تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 23 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خير دنيا و آخرت با دانش است و شرّ دنيا و آخرت با نادانى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852557325




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جزئیات طرح آمریکا برای برای انجام کودتا در ایران پیش از انقلاب


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جزئیات طرح آمریکا برای برای انجام کودتا در ایران پیش از انقلاب
اسناد تازه منتشر شده ای درباره ژنرال هایزر نشان می دهند که امریکا برای دوران پس از فرار شاه از ایران ماموریتی مخفی برای انجام عملیات در ایران را سازماندهی کرده بود.
آفتاب: سایت خرداد نوشت: روزنامه "گاردین" با انتشار گزارشی اشاره کرده که اسناد تازه منتشر شده ای درباره ژنرال هایزر نشان می دهند که امریکا برای دوران پس از فرار شاه از ایران ماموریتی مخفی برای انجام عملیات در ایران را سازماندهی کرده بود. سایت خبری – تحلیلی "خرداد" جزئیات کامل شش برنامه امریکا و سناریوپردازی های آن دولت را منتشر می کند. 
 
روزنامه "گاردین" با استناد به نامه های نوشته شده ژنرال "رابرت هایزر" به "هارولد براون"وزیر دفاع وقت امریکا در ژانویه سال 1979 میلادی می نویسد:"او در نامه های خود به وزیر دفاع وقت و همچنین ژنرال "دیوید جونز" رییس وقت ستاد مشترک نیروهای مسلح امریکا از آنان خواسته تا مشخص کنند که سیاست دقیق امریکا درباره ایران چیست. ژنرال هایزر در بخشی از نامه اشاره کرده که "شاپور بختیار" نخست وزیر وقت ایران از جوانب مختلف احساس فشار می کند و نیازمند ایجاد اطمینان از سوی امریکا است. او در بخشی از نامه نوشته است:"در مکالماتم با آقای براون در شب 11 ژانویه سال 1979، به نظر می رسید که تردیدهایی در ذهن او درباره سیاستگذاری امریکا در قبال ایران و ابزارهای لازم برای استفاده در آن کشور وجود دارد." 
 
روزنامه گاردین در ادامه اشاره می کند که این جزئیات بخشی از اسناد دولت امریکاست که تحت عنوان "ماموریت هایزر" منتشر شده و به درک بهتر موضع گیری دولت کارتر در قبال شرایط وقت ایران کمک می کند. 
 
در بخش دگری از اسناد فاش شده آمده است که ژنرال هایزر در تاریخ 7 ژانویه دقیقا چهار روز پس از آن که کارتر تصمیم به اعزام نماینده ای به ایران گرفت به آن کشور سفر کرد. گاردین در این باره می نویسد: "رییس جمهوری امریکا و مشاوران او از روند سرعت تحولات در ایران پس از تظاهرات صورت گرفته در یک سال گذشته شگفت زده شدند. امریکایی ها پذیرفته بودند که کار شاه تمام است. از تصمیم او برای انتقال قدرت به دولت مدنی تازه ایران تحت نخست وزیری شاپور بختیار حمایت کرده بودند. 
 
در بخش دیگری از اسناد منتشر شده آمده است که دولت کارتر درباره برنامه ریزی انجام کودتایی مشابه عملیات آژاکس که منجر به سرنگونی دولت مصدق در ایران در سال 1953 شد تردیدهای بسیاری داشته است. در بخشی از خاطرات بدست آمده از هایزر آمده است: "دولت کارتر احساس می کرد اقناع ارتش برای حمایت از دولت بختیار امری ضروری است و برای این کار تصمیم گرفت تا مامور ویژه ای را برای مذاکره با ژنرال های ایرانی به آن کشور اعزام کند. او در این میان نیازمند انتخاب یک چهره نظامی ارشد و با تجربه دیپلماتیک و دانش جامع درباره ایران بود تا بتواند اعتماد رهبران نظامی ایرانی را جلب کند." 
 
گاردین اشاره می کند که در این میان ژنرال هایزر معاون فرماندهی ارشد نیروهای امریکایی در اروپا برای انجام این ماموریت برگزیده شد چرا که او پیشتر بارها به ایران سفر کرده بود و به شاه و ژنرال های ارتش درباره مسائل نظامی مشاوره داده بود. 
در بخش دیگری از سند فاش شده به شش نکته اساسی اشاره می کند که کارتر از او خواسته بود تا به نظامیان ایران ابلاغ کند: نخست آن که حفظ روابط گرم و پایدار میان ایران و امریکا امری ضروری است. دوم آن که کارتر برای ارتش شاهنشاهی ایران نقشی ویژه قائل بود و معتقد بود که آن ارتش می تواند از دولت بختیار حمایت قوی بعمل آورد. نکته سوم آن که امریکا معتقد به لزوم ادامه حمایت از نیروهای مسلح رژیم شاه بود.  نکته چهارم آن که دولت کارتر معتقد به لزوم حمایت متقابل دولت بختیار به صورت همه جانبه از ارتش بود.  نکته پنجم آن که کارتر معتقد بود تنها در صورتی ادامه پیوند ارتش با دولت بختیار امکان پذیر است که ژنرال های ارتشی در مقام خود باقی بمانند. یکی از پیام های اصلی کارتر که هایزر حامل آن بود این بود که ژنرال های ارتش ایرات نباید کشور را ترک کنند و باید در مقام خود باقی بمانند.  نکته ششم آن که دولت کارتر تضمین داده بود حمایت همه جانبه از ژنرال های ایرانی بعمل خواهد آورد. 
 
روزنامه گاردین اما اشاره می کند که این به معنای حمایت کارتر از انجام کودتا در ایران نبود. گاردین به استناد اسناد منتشر شده تازه می نویسد: "درباره انجام کودتا در درون کابینه کارتر اختلاف نظری جدی میان "زبیگنیو برژینسکی" مشاور امنیت ملی امریکا که موافق کودتا بود با وزیر امور خارجه وقت آن کشور وجود داشت چرا که معتقد بود چنین کار هزینه های بالایی برای امریکا خواهد داشت." 
 
هایزر اشاره کرده که برژینسکی به صراحت از کارتر خواسته بود تا دست به کودتا در ایران بزند اما کارتر کودتا را آخرین ابزار مورد استفاده قلمداد می کرد. هایزر نیز اشاره کرده که در آن زمان با نظر کارتر موافق بوده و حمایت دولت امریکا از کودتا را خطرناک و مشروط به سه عامل دانسته بود: نخست آن که بختیار باید فرصت اعمال قدرت خود را در دوران زمامداری بدست می آورد. نکته دوم آن که وضعیت داخلی باید به بدترین حالت ممکن می رسید تا او می توانست اعلام وضعیت اضطراری کرده و از ارتش می خواست تا کنترل حوزه های نفتی و مراکز مهم را در دست گیرد و تنها در صورتی که در گام اول و دوم شکست می خورد به نظر هایزر در آن شرایط دولت امریکا باید از کودتای نظامی در ایارن حمایت می کرد.  
 
در بخش دگری از این سند آمده که یکی از علل شکست عملیات هایزر عدم اطلاع دولت امریکا به شاه درباره اعزام نماینده ویژه نظامی بوده است و به همین خاطر اردشیر زاهدی سفیر وقت دولت ایران در امریکا خواستار بازداشت هایزر و اخراج او از ایران شده بود. 






تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن