واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سرایت آفت های زیست محیطی سواحل شمالی به خلیج فارس تهران- ایرنا- روزنامه «آفرینش» در سرمقاله امروز -دوشنبه- خود با عنوان «سرایت آفت های زیست محیطی سواحل شمالی به خلیج فارس» به قلم «حمید رضا عسگری» نوشته است: ایران از موقعیت ممتاز جغرافیای اقتصادی در خاورمیانه برخوردار است، و دسترسی به دریا و آبی بودن یک سوم مرزهای کشور، ایران را در زمره کشورهای دریایی قرار داده که متأسفانه به این مسأله توجه چندانی نشده است. 5800 کیلومتر نوار ساحلی پتانسیل عظیمی است که بسیاری از کشورها از داشتن آن محرومند. بحث گردشگری و توسعه توریسم ساحلی، ازجمله پتانسیل های مغفول مانده ایران است که کارشناسان اقتصادی معتقدند، این حوزه می تواند به تنهایی بخش عظیمی از وابستگی به درآمدهای نفتی را جبران کند.
![سرایت آفت های زیست محیطی سواحل شمالی به خلیج فارس](http://img7.irna.ir/1393/13931127/81507861/81507861-6277938.jpg)
نگرش و توجه ما به صنعت جذب توریسم ساحلی به قدری ضعیف و غیرکارشناسی بوده است که حتی خیل عظیمی از گردشگران ایرانی برای بهره گیری از امکانات تفریحی به سواحل کشورهای خلیج فارس و یا ترکیه سفر می کنند. اما بسیارمهمتر و حیاتی تر از گسترش صنعت توریسم دریایی، حفظ سلامت و بقای این سواحل از آسیب های انسانی و زیست محیطی می باشد!.
امروز سواحل شمالی کشور به شدت تحت تخریب قرار گرفته اند و اقدام خاصی برای نجات آنها صورت نمی گیرد. تجاوز به حریم ساحل برای ساخت و سازهای غیر مجاز در سایه مجوزهای غیرقانونی تهدیدی جدی برای سواحل شمالی کشور تلقی می گردند. لذا شاهدیم که بسیاری از ساختمان ها و ویلاهای شخصی به فاصله ای کمتر 100 متری دریا ساخته شده اند و صاحبان آنها قیمت های نجومی برای فروش این واحدها در نظر می گیرند.
متاسفانه امروز بسیاری از زباله ها و فاضلاب ها استان های شمالی به دریا سرازیر می شوند و با آلوده شدن آب دریا، سواحل نیز سلامت خود را از دست می دهند. امروز با یک جزر ومد و یا طوفان در آب های خزر، شاهد برگشت حجم عظیمی از زباله های مختلف از دل دریا به ساحل هستیم که وضعیت بسیار زشت و نامناسبی را در سواحل ایجاد می کند. استان های شمالی کشور بیشترین حجم مسافر را در ایام تعطیل به خود اختصاص می دهند، اما درقبال این حجم مسافر شاهد امکانات کافی برای سرویس دهی به مسافران نیستیم و این از ضعف های گردشگری در استان های شمالی ماست. نمی توان از ضعف های فرهنگی گردشگران داخلی در استفاده از سواحل چشم پوشی کرد، اما رسیدگی و حفظ سلامت سواحل برعهده سازمان محیط زیست می باشد و باید این سازمان با تاکید بر فراهم سازی استانداردهای لازم مانع از تبدیل شدن سواحل کشور به زباله دانی گردند!.اگر به جای برخوردهای به اصطلاح فرهنگی با مسافران، نهادی برای آموزش و تذکر در استفاده صحیح از دریا و حاشیه آن در سواحل مستقر می شد، شاید امروز ایران نیز همچون دیگر کشورهای توریستی، سهم قابل توجهی از ارز آوری دریایی را تصاحب می کرد و امروز با چالش های عظیم زیست محیطی در دریا مواجه نبود. اما مسئله نگران کننده، گسترش این آسیب ها و بی توجهی ها به سواحل جنوبی کشور می باشد. امروز جزایر جنوبی کشور همچون کیش و قشم که پذیرای مسافران و گردشگران داخلی هستند، نه به شدت استان های شمالی، اما در سطح پایین تری درحال ابتلا به این آفت ها هستند.
مشکل سواحل و جزایر ما به طور کلی ناشی از عدم رعایت استانداردهای جهانی به لحاظ زیست محیطی و ایجاد امکانات رفاهی است. درهیچ کجای دنیا دیده نمی شود که در حاشیه ساحل مغازه یا دکه فروش نوشیدنی و خوراکی وجود داشته باشد! درعوض مراکز بزرگ تجاری و تفریحی در بخش هایی از ساحل احداث می شود تا گردشگران علاوه برخرید مایحتاج خود، بتوانند غذا بخوردند و نیازهای رفاهی و بهداشتی خود را برطرف سازند. اما در کشور ما نهادهای استانی به منظور کسب سود بیشتر اقدام به استقرار دکه هایی می کنند که در آن به جز نوشیدنی و خوراکی، سیگار و قلیان هم توزیع می شود!! آیا سرویس دهی و فراهم سازی امکانات رفاهی در معنا و مفهوم سیگار و قلیان و نوشیدنی خلاصه می شود؟!. جزایر جنوبی کشور با توجه موقعیت بین المللی و رفت وآمدهای تجاری و ترانزیتی، می توانند به عنوان شناسنامه گردشگری و توریستی کشور تلقی گردند، لذا نهادهای مسول در سازمان گردشگری و محیط زیست وظیفه دارند تا از بروز آفت ها و بی توجهی هایی از جنس سواحل شمالی جلوگیری کنند، درغیر این صورت درکمتر از چند سال آینده باید شاهد از دست رفتن سلامت سواحل خلیج فارس نیز باشیم!!.
منبع: آفرینش
اول**1368**
27/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]