واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: قاچاق، همچنان قربانی می گیرد تهران- ایرنا- روزنامه «آفرینش» در سرمقاله امروز -شنبه- خود با عنوان «قاچاق، همچنان قربانی می گیرد» به قلم «حمیدرضا عسگری» نوشته است: فعالیت های اقتصادی و تولیدی ، تنها در زمانی رشد و توسعه پیدا می کنند که حمایت های لازم از هرحیث مشمول حال آنها گردد . یکی از این حمایت های لازم برای پیشرفت اقتصادی مبارزه با پدیدهˈ قاچاقˈ می باشد که سرمایه های داخلی کشور را به باد می دهد و خود سرمنشاً فسادهای فراوانی می باشد. پدیده قاچاق با توجه به اقتصاد بیمار و نحوه مدیریت های ناصحیح در این حوزه، فشارهای سنگینی بر کشور تحمیل کرده، و آثارمنفی فراوانی در بخش های اقتصادی، بهداشتی، درمانی، فرهنگی و...برجای گذاشته است.
امروز میزان واردات رسمی ازطرق قانونی به کشورمان درحدود 50 میلیارد دلار برآورد شده و این درحالی است که واردات غیررسمی(قاچاق) از طریق مرزهای مختلف کشور، رقم هایی بین 10 تا 25 میلیارد دلار تخمین زده شده و این در حالی است که بودجه عمرانی کشور در سال گذشته رقمی بالغ بر 30 میلیارد دلار درنظرگرفته شده بود!
متاسفانه درطی سال های گذشته سیاست های غلط وارداتی از یکسو تعادل بازار داخلی را برهم زد و از سوی دیگر زمینه را برای افزایش پدیده قاچاق فراهم ساخت. متاسفانه ما به دست خود به سبب واردات بی رویه صنایع مادر همچون نساجی را به مرز تعطیلی کشاندیم و با افزایش مصرف کالاهای وارداتی زمینه را برای قاچاق آن افزایش دادیم.
نتیجه آن شده که امروز نزدیک به 90 درصد محصولات و منسوجات نساجی اعم از پوشاک، پارچه، پتو، نخ و... از طریق قاچاق وارد کشور می شود. در زمینه محصولات آرایشی و بهداشتی نیز وضعیت بسیار نامناسب است. براساس آمار موجود تنها 20 درصد از اقلام وارداتی در این زمینه از مبادی قانونی وارد کشور می شود و سهم قاچاق این محصولات دربازارهای داخلی 80 درصد می باشد. این تنها مشت نمونه خروار است که عرصه را برتولیدکنندگان داخلی تنگ کرده و بسیاری از آنها را به زمین زده است! براساس نظر کارشناسان، تحقق بین 30 تا 50 درصد از رشد اقتصادی که دربرنامه چشم انداز در نظر گرفته شده منوط به جلوگیری صحیح از واردات قاچاق کالا به کشور می باشد.
اما مسئله اصلی اینجاست که این حجم سنگین قاچاق در کشور چه طور حادث می شود و نقش نظارت های گمرکی در واردات غیرقانونی به کشور چیست؟!. وقتی می گوییم بیش از 80 درصد واردات در یک صنعتی از طریق قاچاق صورت می پذیرد، دیگر نمی توان پذیرفت که این تخلف از سوی قاچاقچیان خرده پای مرزی انجام شود!.
باید مراجع قضائی به این موضوع رسیدگی کنند که چطور امکان دارد چنین تخلفی در عرصه واردات حادث شود و صنعت و تولید ما را به ورطه نابودی بکشد و آن وقت متهمی در میان نباشد!. مسلماً در ساختار نظارتی ما در ورودی ها و خروجی های کشورضعف هایی وجود دارد که باید با آنها برخورد کرد تا اقتصاد ملی بتواند نفسی بکشد و بنیه تولیدی کشور تقویت شود. وقتی می گوییم میزان قاچاق درکشور معادل بودجه عمرانی سال گذشته بوده است یعنی ما هرآنچه را برای آبادانی و توسعه مصروف می کنیم، طوفان قاچاق آن را تخریب و از بین می برد و عواقب منفی بسیاری را به جامعه تحمیل می کند.
ذکر این معایب در زمره سیاه نمایی عملکرد نهادهای نظارتی در مبارزه با پدیده قاچاق نیست، بلکه انتقادی سازنده است که باید عزم ملی را در مواجهه با آن بسیج کرد. امروز قاچاق کالا اجازه رقابت و افزایش کیفیت را از تولیدکنندگان داخلی گرفته است.
چرا که آنها نمی توانند با تقبل هزینه های سنگین و واردات اجناس مشابه خود را برای مراحل ارتقای کیفی محصولات آماده کنند و هرآنچه را کسب می کنند باید صرف تامین ضرر وزیان و یا هزینه های تولید کنند.
با ادامه روند قاچاق کالا دیگر نمی توان انتظار داشت که مردم با فرهنگ مصرف کالای داخلی خو بگیرند. وقتی تولیدات داخلی درعرصه رقابت در مقابل کالای قاچاق حرفی برای گفتن نداشته باشد، اعتماد مصرف کننده به نمونه های داخلی از بین می رود و بسیار سخت است تا بار دیگر الگوی مصرف آنها را تغییر داد.
لذا ضروری و حیاتی است تا مسولان و دستگاه های نظارتی و قضایی با جدیت بیشتری به پدیده قاچاق نظر داشته باشند و اگر ضعف های قانونی در این زمینه هست از سوی نمایندگان مجلس به آن پرداخته شود. این مایه تعجب است که دستگاه های مربوطه در گزارش های خود مدام از افزایش قاچاق صحبت می کنند، اما اقدامی درجهت برخورد با فسادی به این بزرگی در سطج کلان صورت نمی گیرد. تمام دغدغه و حرف ما این است که چطور ممکن است بیش از 80 درصد از واردات یک صنعت یا کالاهای دیگر از طریق قاچاق وارد کشور شود، اما مبادی قانونی و نظارتی ما نتوانند جلوی چنین تخلفی را بگیرند!
تلاش دیگری که باید انجام دهیم این است که به تولیدات داخلی ارزش قائل شویم و از تولیدات خودمان خریداری کنیم. این مسائل نیز منوط به فرهنگ سازی از طریق صدا و سیما و رسانه هاست.
البته اگر به صورت واقعی با مسببان و عامل اصلی قاچاق درکشور برخورد شود، آن وقت می توان انتظار داشت که فرهنگ مصرف کالای داخلی نیز در میان جامعه مورد توجه قرار گیرد. درغیر این صورت باید همچنان شاهد قربانی شدن و تعطیلی واحدهای صنعتی و تولیدی باشیم و هر روز آمارهای سنگین تری از قاچاق کالا به دست آید.
منبع: آفرینش
اول**1368**
18/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]