واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ بهمن ۱۳۹۳ (۲۳:۱ب.ظ)
بررسي تاثيرات مرگ ملک عبدالله بر سياست نفتي عربستان؛ ميراث ملک عبدالله براي ملک سلمان گروه بين الملل خبرگزاري موج
به دنبال مرگ ملک عبدالله بن عبدالعزيز، نخستين بحثي که در عرصه رسانه هاي جهان پيش کشيده شد، موضوع نفت و بهاي آن در بازارهاي جهاني بود. نخستين بازتاب مرگ ملک عبدالله، افزايش يک دلاري نفت در بازارهاي جهاني بود اما در اين ميان ملک سلمان؛ جانشين وي تاکيد کرد که سياست هاي نفتي عربستان سعودي نسبت به زمان پادشاهي ملک عبدالله تغيير نخواهد کرد.
پس از مرگ ملک عبدالله، تقريبا تمامي رسانه هاي غربي به تحليل تاثيرات اين موضوع در بازارهاي جهاني پرداختن که از جمله آنها بايد به تحليل CNBC اشاره کرد. جان کيلداف در تحليل خود از اين موضوع گفت که با وجود مرگ ملک عبدالله، عربستان سعودي توليدات نفت خود را در کوتاه مدت تغيير نخواهد داد.
کيلداف در گفت و گو با CNBC گفت: با مرگ ملک عبالله، همه چبز براي ما در سراشيبي سقوط قرار مي گيرد. نسل آينده و سايرين – در حالي که با خوشحالي و پيروزمندانه از يک بازي نفتي صحبت مي کنند – خواسته اصلي شان، ثبات بهاي نفت است؛ بهايي بالاتر از آنچه که ما از آن نفع مي بريم و براي رسيدن به آن تلاش مي کنيم.
ديدگاه وي از سوي ساير تحليل گران و در قالب نگاهي به تحولات اخير يمن و رهبري آينده در اين کشور، بروز مي کند؛ ديدگاهي که موقعيت ماه هاي پيش رو را بيش از پيش متزلزل جلوه مي دهد.
در نشست ماه نوامبر 2014 (آبان) اوپک، عربستان سعودي از کاهش توليدات نفتي خود امتناع کرد و اين اقدام موجب تسريع و تشديد روند کاهش بهاي نفت خام شد، که اينک اين کاهش بها از ماه ژوئن 2014 (خرداد 1393) تابحال به بيش از 60 درصد رسيده است.
کيلداف بر اين اعتقاد است که عربستان سعودي با اين اقدامات درصدد ضربه وارد کردن به توليد نفت روسيه و ايران است و تصميم اين کشور مبني بر حفظ ميزان توليدات خود را مي توان به راحتي از اقدامات عربستان سعودي براي حفظ ميزان سهم خود از بازارهاي جهاني دريافت.
اين موضوع مسئوليت افزايش بهاي نفت در بازارهاي جهاني را از روي دوش عربستان سعودي برداشته و آن را به ساير کشورهاي توليدکننده واگذار مي کند. آنچه مشخص است افزايش بهاي نفت از طريق کاهش توليدات نفتي يک کشور حاصل مي شود و در اين جنگ نفتي کشوري که بايد فشار اين امر را تحمل کند، ايالات متحده است که بين سال هاي 2008 تا 2013 بيش از 50 درصد به ظرفيت توليدات نفتي خود افزوده بود.
با اين تفاسير و تاکيد ملک سلمان؛ پادشاه جديد عربستان مبني بر عدم تغيير سياست هاي نفتي عربستان، تمام نگاه ها به توليدکنندگان نفت آمريکا و اقدامات آنها در ماه هاي آينده دوخته شده است.
از سوي ديگر پادشاه جديد عربستان در حالي که با عدم کاهش بهاي جهاني نفت روبرو شده، از سوي ديگر ممکن است همسايه جنوبي اين کشور، يعني يمن نيز با جنگ داخلي رو به رو شود. دولت هم پيمان ايالات متحده روز پنج شنبه در يمن برکنار شد و نيروهاي شيعي بخش عمده اي از صنعا؛ پايتخت اين کشور را در کنترل خود گرفته اند.
گذر زمان موجب تشديد تنش ها و تشويش ها در منطقه خواهد شد و ميزان تهديدهاي ژئوپولتيک را نيز در اين منطقه افزايش خواهد داد.
ملک عبدالله با رويکرد حفظ ثبات داخلي عربستان سعودي، به دنبال يک انتقال قدرت نرم بود، اما يک گزينه غيرسنتي را براي وليعهدي ملک سلمان انتخاب کرد؛ شاهزاده مقرن که از نظر تحليلگران گزينه توانمندي است اما از حمايت قبيله اي برخوردار نيست.
نکته اي که بايد در تحليل هاي کوتاه مدت و البته ميان مدت مدنظر قرار داد آن است که آيا ملک سلمان تصميم به جايگزيني شاهزاده مقرن خواهد کرد يا خير؟!
اين امر يک موضوع مهم خانوادگي و قبيله اي خواهد بود و ملک سلمان مي تواند بدون مقاومت هاي بسيار اين امر را صورت دهد، موضوعي که مي تواند منجر به اعمال مجموعه اي از سياست هاي اصلاح طلبانه در ساختار عربستان سعودي شود.
عربستان سعودي مي تواند با وجود بهاي فعلي، سهم خود در بازار جهاني نفت را تا پايان سال 2015 و آغاز 2016 حفظ کند. اگرچه ممکن است از سوي ديگر رهبران اين کشور تسليم شده و توليدات نفت اين کشور را در ماه هاي پيش رو کاهش دهند، چرا که در چنين شرايطي، اقتصاد اين کشور بيش از پيش وابسته به نفت است.
حتي اگر تصميم گيرندگان عربستان سعودي پيش از مرگ ملک عبدالله در مورد کاهش توليد و عرضه نفت خود در بازار در کوتاه مدت فکر کرده بودند، اينک ناگزير به تمرکز بر برگزاري مراسم عزاداري براي پادشاه از دست داده هستند و بايد تا مدتي صبر پيشه کنند.
پيش بيني مي شود اين موضوع کمتر از يک ماه به طول بيانجامد و پس از آن به نظر مي رسد که عربستان سعودي يکي از معدود کشورهايي باشد که ناچار به کاهش هرچند اندک توليد و عرضه نفت خود در بازار باشد.
چاس فريمن؛ سفير اسبق ايالات متحده در عربستان سعودي نيز با اشاره به صدها ميليارد دلار ذخاير ارزي اين کشور، گفت که عربستان مي تواند با خسارات ناشي از سياست هاي خود در چند سال اخير کنار بيايد.
گفتني است که ذخاير ارزي عربستان سعودي در سال 2013 معادل 737 ميليارد دلار بود.
در نهايت آن که خسارات ناشي از اين تحولات براي عربستان اجتناب ناپذير است و خروج از اين بحران، و مسب سهم بازار براي اين کشور همچنان ميسر است. با اين وجود نکته آنجاست که اين مهم از طريق روي آوردن عربستان به ساير حامل هاي انرژي ميسر مي شود.
همچنين گفتني است در حال حاضر هيچ اثري از احتمال اقدام براي افزايش بهاي نفت خام در ميان رهبران سعودي ديده نمي شود، موضوعي که بر خلاف توطئه عربستان و آمريکا، بيش از آن که به ايران و روسيه ضربه بزند، ايالات متحده را در بازارهاي جهاني نفت با مشکل رو به رو کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]