واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
پلدختر پایتخت پلهای غرب کشور / گاومیشان گوهری در مرز ایلام و لرستان
پلدختر پایتخت پلهای غرب کشور است.
به گزارش خبرگزاری فارس از پلدختر، پلدختر در نگاه اول برای یک نفر مسافر و یا یک گردشگر یک شهر نوپا و کم امکانات جلوه میدهد، اما واقعیت چیز دیگری است، پلدختر یک شهر اصیل، تاریخی و باستانی است که از حیث میراث فرهنگی و گردشگری در زمره مناطق باستانی ایران و لرستان قرار دارد و متاسفانه ناشناخته مانده است.
جنگلهای انبوه بلوط، رودخانه خروشان کشکان، غارهای باستانی کلماکره و کوگان، کاروانسرای چمشک و قلعه میشوند، آبشار افرینه وتالابهای منحصر به فرد و چشمنواز و اماکن زیارتی همچون سید نعمت الله جزایری، سید سهلالدین، امامزاده احمد، بابازید وآقا سید محمد معمولان تنها گوشهایی از لایههای پنهان پلدختر از حیث گردشگری، تاریخی و مذهبی است.
پلدختر از حیث تاریخ باستان واماکن تاریخی نیز دارای ظرفیتهای غنی است، به طوری که قرار گرفتن پلهای گاومیشان، کلهر معمولان و کر و دختر پلدختر در این شهرستان، پلدختر را به پایتخت پلهای تاریخی غرب کشور مبدل کرده است.
یکی از این پلهای تاریخی که در 35 کیلومتری شهرستان حد فاصل مرز لرستان و استان ایلام در غرب پلدختر واقع شده، پل گاومیشان است.
پل تاریخی "گاومیشان" واقع در شهرستان پلدختر یکی از قدیمیترین پلهای تاریخی کشور متعلق به دوران ساسانی است که بخشی از تاریخ کهن این شهرستان و استان لرستان را نمایان میکند.
این شهرستان با آثار تاریخی متعدد وپلهای منحصر به فرد همچون کلهر، کر و دختر و گاومیشان یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی استان لرستان و کشور محسوب میشود.
یکی از آثار تاریخی این شهرستان که همیشه در این شهرستان بیشتر مورد توجه بوده است و دارای ویژگیهای خاص پلسازی در دوران تاریخی کشور است، پل تاریخی گاومیشان است که در این شهرستان قرار دارد و بخشی از تاریخ و قدمت استان لرستان بر روی این پل نمایان شده است. پل تاریخی و زیبای گاومیشان که بقای آن متعلق به دوران ساسانی است، بر روی رودخانه "سیمره" پس از تلاقی با رودخانه کشکان ساخته شده است و بر اساس نظریات مختلف وجه تسمیه نام این پل بر گرفته از "گومیشه" یعنی محل پرورش گاو است.
اما بعضی از مورخان تاریخ مانند "سراورل استین" نام این پل را "گاماسا" میدانند ("گاماسا" از دو کلمه"گا" یعنی گاو و "ماس" به معنی ماهی تشکیل شده است.)
قوسهای جناقی آجری و سایر تعمیرات سنگی و نمای فعلی پل بیانگر مرمت این پل در دوران بعد به خصوص دوران اتابک لر کوچک است.
پل تاریخی گاومیشان از پنج چشمه بزرگ تشکیل شده است که در حال حاضر فقط یکی از این چشمهها سالم است و ارتباط چشمهها با مسیر حرکت آب و طغیان آن محرز است.
این پل بسیار فنی و پیچیده ساخته شده است به طوری که رقیبی جدی برای پلهای مهم به شمار میرود.
منوچهر بابایی درباره ویژگیهای پل گاومیشان گفت: پایهها و تکیهگاههای اصلی پل مدور و قطور است و مصالح آن از سنگهای مکعبی بزرگ و تراشیده در ابعاد مساوی است که به صورت رگ چین به روی هم چیده شدهاند و پایه اصلی پل را به وجود آورده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی شهرستان پلدختر افزود: داخل پایهها نیز از قلوه سنگ و ملاط گچ پر شده و مصالح پل سنگ و ملاط گچ و در سقف تاقها از آجر است که همگی در پیچیدگی این پل نقش دارند.
این مسئول عنوان کرد: دالانها و راهروها همگی از آجرهایی به ابعاد 20 در 25 سانتیمتر ساخته شده است و نمای این پل تاقچههای مسدود، باز و موج شکنهایی دارد که به وسیله راهروها با چند پل به هم متصل میشوند که این نیز حتی در دوران کنونی بسیار مهندسی شده به نظر میرسد.
شاید بتوان گفت، عدم اطلاعرسانی درست و معرفی نشدن ویژگیها و ظرفیتهای گردشگری لرستان یکی از معضلات و تنگناهای جدی حوزه گردشگری و میراث فرهنگی شهرستان است. این در حالی است که در دوسه سال اخیر در اقدامی تامل برانگیز، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی ایلام با مصادره کامل پل گاومیشان به عنوان اثری از آثار فرهنگی خود، تابلوهایی با این مضامین در مجاورت این پل نصب کرده و تأسف بارتر اینکه این تابلوها در خاک لرستان و در نزدیکی پل ایجاد شدهاند که دل هر علاقهمند به آثار تاریخی در لرستان را به درد میآورد.
یکی از مورخان تاریخ بنام سرهنری راولینسون در سفرنامه خود درباره این پل مینویسد: "پلی که هم اکنون بر روی سیمره قرار دارد، یکی از بهترین پلهای ایران است که حسین خان بزرگ (والی بزرگ و معروف ایلام و لرستان) به سال 1008 هجری قمری این پل را تعمیر کرده است.
جودکینژاد یک فعال حوزه تاریخ باستان به فارس در پلدختر گفت: در حالی این پل تاریخی در سال 1377 به شماره 2222 توسط سازمان میراث فرهنگی کشور در آثار ملی کشور ثبت شده است که الان در فهرست آثار میراث فرهنگی استان ایلام قرارداشته ومسئولان استان لرستان دراین مورد سکوت کردهاند.
علی کاییدی نماینده مردم پلدختر در مجلس در این خصوص به خبرنگار فارس در این شهر گفت: میراث فرهنگی هویت یک قوم و به اصطلاح شناسنامه و تاریخ یک ملت است، لذا نمایندگان محترم استان در مجلس شورای اسلامی و همه پژوهشگران ومحققان باید با یک همافزایی درراستای بازگشت این اثر تاریخی به فهرست آثار تاریخی لرستان گام بردارند.
فرماندار پلدختر نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در پلدختر گفت: لرستان و شهرستان پلدختر از حیث جاذبههای طبیعی واماکن تاریخی به خصوص پلهای تاریخی وغارهای باستانی در کشور دارای جایگاه غنی است، بنابراین باید خوب به کشور و درگامی فراتر به جهان شناسانده شود.
قدرت الله ترابینژاد افزود: باید کاری کنیم، با اطلاعرسانی خوب ومطلوب لرستان و پلدختر راز معبر گردشگری به مقصد گردشگری مبدل کنیم.
انتهای پیام/2304/
93/12/06 - 06:08
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]