تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837219874
راههای انتقال مالکیت در قانون مدنی/ اسباب تملک چیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
راههای انتقال مالکیت در قانون مدنی/ اسباب تملک چیست؟
به هر عمل یا واقعه حقوقی که غرض از آن ایجاد مالکیت یا نقل مالکیت باشد، اسباب تملک گفته میشود.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، به هر عمل یا واقعه حقوقی که غرض از آن ایجاد مالکیت یا نقل مالکیت باشد، اسباب تملک گفته میشود.
بر اساس ماده 140 قانون مدنی، تملک به یکی از امور زیر حاصل میشود:
1- به احیاء اراضی موات و حیازت اشیاء مباحه.
2- به وسیله عقود و تعهدات.
3- به وسیله أخذ به شفعه.
4- به ارث.
احیاء اراضی موات
احیاء به معنای زنده کردن بوده و اصطلاحا به معنای آباد کردن آمده است. ماده 141 قانون مدنی، احیاء را این گونه تعریف میکند:«مراد از احیای زمین آن است که اراضی موات و مباحه را به وسیله عملیاتی که در عرف آباد کردن محسوب است، از قبیل زراعت، درختکاری، بناساختن و غیره قابل استفاده کنند.»موات به معنای مرده و بیروح است و اراضی موات، زمینهایی هستند که مالک ندارد و از آنها انتفاع برده نمیشود.
عنصر معنوی احیا
احیاء از اعمال حقوقی بوده و در صورتی موجب مالکیت میشود که با قصد تملک همراه باشد. بنابراین اگر مسافری به محلی برسد و زمینی را برای مدتی که در آنجا میماند، آباد کند، مالک آن نمیشود. لذا ماده 143 قانون مدنی میگوید: «هر کس از اراضی موات و مباحه قسمتی را به قصد تملک احیاء کند مالک آن قسمت میشود.»
ماهیت حقوقی تملک در احیاء
تملک اراضی موات ایقاع است و به قصد و رضای احیاء کننده نیاز دارد.
تحقق احیاء
احیاء و آباد کردن زمین به اعتبار نحوه انتفاعی که از زمین برده میشود، فرق میکند و باید عملیات بهگونهای باشد که عرف آن را برای انتفاع مورد نظر، آباد بداند. قانون مدنی مثالهای رایج احیاء را که زراعت، درختکاری و بنا باشد، عنوان کرده و از ذکر اقسام دیگر آن، به کلمه «وغیره» اکتفا کرده است. بنابراین اگر کسی زمینی را حفر کرده و از آن برای جمعآوری آب، استخر بسازد، آن زمین را آباد کرده است. لذا ملاک تحقق احیاء، این است که عرف آن را تأیید کند. بر این اساس، ماده 142 قانون مدنی میگوید: «شروع در احیاء از قبیل سنگ چیدن اطراف زمین یا کندن چاه و غیره تحجیر است و موجب مالکیت نمیشود اما برای تحجیرکننده ایجاد حق اولویت در احیاء میکند.»
تحجیر
شروع به احیاء، حق تقدمی ایجاد میکند که سایر داوطلبان تملک زمین را از رقابت با آغازکننده باز میدارد. این حق را حق تحجیر مینامند که مثال شایع آن دیوارکشی و محصور کردن زمین است.
تحجیر در صورتی در اراضی موات، حق اولویت ایجاد میکند که داری شرایط زیر باشد:
1- کاری که به عنوان تحجیر انجام میشود، به گونهای باشد که برای شروع در احیاء اراضی، آن را انجام میدهند؛ مانند کندن پی برای ساختن بنا یا شخم زدن برای زراعت کردن، زیرا برای احیاء ( آباد کردن) زمین، کارهای مزبور لازم است. بنابراین هرگاه کار انجامشده برای تحجیر مفید نباشد، مثل اینکه کسی در اطراف قطعه زمینی، یک برآمدگی از خاک درست کند، تحجیر محسوب نمیشود. 2- تحجیر باید به قصد احیاء باشد. لذا نظامیان که از محلی به محل دیگر حرکت میکنند تا چند روز در آنجا توقف کنند، اطراف زمینی را سنگچین کرده و آن را مسطح میکنند تا چادرهای خود را بزنند و سپس آن را رها کرده و میروند. عمل مزبور حق اولویت برای نظامیان ایجاد نمیکند. چون قصد احیاء ندارند. 3- مقداری را که تحجیرکننده میخواهد آن را احیاء کند، باید از عمل تحجیر معلوم باشد. چنان که هرگاه قطعه زمینی را احیاء کند، باید اطراف آن را سنگچین کند؛ در غیر این صورت هرگاه به طور مستقیم در یک طرف، سنگچیده شود، ایجاد حق تحجیر برای او نمیکند. 4- تحجیر کننده باید بتواند مقدار زمینی را که تحجیر کرده، احیاء نماید. و الا اگر به هر دلیلی قادر به احیاء آن نباشد، مثل این که قدرت مالی و یا دسترسی به وسائل لازم برای احیاء را نداشته باشد، تحجیر مزبور حق اولویت ایجاد نمیکند.
ماهیت حقوقی
حق تحجیر از اقسام حقوق عینی است و در برابر هر متجاوز میتوان به آن استناد کرد. صاحب حق میتواند دیگری را از اقدام به احیاء باز دارد و از ادامه تصرف هر غاصبی جلوگیری کند، هر چند که اقدام غاصب به احیای کامل زمین منتهی شده باشد.
توابع احیاء
احیاء زمین سبب ایجاد حق بر توابع مالکیت زمین نیز میشود. به عنوان مثال احیاء زمین موجب ایجاد حق بر حریم آن نیز میشود. ماده 144 قانون مدنی به یکی از شایعترین توابع عرفی احیاء اشاره میکند. در این ماده آمده است: «احیای اطراف زمین موجب تملک وسط آن نیز است.»
حیازت اشیاء مباحه
طبق ماده 146 قانون مدنی، «مقصود از حیازت، تصرف و وضع ید است یا مهیا کردن وسایل تصرف و استیلاء.»
تحصیل حیازت
حیازت مباحات به تناسب انواع آن متفاوت است؛ مثلا، حیازت زمین موات ملازمه با احیاء آن دارد و باید بر اثر کارهایی که در عرف مردم آباد کردن محسوب میشود، برای زراعت یا درختکاری یا ساختن بنا قابل استفاده شود. اما حیازت آب رودخانهها و ماهیها از طریق تصرف مادی این اشیاء است. حیازت دفینه به کشف آن و حیازت حیوانات وحشی با شکار کردن آن حاصل میشود. تملک اشیاء مباح، ایقاع است و به قصد انشاء و رضای حیازتکننده نیاز دارد و عمل حیازت شرط تحقق آن است.
مباحات
طبق ماده 27 قانون مدنی، «اموالی که ملک اشخاص نیست و افراد مردم میتوانند آنها را طبق مقررات مندرجه در این قانون و قوانین مخصوصه مربوط به هر یک از اقسام مختلفه آنها، تملک کرده یا از آنها استفاده کنند، مباحات نامیده میشود؛ مثل اراضی موات یعنی زمینهایی که معطل افتاده و آبادی و کشت و زرع در آنها نباشد.»
انواع مباحات
الف- احیاء اراضی موات و مباحه. ب- آبهای مباح. ج- معادن. د- اشیاء پیدا شده و حیوانات ضاله. ه- دفینه. و- شکار.
آبهای مباح
برای تملک آب مباح باید آن را حیازت کرد. حیازت آبهای روی زمین با کندن مجری و نهر و وصل آن به رودخانه و دریا واقع میشود و حیازت آبهای زیر زمین با حفر چاه و قنات ممکن است. ماده 149 قانون مدنی میگوید: «هر گاه کسي به قصد حيازت مياه مباحه، نهر يا مجري احداث کند، آب مباحي که در نهر يا مجراي مزبور وارد شود، ملک صاحب مجري است و بدون اذن مالک نميتوان از آن نهري جدا يا زميني مشروب کرد.» ماده 160 قانون مدنی نیز مقرر میدارد: «هر کس در زمين خود يا اراضي مباحه، به قصد تملک، قنات يا چاهي بکند تا به آب برسد يا چشمه جاري کند مالک آب آن ميشود و در اراضي مباحه مادامي که به آب نرسيده است، تحجير محسوب میشود.»
معادن
اگر معدنی در اراضی موات و مباحه یافت شود، ملک کسی است که آن را حیازت کرده است.
دفینه
دفینه مالی است که در زمین یا بنایی دفن شده و بر حسب اتفاق و تصادف پیدا شود. مال مدفون در صورتی از مباحات محسوب میشود که مالک خاصی نداشته باشد. اگر کسی برای حفظ اموال خود، آنها را در زمین یا بنا دفن کند و دیگری آن را بیابد، چنین مالی دفینه محسوب نمیشود. ماده 174 قانون مدنی در این مورد میگوید: «دفینهای که مالک آن معلوم نباشد، ملک کسی است که آن را پیدا کرده است.»
شکار
حیوانات غیر اهلی از مباحات بوده، افراد میتوانند در اثر حیازت آنها را تملک کنند. اما اگر حیوان وحشی نیز دارای مالک خاص باشد، با شکار به ملک دیگری در نمیآید. لذا م 180 قانون مدنی در این زمینه میگوید: «شکار حیوانات اهلی و حیوانات دیگری که علامت مالکیت در آن باشد، موجب تملک نمیشود.»
عقود و تعهدات (قرارداد)
قراداد، شایعترین وسیله تملک است؛ معمولا شخص از راه داد و ستد مالک میشود؛ مالی را که به دیگری تعلق دارد، از او میگیرد و مالی را که او به آن نیاز دارد، واگذار میکند. این داد و ستد از راه تراضی انجام میشود. با وجود این، اثر مهم قراردادها ایجاد تعهد است نه تملیک. قانون مدنی در ماده 183 عقد را این گونه تعریف میکند: «عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در برابر یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری کنند و مورد قبول آنها باشد.» و بدین گونه آن را از اسباب ایجاد تعهد میداند.
تملک در اثر ایقاع
در قانون مدنی نظریه خاصی برای ایقاع وجود ندارد. در فقه نیز بخش معاملات حاوی عقود و ایقاعات است و آثار و احکام این دو عمل حقوقی از هم جدا نشده است. بنابراین در باب عقود و تعهدات باید از ایقاع نیز سخن گفت. حیازت مباحات و اخذ به شفعه از نمونههای تملک در اثر ایقاع هستند.
اخذ به شفعه
در اصطلاح حقوقی، اخذ به شفعه به این معنا است که هرگاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی سهم خود را به شخص ثالث بفروشد، شریک دیگر حق دارد، به مقدار ثمن، به مشتری بدهد و مبیع را تملک کند.
حق شفعه از احکام استثنائی
هر مالکی میتواند در مایملک خود هر نوع تصرفی را انجام دهد و صرفا با رضایت او است که مالی از ملکیتش خارج و به ملکیت دیگری در میآید. حال آن که اخذ به شفعه تنها موردی است که با بودن مالک در قید حیات، دیگری میتواند مال او را بدون رضایتش تملک کند؛ در واقع شفعه، از اسباب قهری تملک است.
ارث
پس از قرارداد، ارث شایعترین وسیله تملک است. در ارث نیز مانند قرارداد، تملک از راه انتقال صورت میگیرد اما بر خلاف قرارداد که در آن انتقال با تراضی انجام میشود، ارث وسیله قهری انتقال ترکه به بازماندگان متوفی است؛ اراده مالک بیش از میزان ثلث ترکه در این انتقال قهری اثر ندارد.
تحقق ارث
طبق ماده 867 قانون مدنی، «ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا میکند.» در واقع انتقال به حکم قانون صورت میپذیرد و اراده متوفی و وارثان هیچ نقشی در این انتقال ندارد./حمایت
کد خبر: ۵۱۳۱۲۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]
صفحات پیشنهادی
- انتقال یک پنجم اجساد به پزشکی قانونی/ ارجاع جسد حسین پناهی پس از 10روز از مرگ
انتقال یک پنجم اجساد به پزشکی قانونی ارجاع جسد حسین پناهی پس از 10روز از مرگ تهران - ایرنا- رییس کل پزشکی قانونی استان تهران با بیان اینکه یک پنجم اجساد به پزشکی قانونی ارجاع می شود درمورد افراد معروفی که به اینجا مراجعه شدند گفت مرحوم حسین پناهی 10 روز بعد از مرگش به صورت نانواقص قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار چیست؟
چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۶ رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی مشهد گفت تقریبا نواقص قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار در اتاق بازرگانی شناسایی شده اما تاکنون اقدام عملی برای رفع آن انجام نشده است محمد حسین روشنک در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویانعضو مجلس دانشآموزی از شهرستانهای استان تهران درگفتوگو با فارس : دانشآموزان براساس قانون مدنی اجازه اظهار ب
عضو مجلس دانشآموزی از شهرستانهای استان تهران درگفتوگو با فارس دانشآموزان براساس قانون مدنی اجازه اظهار بیان و مصونیت پس از آن دارندعضو مجلس دانشآموزی از شهرستانهای استان تهران با اشاره به اینکه دانش آموزان براساس قانون مدنی اجازه اظهار بیان و مصونیت پس از آن را دارند گفتاسباب سقوط تعهدات چیست؟
بسته حقوقی اسباب سقوط تعهدات چیست سقوط تعهدات به معنای زوال و از بین رفتن تعهداتی است که انجام آن بر عهده شخص قرار دارد در حقیقت در تعهد نوعی رابطه حقوقی ایجاد شده و در سقوط تعهدات این رابطه زایل و گسیخته میشود به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران روابط حقوقی به اسباب متعدکتر سلام / راههای درمان آکنه چیست؟ +فیلم
در این قسمت از برنامه دکتر سلام دکتر ابن احمدی متخصص پوست و مو نکات مهمی را در مورد راه های درمان آکنه بیان می کند منبع شبکه آموزش دانلود لینک را کپی کنید دانلودپنج شنبه 16 بهمن 1393 11 00رئیس اتاق بازرگانی ایران خبر داد آمادگی دو بانک ایران برای انتقال پول ایران و سنگاپور/ حذف موانع گمرکی و مالیا
رئیس اتاق بازرگانی ایران خبر دادآمادگی دو بانک ایران برای انتقال پول ایران و سنگاپور حذف موانع گمرکی و مالیاتی در قانون جدید سرمایهگذاری خارجی ایرانرئیس اتاق بازرگانی ایران گفت در قانون جدید سرمایهگذاری ایران موانع گمرکی و مالیاتی برای سرمایهگذاران خارجی برطرف میشود و طرف خگزارش فارس/ کارکنان «انتقال اجباری» با رای قضات دیوان عدالت اداری به نهاد ریاست جمهوری برگشتند/ نظر
گزارش فارس کارکنان انتقال اجباری با رای قضات دیوان عدالت اداری به نهاد ریاست جمهوری برگشتند نظر مشورتی معاونت حقوقی مجلس این اقدام خلاف قانون استدر پی انتقال و کوچ اجباری 32 تن از کارکنان و مدیران رسمی و پیمانی نهاد ریاست جمهوری به وزارت آموزش و پرورش که اخبار آن طی هفته های گذانتقال اندیشه های امام به نسل جوان ضروری است - اخبار ایران و جهان |
مهر محمدی انتقال اندیشه های امام به نسل جوان ضروری است شناسهٔ خبر 2483648 دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۹ استانها > تهران ری- خبرگزاری مهر سرپرست دانشگاه فرهنگیان گفت امروز انتقال اندیشه های امام راحل و آرمان های بلند انقلاب اسلامی به نسل جوان و نوجوان کشور بسیار ضروری است بهانتقال آب از سد چم گردلان به شهرستان ملکشاهی شتاب می گیرد - اخبار ایران و جهان |
مروارید انتقال آب از سد چم گردلان به شهرستان ملکشاهی شتاب می گیرد شناسهٔ خبر 2483415 دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۰ استانها > ایلام ایلام-استاندار ایلام گفت انتقال آب از سد چم گردلان به شهرستان ملکشاهی شتاب می گیرد محمدرضا مروارید در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت توسعه فعاشهردار منطقه 6 تبریز: کلنگزنی بزرگترین پروژه سرمایهگذاری شمالغرب ایران در تبریز/ انتقال کارخانجات راهکار ر
شهردار منطقه 6 تبریز کلنگزنی بزرگترین پروژه سرمایهگذاری شمالغرب ایران در تبریز انتقال کارخانجات راهکار رفع آلودگی هوای تبریز استشهردار منطقه 6 تبریز گفت همزمان با سالروز قیام 29 بهمن مردم تبریز بزرگترین پروژه سرمایهگذاری بخش خصوصی شمالغرب ایران توسط مقامات ارشد استانی د- شجاعی:بودجه سال 94 پزشکی قانونی پاسخگوی افزایش حقوق پرسنل هم نیست
شجاعی بودجه سال 94 پزشکی قانونی پاسخگوی افزایش حقوق پرسنل هم نیست تهران - ایرنا - رییس سازمان پزشکی قانونی با بیان اینکه بودجه در نظر گرفته برای این سازمان در سال آینده فقط 2 1 درصد رشد داشته است گفت با این بودجه حتی نمی توان حقوق پرسنل را پرداخت کرد به گزارش خبرنگار حقوقی و قدیوان محاسبات:مصوبه1.2 میلیاردی غیرقانونیست |اخبار ایران و جهان
دیوان محاسبات مصوبه1 2 میلیاردی غیرقانونیست کد خبر ۴۷۲۰۵۶ تاریخ انتشار ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۳ - 02 February 2015 عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت دیوان محاسبات مصوبه 1 2 میلیارد دلاری ستاد تدابیر ویژه را غیرقانونی اعلام کرده است اگر تبدیل درآمدهای وصول نشده نفت به ریال امکانبرگزاری مراسم روز ۲۱ بهمن ماه مقابل بیت آیت الله مدنی در همدان - اخبار ایران و جهان |
حجت الاسلام فاضلیان برگزاری مراسم روز ۲۱ بهمن ماه مقابل بیت آیت الله مدنی در همدان شناسهٔ خبر 2483603 دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۰ استانها > همدان همدان- رئیس شورای هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان همدان گفت در روز ۲۱ بهمن ماه برای نخستین بار مراسمی در مقابل بیت آیت اللهترجمه قانون فعاليت صرافيهاي مالزي
۱۳ بهمن ۱۳۹۳ ۱۳ ۴۱ب ظ ترجمه قانون فعاليت صرافيهاي مالزي قانون حاکم بر فعاليت صرافيها در کشور مالزي با رويکردي جزئينگر در قالب هفت بخش حاوي تمام شرايط و الزامات فعاليت کسبوکار صرافي ترجمه شد به گزارش خبرگزاري موج به نقل از روابط عمومي بانک مرکزي جمهوري اسلامي با توجه به نمراسم تودیع و معارفه در سازمان سینمایی برگزار شد / رونمایی از سند مالکیت فیلم های سینمایی
مراسم تودیع و معارفه در سازمان سینمایی برگزار شد رونمایی از سند مالکیت فیلم های سینمایی فرهنگ > سینما - مراسم تودیع و معارفه معاون قدیم و جدید نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی همزمان با رونمایی از سند مالکیت فیلم های سینمایی برگزار شد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین صجوهر قند چیست و در نان چه میکند؟
جوهر قند چیست و در نان چه میکند به گفته او سدیم دیتیونیت با از بین بردن پرزهای داخل روده مانع جذب مواد غذایی مفید در بدن می شود برخی پژوهش ها ثابت کرده است تنظیم انسولین را در بدن به هم می زند و باعث دیابت زودرس می شود و از همه مهم تر این که مانع عملکرد آنتی اکسیدان ها می شودعجایب 20 سال خدمت در پزشکی قانونی/ تشریح همزمان جسد سه نوزاد 2 سر
عجایب 20 سال خدمت در پزشکی قانونی تشریح همزمان جسد سه نوزاد 2 سر جامعه > قضایی - ایسنا نوشت مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران ضمن تشریح جزییاتی از مهمترین پروندههای روبهرو شده در طول 20 سال خدمتش در پزشکی قانونی از ارجاع سالانه نزدیک به 10 هزار جسد-
گوناگون
پربازدیدترینها