واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پروفسور "العطاس" جامعه شناس سنگاپوری در گفت وگو با ایرنا: انقلاب اسلامی، انقلابی به معنای واقعی/ تحقق اهداف انقلاب نیازمند گذشت زمان است کوالالامپور – ایرنا - عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه ملی سنگاپور معتقد است انقلاب اسلامی ایران تنها انقلاب دوران معاصر است که می توان معنای واقعی انقلاب را به آن اطلاق کرد، انقلابی که توانست با دگرگونی در عرصه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سایر کشورها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
پروفسور "سیدفرید العطاس" عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه ملی سنگاپور روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، تصریح کرد نگاهی به جهان مدرن نشان می دهد انقلاب های معدودی به معنای واقعی کلمه رخ داده اند. انقلاب یعنی دگرگونی در عرصه سیاسی، اجتماعی و اجتماعی که پیش از این نیز نمونه های از قبیل انقلاب چین و فرانسه رخ داده بودند.
وی انقلاب اسلامی در ایران را آخرین انقلاب تاریخ معاصر دانست و گفت: هنگامی که بیداری اسلامی در برخی از کشورهای خاورمیانه از قبیل مصر و تونس رخ داد، برخی قصد داشتند از آن به عنوان انقلاب یاد کنند، اما چون تحول اساسی در این جوامع رخ نداد، نمی توان از آنها به عنوان انقلاب یاد کرد. تغییراتی که در این کشورها رخ داد برآمده از یک ایده نو و یک نظریه سیاسی جدید نبود.
العطاس گفت: آنچه که مردم کشورهای عربی در زمان بیداری اسلامی خواستار آن بودند دقیقا همان چیزهایی بود که مردم ایران با انقلاب اسلامی آن را به دست آوردند. تغییرات اساسی در زمینه انتخابات، سیاست و اقتصاد خواسته مردم این کشورها بود که همه این ها در ایران رخ داده است. به طوری که می توان گفت دنیای عرب برای چند دهه نسبت به آنچه که ایران به دست آورد، عقب است.
وی با طرح این سوال که با وقوع انقلاب اسلامی چه تغییراتی در ایران رخ داد، گفت: انقلاب ایران حاصل یک دوره کوتاه مدت نبود، بلکه فرایندی بود که در گستره زمان شکل گرفت. از این رو اهداف انقلاب نیز در یک دوره کوتاه 10 یا 20 ساله محقق نمی شود، بلکه نیازمند گذشت زمان است.
عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه ملی سنگاپور، دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران را برای کشورمان و سایر کشورها غیرقابل انکار دانست و گفت: به دست آمدن این دستاوردها به معنای بسته شدن فضای نقد نیست. شاید آن چیزهایی که مردم و انقلابیون در جستجوی آن بودند هنوز به طور کامل محقق نشده است. این نقد انقلاب نیست، بلکه به این خاطر گفته می شود که رسیدن به اهداف اصلی چندین دهه زمان می برد.
به گفته وی، ایران سالیان متمادی تحت سلطه دیکتاتوری بوده است و چند دهه نیز طول می کشد تا اهداف اصلی انقلاب محقق شود.
فرید العطاس تصریح کرد: آنچه که ایران با وقوع انقلاب اسلامی به دست آورد و دنیای عرب از به دست آوردن آن عاجز بود، تشکیل سریع مجلس و برگزاری انتخاباتی است که بدون وقفه برگزار می شود. در 35 سال گذشته فرهنگ نظام دموکراسی در ایران شکل گرفته است. فرهنگ سیاسی به معنای خواسته ها و انتظارات از حوزه سیاست است.
وی در ادامه گفت: ایرانیان هرگز دیکتاتوری را قبول نمی کنند و امکان ندارد انتخابات در ایران متوقف شود. انتخابات به بخشی از فرهنگ سیاسی ایران تبدیل شده است که با اقدامات نظامی از قبیل کودتا و حکومت نظامی امکان از بین بردن آن وجود ندارد.
به گفته فرید العطاس، این فرهنگ سیاسی در اغلب کشورهای عربی وجود ندارد. در زمان شاه نیز در ایران این فرهنگ وجود نداشت، اما ایران اکنون نسبت به سال های گذشته بسیار دموکراتیک تر است و توسعه این روند به زمان نیاز دارد.
وی گفت که فرهنگ سیاسی با فشار بر نظام سیاسی بازتر و شفاف تر می شود و مسیر خود را هموار می کند.
این استاد جامعه شناسی دانشگاه سنگاپور در ادامه خاطرنشان کرد، هر نظام سیاسی نقاط قوت و ضعفی دارد. مقامات ارشد ایرانی باید دیدگاه مردم عادی را مورد توجه قرار دهند تا نقاط ضعف برطرف شود.
وی به موفقیت های انقلاب اسلامی ایران و توسعه فرهنگ سیاسی اشاره کرد و گفت: هر جامعه محدودیت هایی دارد و به رغم این محدودیت ها، نگرش و شناخت مردم ایران نسبت به دموکراسی پیشرفت کرده است که یک موفقیت بزرگ محسوب می شود.
"گسترش تفکر مبارزه با امپریالیسم" و "بیداری مردم جهان در خصوص امپریالیسم که ناشی از انقلاب اسلامی ایران" است به گفته فرید العطاس از دستاوردهای انقلاب اسلامی برای جهان بوده است و این امر باعث شد "امروزه نه تنها مسلمانان که غیرمسلمانان نیز نسبت به توطئه های امیرپالیسم بیدارتر شده اند".
فرید العطاس در ادامه به ظرفیت های انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت که از تمام ظرفیت های این انقلاب استفاده نشد و مورد توجه قرار نگرفت. متاسفانه ایران و سایر کشورهای اسلامی عالمان علمی برجسته ای در حوزه امپریالیسم پرورش ندادند. در آمریکا مکاتب مختلف جامعه شناسی، نظریات سیاسی، اقتصادی و توسعه ای وجود دارد که علیه امپریالیسم شکل گرفته اند و متاسفانه ایران در این زمینه اقدام نکرده است. دلیل این امر ممکن است مرتبط با مسائل اقتصاد و جامعه شناسی ایران باشد. این حوزه هایی است که باید توسعه یابد.
وی در ادامه به حوزه اقتصادی و اختلاف شیعیان و اهل سنت در این بخش اشاره کرد و گفت که آموزه های اقتصادی شیعه با آموزهای اقتصادی اهل سنت متفاوت است. الگوهای اقتصادی کشورهای عربی غربی است و در نظام بانکی نیز ترکیبی از سرمایه داری و آموزه های اسلامی وجود دارد. اما آموزه های اقتصادی شیعی که ریشه ای قوی دارد و افراد زیادی اوایل انقلاب در این حوزه صاحب نظر بوده اند توسعه نیافتند و رشد نکردند. یک مکتب ایرانی ضد امپریالسیم که بتوان در مورد آن صحبت کرد شکل نگرفته است.
این استاد دانشگاه سنگاپور در ادامه به مناسبات ایران و کشورهای جنوب شرق آسیا اشاره و پیشنهاد کرد "با توجه به شرایط موجود، ایران باید بر توسعه روابط فرهنگی با کشورهای جنوب شرق آسیا تاکید کند و کمتر به مساله مذهب پرداخته شود.
وی گفت: میراث فرهنگی ایران باید در کشورهای جنوب شرق آسیا گسترش یابد. مهم است که فعالیت های فرهنگی از جمله صنایع دستی، نمایش های فرهنگی و ادبیات مورد توجه قرار گیرند. اگر چه برخی از این اقدامات در سطوح دولتی با چالش هایی مواجه است، اما در بخش خصوص تحقق این فعالیت ها امکان پذیر است.
آساق**241**1611
14/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]