واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ضرورت تامین مالی طرح های نفتی تهران- ایرنا- روزنامه «جمهوری اسلامی» در سرمقاله امروز -چهارشنبه- خود بر ضرورت تامین مالی طرح های نفتی تاکید کرده و نوشته است: مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال 94 به وزارت نفت اجازه داد سال آینده 50 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت برای تامین مالی طرح های حوزه انرژی اعم از نفت و گاز منتشر کند.این تصمیم پس از آن گرفته شد که وزیر نفت در تشریح شرایط درآمدهای نفتی سال آینده، تامین مالی برای حفظ سطح تولید و افزایش ظرفیت های تولیدی و پالایشی را ضروری دانست.
نمایندگان مجلس با این حال ترجیح دادند به جای تدبیر روش های جدید برای تامین منابع مالی لازم در حوزه انرژی، همان مسیر و روش همیشگی انتشار اوراق مشارکت را باز هم تجدید کنند!
انتشار اوراق مشارکت برای تامین منابع مالی طرح های عمرانی و توسعه ای طی دو دهه گذشته همواره به عنوان یکی از شیوه هایی که با استفاده از آن دولت ها بخشی از کسری های موجود برای تکمیل برنامه های خود را جبران می کردند، مورد استفاده قرار می گرفت. حسن استفاده از این ابزار در سال های ابتدایی بکارگیری آن در کارکرد دوگانه ای بود که برای اقتصاد داشتند. از یک سو منابع مالی لازم از محل نقدینگی جامعه تامین می شد و از سوی دیگر با جمع آوری نقدینگی از سطح جامعه به مدیریت تورم هم کمک می شد. با وجود این محاسن، به مرور زمان خصوصاً از سال های نیمه دوم دهه هشتاد و در پی سیاست های نادرست دولت نهم در حوزه پولی و بانکی، شرایط شبکه بانکی کشور به گونه ای تغییر کرد که عملاً اوراق مشارکت کارایی خود را از دست داد تا اینکه وضعیت به جایی رسید که پیامدهای ناگوار آن سیاست ها، باعث شد تقریباً هیچ یک از اوراق مشارکت مصوب در قانون بودجه سال 93 منتشر نشد و از همان مقدار اندک منتشر شده هم بخش بسیار اندکی فروش رفت.
ماجرا از این قرار است که بانک ها طی چند سال اخیر با انبوهی از اوراق مشارکت سررسید شده مواجه بوده اند که باید اصل و فرع آن را به خریداران اوراق باز می گرداندند ولی هیچ کدام از دستگاه های دولتی ناشر این اوراق توان و امکان پرداخت معادل اوراق سررسید شده را به بانک ها نداشتند. بنابر تازه ترین آمارها در پایان سال جاری ارزش این اوراق سررسید شده که عملاً روی دست بانک ها مانده بالغ بر 15 هزار میلیارد تومان خواهد شد!
از سوی دیگر، از 256 هزار میلیارد ریال اوراقی که در بودجه امسال انتشار آن مصوب شده بود، تنها 15 هزار میلیارد ریال آن عرضه شد و تاسف بارتر اینکه از همین مقدار کم هم فقط دو هزار میلیارد ریال فروش رفته است.
این وضعیت نشان می دهد که شبکه بانکی کشور دیگر تمایل و البته توانی برای انتشار اوراق مشارکت ندارد چرا که تقریباً تمامی عواملی که دستگاه های ناشر را از بازپرداخت اصل و فرع این اوراق ناتوان کرده همچنان باقی است و بر همین اساس به احتمال نزدیک به یقین، اوراق مشارکت جدیدی که منتشر بشوند نیز به همان سرنوشت اوراق سررسید شده گرفتار خواهند شد.
در چنین شرایطی آنچه اهمیت فوق العاده ای پیدا می کند، یافتن روش ها و راه های جدیدی برای تامین منابع مالی مورد نیاز طرح های حوزه انرژی به ویژه نفت و گاز است. اهمیت و حساسیت چنین اقدامی از آن رو بیشتر می شود که بنابر پیش بینی های فعلی بعید به نظر می رسد درآمد دولت از محل فروش نفت طی سال آینده افزایش معناداری پیدا کند.
به این ترتیب سهم 5/14 درصدی بخش نفت و گاز از درآمدهای فروش نفت نیز کاهش معناداری خواهد یافت.
بدین ترتیب، تردیدی وجود ندارد که مجموعه دولت و نمایندگان مجلس باید تدابیر ویژه ای برای تامین منابع مالی مورد نیاز حوزه انرژی بیندیشند. کارآمدتر کردن شبکه بانکی برای پرداخت تسهیلات، استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه، برقراری ارتباط با بانک های کشورهای دارای رابطه با ایران برای ایجاد خطوط اعتباری و فاینانس و از همه مهمتر حل و فصل عزتمندانه مسئله تحریم ها در راستای حضور و مشارکت پیمانکاران خارجی در طرح های نفت و گاز ایران از جمله اقداماتی است که در این زمینه می توان انجام داد.
منبع: جمهوری اسلامی
اول**1368**
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]