واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سیاست میلیتاریستی کاخ سفید - فرشاد محسن زاده* پیش بینی هزینه 561 میلیارد دلاری درلایحه بودجه 2016 امریکا از سوی دولت باراک اوباما حاکی از آن است که تداوم سیاست های میلیتاریستی در عرصه بین الملل و استیلا بر مبنای قدرت نظامی همچنان از اولویت های اصلی و جز لاینفک برنامه سیاست پیشگان کاخ سفید است.
جمهوری خواهان اگرچه به عنوان تنها رقیب قدرتمند سیاسی منتقد سیاست های دولت اوباما از حزب دمکرات نسبت به بخش های مختلف لایحه بودجه از جمله در حوزه اقتصادی، در آمدها و اصلاحات مالیاتی انتقادات جدی دارند اما بدون تردید سیاست های دو حزب با یکدیگر در تایید و تصویب بودجه نظامی پیشنهادی بسیار نزدیک خواهد بود.
تمایل ذاتی جمهوری خواهان از افزایش بودجه نظامی در لایحه بودجه باراک اوباما به رغم مخالفت ها و نارضایتی های احتمالی نمایندگان جمهوری خواه در مجالس سنا و نمایندگان نسبت به دیگر فصل های بودجه بخصوص در حوزه های محیط زیست، اقتصادی، مالیاتی و بهداشتی ترسیم کننده خط و مشی ثابت و تقریبا لایتغیر حاکمیت ملی ایالات متحده در توسعه طلبی متکی بر اقتدار نظامی به همراه سایر مولفه های قدرت در حوزه فرا ملی و برون مرزی است.
انتظار می رود در لایحه بودجه چهار هزار میلیارد دلاری (چهار تریلیون دلار) دولت اوباما که دوشنبه گذشته برای سال مالی 2016 تقدیم کنگره شد جمهوری خواهان که اکثریت کنگره را نیز در اختیار دارند در فصول یاد شده بودجه، تغییراتی را با توجه به تقریبا آخرین بودجه دولت دمکرات ها در پایان دو دوره ریاست جمهوری اوباما خواهد بود با رویکرد جا به جایی قدرت سیاسی ازدمکرات ها به جمهوری خواهان در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور پدید آورند.
اما درفصل بودجه نظامی افزایش منابع مالی می تواند حتی تامین کننده نظرات جمهوری خواهان در این رویکرد و نیز موجب هم پوشانی منویات سیاسی در تحقق کسب قدرت حزب جمهوری خواه در آمریکا باشد که از قضا روحیه جنگ طلبی این حزب و اتکا به توان نظامی برای توسعه طلبی در دوره های ریاست جمهوری بوش پدر و پسر نظیر جنگ های اول خلیج فارس، افغانستان و عراق تا حدود زیادی موید این تئوری است.
درست است که جمهوری خواهان در قیاس با دمکرات ها از سیاست های افراطی تر در حوزه سیاست خارجی پیروی می کنند و دمکرات ها نیز با سیاست های خردگرایانه تر در پی تامین منافع و اغراض توسعه طلبانه کاخ سفید بر می آیند اما باید پذیرفت که هر دو حزب در هدف غایی یعنی توسعه طلبی آمریکا اشتراک نظر دارند، تنها تفاوت در تغییر و اجرای متددها است.
البته در اتخاذ شیوه های رادیکالی و نیز جنگ افروزی روسای جمهور پیشین از حزب جمهوری خواه علاوه بر توجه به منافع و اهداف توسعه طلبانه کاخ سفید، مطامع حزبی نیز که عمدتا بر زیاده طلبی اقتصادی و اهداف مالی – تجاری متمرکز می باشد، مستور بوده است.
حزب جمهوری خواه آمریکا که اغلب صاحبان شرکت های بزرگ اقتصاد – تجاری ، کارتل ها و تراست های نفتی و غیرنفتی به طور مستقیم و غیرمستقیم در این حزب عضویت دارند و گرداننده امور هستند هر گاه بر کرسی قدرت تکیه زدند در صدد جنگ افروزی با هدف دستیابی به سود و منافع بیشتر مالی و اقتصادی برآمدند و مدعای این موضوع نیز جنگ افروزی های دهه 90 تا 2003 میلادی درمنطقه خلیج فارس و خاورمیانه است.
پس بدون تردید غیر ازهویت ذاتی جمهوری خواهان در اتخاذ سیاست های رادیکالی ، تلاش برای دستیابی به سرمایه های هنگفت اقتصادی از هر طریق ممکن ، حتی از راه جنگ طلبی ها و آتش افروزی ها، انگیزه ای است که همواره سیاست مداران حزب جمهوری خواه که از قضا غالب آنان از کارتل ها و تراست های هستند، ترغیب می کند.
بنابراین نا گفته پیداست که بودجه نظامی پیشنهادی دولت اوباما برای 2016 میلادی مطمح نظر حزب جمهوری خواه با اهداف توسعه طلبانه آن خواهد بود و اکثریت نمایندگان این حزب در کنگره نیز از آن استقبال خواهند کرد و ظاهرا دولت اوباما در این زمینه برای جلب نظر نمایندگان حزب رقیب در کنگره مشکلی نخواهد داشت.
اما انچه که در بودجه نظامی سال آتی آمریکا که به موجب قانون، سال مالی این کشور از اکتبر هر سال آغاز می شود تناقض در سیاست دولتمردان کاخ سفید در زمینه مبارزه با گروه های تروریستی و تعریف سیاست مابانه و دوگانه از این پدیده است.
درلایحه بودجه آمریکا پنج میلیارد و300 میلیون دلاربرای مبارزه با گروه تروریستی داعش درعراق و سوریه پیش بینی شده و درجای دیگر این لایحه یک میلیارد و 300 میلیون دلار برای آموزش و تجهیز معارضان دولت سوریه که از قضا گروه تروریستی داعش و جبهه النصره - دو گروه تروریستی همپیمان قبلی- در زمره آن هستند، پیش بینی شده است.
سیاستمداران کاخ سفید در تناقضی دیگر در این لایحه پیش بینی کرده اند درپاسخ به نگرانی های هم پیمانان آمریکا در قبال گسترش نفوذ روسیه٬ دولت آمریکا 789 میلیون دلار برای تقویت ماموریت های چرخشی نظامی و افزایش تمرین ها و آموزش های نظامی با هم پیمانان اروپایی در مبارزه با جدایی طلبان شرق اوکراین در نظر گرفته است.
کمک های مالی درنظر گرفته شده در بودجه نظامی 2016 آمریکا برای معارضان سوری در مخالفت با دولت قانونی دمشق و نیز در مقابل پیش بینی بودجه برای مبارزه با داعش درعراق اما درعین حال حمایت از گروه های تروریستی مسلح سوری که شبه نظامیان داعشی نیز از آن جمله اند، همگی حکایت از سیاست یک بام و دو هوای دولتمردان کاخ سفید دارد.
این چندگانگی و تناقض در سیاست آمریکا در اوکراین نیز هویدا است در حالی که در بودجه نظامی سال آتی برای حمایت از معارضان سوری در تلاش برای ساقط کردن دولت قانونی بشار اسد است در اوکراین برای حمایت از دولت پترو پوروشنکو بودجه ای را برای کی یف در مقابله با جدایی طلبان شرق این کشور در نظر گرفته است.
*کارشناس سیاسیی - ایرنا
1064
اول**
21/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]