به مباني اسلامي، انقلابي به دامان انقلاب اسلامي بوده است. بنابراين راه برونرفت از اين وضعيت و بازسازي مجدد اردوگاه اصلاحطلبي منهاي فتنهگران بستگي به اراده و تصميمگيري بزرگان اصلاحطلب دارد كه با بازتعريف اصول و شفافسازي مرزها و برائت از فتنهگران امكان آن فراهم خواهد شد.
به نظر ميرسد جبهه اصلاحات سرمست از پيروزي 24 خرداد 92 و اميد به سرمايه اجتماعي توليد شده، تاكتيكهاي ذيل را تا حصول نتيجه نهايي دنبال خواهد كرد:
1- داشتن استراتژي واحد براي پيروزي در انتخابات، عملكرد جبههاي و وحدت رويه نامزدهاي اصلاحطلب
2- جلسات مستمر با ليدر خود، براي رسيدن به ليست مشتركي كه او و هاشمي آن را امضا كنند
3- فشار به دولت براي تغيير وزير كشور براي رسيدن به اهداف مدنظر
4- اختلافافكني بين اصولگرايان
5- تلاش براي ورود احمدينژاد به انتخابات و متشنج كردن اردوگاه اصولگرايان
6- تشويق شخصيتها و افراد اصولگرا مثل آقايان لاريجاني، ناطقنوري و ديگران در ايجاد تشكل يا پيوستن به جبهه اعتدال
7- تلاش جهت ائتلاف برخي اصولگرايان بدلي با اصلاحطلبان
8- بهرهبرداري از همه ظرفيتها و بسيج نيروها و بهكارگيري و معرفي چهرههاي سفيد
9- همراهي، مديريت و نهايتاً جذب تشكل ندا و جلوگيري از انشقاق در اصلاحات
10- فعال كردن و بهرهبرداري از جنبش دانشجويي
11- هماهنگي و همسويي در فضاسازي رسانهاي براي ايجاد فضايي دو قطبي
12- نسبت دادن مفاسد اقتصادي به رقيب، پروندهسازي، جنجال رسانهاي و مديريت افكار عمومي
13- كاناليزه كردن افكار عمومي با سوءاستفاده از تدبير زيباي رهبري حكيم كه فرمودند «رأي مردم حقالناس است» و بهرهبرداري سياسي، جناحي، تشكيلاتي از اين فرمايش معظمله نهايتاً مانيفست نانوشته جريان اصلاحات در انتخابات آينده ائتلاف با مجموعه دولت است. برآوردها نشان ميدهد كه اين ائتلاف بيش از آنكه استراتژيك باشد تاكتيكي است. البته نكتهاي كه در اين بحث ميتوان بدان اشاره كرد، آن است كه ظرفيت برخي همسوييها و همگراييها در برخي تصميمات سياسي ميان اين دو قابل تصور است كه سياستهاي هستهاي و چگونگي تعامل و مواجهه با اصولگرايان از جمله آن موارد است. در جبهه اصلاحات مديريت واحد زير چتر ليدر اين جريان در دستور كار قرار دارد.
هرچند به دليل روحياتي كه دارد زود منزوي ميشود اما اتاق فكر اصلاحات معتقد است نبايد رهبري اصلاحات به اضلاع تغيير پيدا كند و با دولت به طور كامل گره بخورد. اما دولت به دليل نداشتن بدنه اجتماعي مناسب و قابل قبول، نيازمند همراهي و همپوشاني با اصلاحات در انتخابات آينده مجلس است و اصلاحات به دليل عدم مقبوليت و مشروعيت مناسب در خبرگان رهبري به دنبال بهرهبرداري از جايگاه جناب آقاي دكتر روحاني در انتخابات آينده خبرگان است. يحتمل جبهه اصلاحات سناريوهاي متفاوتي براي انتخابات آينده مدنظردارد. سناريوي اول؛ رقابت درون گروهي در جبهه اصلاحات با همراهي دولت. در اين بخش معتقدند اصولگرايان اقبالي ندارند. سناريوي دوم؛ رقابت اصولگرايان متأخر از ولايت ذيل پرچم اعتدال با اصلاحات. سناريوي سوم؛ ظهور و بروز طرفداران احمدينژاد ذيل پرچم گفتمان امام و رهبري كه ميتوانند درحوزههاي تك كرسي (شهرستانهاي كوچك و مناطق محروم) يك پنجم كرسيهاي مجلس را به دست بياورند. سناريوي چهارم؛ پيروزي اصولگرايان با توجه به ناكارآمدي اقتصادي و سياسي دولت. بنابراين اصلاحات براي همه سناريوهاي احتمالي، راهكارهايي را اتخاذ كرده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]