واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گام های لرزان پاکستان و هند به سوی عادی سازی روابط اسلام آباد - ایرنا - بعد از سپری شدن دوره کم سابقه تشدید تنش ها در چند ماه اخیر میان هند و پاکستان، قائم مقام وزیر امور خارجه دولت دهلی نو امروز وارد اسلام آباد شد تا شاید دو همسایه ناسازگار بتواند گام هایی هرچند لرزان و محتاطانه به سود اعتمادسازی و عادی سازی روابط بردارند.
دولت پاکستان اعلام کرده است که در جریان سفر جی شنکر به اسلام آباد، تمام مسایل میان دو کشور از جمله مساله کشمیر مورد بحث و گفت و گو قرار خواهد گرفت.
از بهار سال جاری تا کنون روابط دو کشور همسایه شاهد تحولات، تنش ها و افت و خیزهای زیادی بوده است و لغو برنامه مذاکرات دو کشور در سطح قائم مقام وزیران خارجه دو طرف در شهریور ماه و تشدید کم سابقه آتشباری ها و تنش های مرزی بعد از لغو این مذاکرات، اوج تنش در روابط دو کشور بود.
اکنون حضور جی شنکر در اسلام آباد حاکی از کاهش نسبی تنش ها و شکل گیری زمینه ای نه چندان مطمئن برای آغاز روند صلح و آشتی پاکستان و هند است.
اگرچه دولت پاکستان از تصمیم دهلی نو بر ای اعزام این دیپلمات ارشد خود به اسلام آباد اسقبال کرده است اما با توجه به اظهارنظرهای روزهای گذشته برخی مقامات عالی پاکستان در خصوص هند و ریشه عمیق باورهای ضد هندی در وجود افکار عمومی پاکستان از یک سو، و وجود فضای نسبتا مشابه در هند نسبت به پاکستان، نمی توان به نتیجه بخش بود این دیدار حتی برای نخستین گام قابل قبول دو طرف به سمت کنار گذاشتن اختلافات، چندان امیدوار بود.
خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان روز گذشته و در آستانه سفر مهم قائم مقام وزیر امور خارجه هند به اسلام آباد، با تاکید بر اینکه کشورش بدنبال روابط دوستانه با تمام همسایگان است، در عین حال هند را متهم به تلاش برای ایجاد ناآرامی در منطقه کرد.
همچنین در روزهای گذشته، ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان در پیامی با لحن تهدید آمیز خطاب به هند گفت: نقض مکرر آتش بس در نوار مرزی از سوی نیروهای هندی، تلاش پاکستان برای مبارزه با تروریسم را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر این گونه اقدامات تحریک آمیز از سوی هند ادامه یابد، با پاسخ کوبنده ارتش پاکستان مواجه خواهد شد.
طرف هندی نیز در ماه گذشته بارها از سوی پاکستان متهم به نقض آتش بس در خط کنترل مرزی شده است و در جریان آتشباری های مرزی طی شش ماه اخیر، دهها نفر از غیرنظامیان ساکن مناطق مرزی کشته شدند که بیشتر آنها از ساکنان طرف پاکستانی بودند.
حادثه ماه گذشته غرق شدن یک لنچ پاکستانی و اعتراف صریح یکی از فرماندهان نیروی دریایی ارتش هند مبنی بر اینکه نیروهای هندی این قایق را هدف قرار داده اند، عامل دیگری برای عمیق تر شدن اختلافات دوطرف و دلیلی دیگری است برای اینکه نتوان به حصول نتایج قابل توجه از مذاکرات امروز و فردا چندان امیدوار بود.
دو کشور که همواره یکدیگر را متهم به ایجاد نامنی و ناآرامی در مناطق مرزی و منطقه می کنند، تا چندی پیش چندان تمایلی به مذاکراه نداشتند اما بعد از سفر ماه گذشته باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا به هند، دهلی نو برای پیشقدم شدن در مسیر از سرگیری مذاکرات با پاکستان از سوی اوباما تحت فشار قرار گرفت.
به دنبال سفر اوباما به دهلی نود، نارندرا مودی نخست وزیر هند حدود سه هفته پیش در تماس تلفنی با ˈمحمد نواز شریفˈ همتای پاکستانی خود، برای اعزام قائم مقام وزارت امور خارجه دولت خود به اسلام آباد برای از سرگیری مذاکرت بین دو طرف، ابراز تمایل کرد.
تحولات بعد از سفر اوباما در روابط هند و پاکستان، حاکی از آن است که واشنگتن منافع خود را در حفظ آرامش میان دهلی نو و اسلام آباد می بیند و مایل نیست تنش ها میان این دو همسایه تشدید شود.
روابط هند و پاکستان از زمان روی کار آمدن دولت نارندرا مودی از بهار سال جاری تا کنون، با افت و خیر های فراوانی همراه بوده است. اوج بهبود روابط دو کشور طی 9 ماه اخیر را می توان تبریک نواز شریف به نارندرا مودی به مناسبت پیروزی وی در انتخابات و سفر او به دهلی نو برای شرکت در مراسم تحلیف مودی دانست. همچنین تشدید بی سابقه تنش های مرزی و آتشباری های مرگبار در خط کنترل مرزی دو کشور که حدود سه ماه پیش رخ داد، اوج تیرگی روابط دو همسایه در طول یک سال اخیر محسوب می شود.
آساق*1*271**1723
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]