واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: داعش، سردرد مزمن کشورهای حاشیه خلیج فارس تهران- ایرنا- "عبدالباری عطوان"در مقاله ای در روزنامه "رای الیوم" نوشت: به نظر می رسد که داعش نه تنها در کشیدن دولت مصر به کوره آدم سوزی لیبی همانند بدام انداختن آمریکا و متحدانش در باتلاق خونین عراق و سوریه موفق بوده، بلکه آشتی مصر و قطر را نیز بر هم زد و یک سردرد مزمن برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بوجود آورد و آنها را در مقابل یک انتخاب دشوار استراتژیک قرار داد.
سردبیر رای الیوم در این مقاله ای می افزاید: درگیری مصر و قطر بالاخره علنی شد و از کانال های ماهواره ای و روزنامه ها به اتحادیه عرب رسید، و در حال حاضر اگر این اختلاف به سرعت حل نشود احتمال تقسیم شورای همکاری خلیج فارس به دو جبهه حامی مصر و جبهه حامی قطر وجود دارد.
تلاش ها برای آشتی بین دو کشور مصر و قطر که توسط "عبدالله بن عبدالعزیز" (پادشاه قبلی عربستان)، پس از موفقیت او در حل وفصل بحران روابط بین قطر با عربستان و امارات و بحرین انجام شد به سرعت متلاشی گردید و این آشتی سطحی و با اکراه باقی ماند زیرا مصر هرگز حمایت قطر از اخوان المسلمین را نمی بخشد و قطر نیز هرگز کودتای عبدالفتاح السیسی علیه متحد نزدیک دوحه یعنی محمد مرسی را فراموش نمی کند.
جرقه ای که موجب شعله ور شدن اختلاف مصر و قطر شد دو روز پیش به هنگام بحث بر سر بیانیه صادره توسط اتحادیه عرب ایجاد شد؛ آن روز نماینده قطر در مورد ماده "به رسمیت شناختن حق مصر در دفاع مشروع از خود و حمله به لیبی" و ماده "لغو تحریم های بین المللی برای ارسال سلاح به لیبی" ، محافظه کاری نشان داد که این امر خشم "طارق عادل" نماینده مصر را برانگیخت و قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرد.
نماینده مصر به منطقه حساس قطر یعنی اتهام حمایت از تروریسم ضربه زد، چرا که چنین اتهامی مقامات قطر را در همه جا تعقیب می کند، به خصوص این روزها در کشورهای غربی، به دلیل نقش آن در سوریه، که اگر اثبات شود، قطر را در لیست تروریسم قرار داده و تمام دارایی های این کشور مسدود می شود و شاهد تحریم های اقتصادی خواهد بود.
دولت قطر به شدت به نماینده مصر پاسخ داد و گفت: مبارزه با تروریسم را با کشتار غیرنظامیان و سوزاندن وحشیانه آنان درهم آمیخته است.
شورای همکاری خلیج فارس این روزها خود را درگیر معضل دشوار و جدیدی می یابد و سئوال اینجاست که آیا جانب دولت قطر را خواهد گرفت و یا جانب مصر را ؟ به نظر می رسد که شورای همکاری خلیج فارس شفاها از دولت قطر جانبدرای می کند چون "عبدالطیف الزیانی" دبیر کل این شورا را برای صدور بیانیه ای در محکومیت اتهامات مصر به قطر در حمایت از تروریسم مکلف کرده است.
به نظر نمی رسد که مقامات مصری از محکوم شدن توسط الزیانی و جبهه گرفتن کشورهای خلیج فارس علیه شان و همچنین مخالفت کشورهای غربی با تصویب قطعنامه ای برای تایید دخالت نظامی در لیبی تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد در این شرایط دشوار، خرسند باشند.
امارات، کویت و بحرین به طور کامل از مصر پشتیبانی می کنند زیرا نه تنها میلیاردها دلار در حمایت از دولت سیسی سرمایه گذاری کرده اند بلکه وی را یک متحد استراتژیک در برابر ایران می دانند.
هنوز مشخص نیست که آیا "سلمان بن عبدالعزیز" پادشاه جدید عربستان، رویکرد برادر مرحوم خود را در حمایت از مصر اتخاذ خواهد کرد و یا اینکه از قطر پشتیبانی خواهد کرد که اگر این اتفاق بیافتد موجب فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس به عنوان یک سازمان منطقه ای و یا تضعیف آن در بهترین حالت خواهد شد.
مصر در حال حاضر همچون ببری زخمی است، از یک سو با یک جنگ فرسایشی در سینا دست به گریبان است و از سوی دیگر جنگ در لیبی، و ممکن است بیش از یک میلیون کارگر مصری جان خود را برداشته و از لیبی فرار کنند، که به معنی بدتر شدن بیکاری و بحران اقتصادی مصر است.
نشانه های موجود بیانگر درگیری حتمی مصر و قطر در روزهای آینده است و تلاش های کشورهای خلیج فارس برای رفع این اختلاف موثر نخواهد بود و هر دو طرف با این بحران همچون جورج دبلیو بوش رییس جمهور سابق آمریکا برخورد می کنند یعنی "هر کسی با من نیست علیه من است "و بسیج رسانه ای برای برخورد بین دو کشور در شبکه های ماهواره ای آغاز شده است.
اگر جنگ این دو کشور با اتهام هایی مانند حمایت از تروریسم و در مهم ترین محفل سیاسی و دیپلماتیک عربی (اتحادیه عرب) و با فراخوانی سفیر قطر آغاز شده است ، در رسانه هایی که به هیچ اصولی مقید نیستند و در جهان عرب و خارج آن برای تضعیف طرف مقابل با شیوه های مختلف راه اندازی شده اند، چگونه خواهد بود؟
خاورم*1049**1275
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]