واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 19:36:56 , 1393/11/21
زانیار دلیری
استعداد یابی ضرورت توسعه ورزش
ورزش علاوه بر اینکه ابزار ارزشمندی برای حفظ سلامت جسمانی است رابطه نزدیکی با سلامت روانی و بویژه پیشگیری از بروز ناهنجاریهای روانی دارد.
ورزش از اضطراب و افسردگي ميکاهد، اعتماد به نفس را افزايش ميدهد و خود پنداره را تقويت ميکند. ورزش بويژه در سنين کودکي و نوجواني مفر سالمي براي آزاد کردن انرژيهاي اندوخته شده است و اين خود بسيار لذتبخش و آرامشدهنده است. شرکت در فعاليتهاي ورزشي به اجتماعي شدن و کسب مهارت و کفايت و همچنين دوستيابي و ارتباط سالم با همسالان کمک ميکند.
در عالم ورزش، شناسايي استعداد مفهوم جديدي نيست. با اين حال به حد کافي به اين موضوع توجه علمي و درستي نشده است. استعداد" در فرهنگ هاي لغت به معناي "توانايي ويژه و طبيعي" و "ظرفيت دستيابي به موفقيت" تعريف شده است.
برخي دانشمندان عقيده دارند استعداديابي در ورزش عبارت است از فرآيند شناسايي ورزشکاران فعلي که توان بالقوه اي براي نخبه شدن دارند ،شناسايي و پرورش استعدادهاي ورزشي در هر جامعه يکي از الزامات اصلي است و به همين دليل است که امروزه در کشورهاي مختلف سرمايه گذاري هنگفتي در اين عرصه صورت مي گيرد و متوليان حوزه ورزش سعي مي کنند با شناسايي، جذب و پرورش استعدادها در رشته هاي مختلف ورزشي در راستاي اعتلا و توسعه اين بخش گام بردارند.
در خصوص اهميت موضوع استعداديابي در عرصه ورزش ذکر اين نکته نيز ضروري است که امروز نه تنها دولت ها که حتي باشگاه هاي بخش خصوصي بخش زيادي از سرمايه گذاري خود را در اين حوزه انجام مي دهند و امروز نيز از سرمايه گذاري هاي صورت گرفته بهترين بهره برداري را به عمل مي آورند. امروز با نگاهي ساده به باشگاه هاي بزرگ ورزش فوتبال در کشورهاي اروپايي مي توان به اهميت موضوع استعداديابي پي برد که به عنوان نمونه باشگاه آژاکس در کشور هلند حدود 35 درصد از کل هزينه هاي سالانه خود را به حوزه استعداديابي اختصاص مي دهد و با جذب مربيان و افراد توانمند در کشورهاي مختلف جهان سعي مي کنند که استعدادهاي برتر را شناسايي و آنها را پرورش دهند و در قبال اين سرمايه گذاري نيز با فروش استعدادهاي پرورش داده شده عوايد مالي بسياري را به دست مي آورد.
موضوع استعداديابي در عرصه ورزش کشور ما و استان کردستان چشم انداز و وضعيت مناسبي ندارد چرا که وضعيت کنوني ورزشکاران فعال در رشته هاي مختلف نشان مي دهد که هيچ برنامه ريزي مستمر و بلند مدتي در اين بخش صورت نمي گيرد و موفقيت هاي کسب شده در اکثر رشته ها نيز تصادفي و بر حسب احتمالات به دست مي آيد. در حالي که در کشورهاي صاحب نام در عرصه ورزش و به دليل اهميت دادن به موضوع استعداديابي معمولا دوران اوج چهره هاي ورزشکار حدود 17 تا 25 سالگي است که متاسفانه اين موضوع در کشور ما به سن و سال بالاتري مي رسد و اين مهم نشان مي دهد که اساسا استعداديابي در اين بخش صورت نمي گيرد و ورزشکاران معمولا به صورت موردي و به دليل علاقه خود وارد رشته هاي ورزشي مي شوند.
ورزش کردستان در حوزه استعداديابي هيچ برنامه ريزي مناسبي ندارد و به دليل همين معضل است که امروز چهره هاي ورزشي اين استان جايگاهي در کشور ندارد و موفقيت هاي کسب شده در عرصه ورزش استان نيز موردي و تصادفي است.
هر چند که همواره مديران و مسئولان ورزش استان کردستان به موضوع استعداديابي تاکيد مي کنند ولي متاسفانه در عمل آنچه که خروجي کار است با وعده هاي داده شده نيز همخواني ندارد و البته در اين بين بخش زيادي از مشکل به هيئت هاي ورزشي استان باز مي گردد که عليرغم داشتن کميته هاي استعداديابي فعاليتي در اين بخش ندارند. وجود نزديک به ?? هيئت ورزشي استاني و صدها هيئت ورزشي شهرستاني در کردستان در حالي که هر روز خبر از توسعه ورزش کردستان را اعلام مي کنند که متاسفانه در حوزه استعداديابي برنامه اي عملياتي در اين بخش وجود خارجي ندارد.
يکي از راهکارهاي اصلي توجه به امر استعداديابي در عرصه ورزش کردستان بهره مندي از ظرفيت هاي آموزش و پرورش است و به همين دليل معمولا در کشورهاي مختلف جهان و با ارتباط مستمر دو حوزه آموزش و ورزش تلاش مي شود که در اين بخش برنامه ريزي بهتري صورت گيرد. ايجاد ارتباط مستمر بين دو حوزه اساسي و بسيار مهم ورزش و آموزش و پرورش مي تواند بهترين راهکار براي جبران اين نقيصه باشد و به همين دليل هيئت هاي ورزشي بايد ضمن تقويت اين ارتباط از ظرفيت هاي موجود در آموزش و پرورش چه در حوزه سخت افزاري و چه در حوزه نرم افزاري استفاده کنند.
19:36:56 , 1393/11/21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]